joi, 16 iulie 2009

22 iulie 2009 - cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul XXI


Miercuri, 22 iulie 2009, se va produce o eclipsă totală de Soare, cu durata de acoperire totală de aproape 7 minute, vizibilă cel mai bine în China şi India.
Fenomenul astronomic va avea loc în jurul orei 3 a.m. după fusul nostru orar, respectiv ora 8 a.m., ora Beijingului.
Luna va acoperi Soarele timp de 6 minute şi 39 de secunde, fiind cea mai lungă eclipsă din ultimele două milenii, după cum anunţă agenţia oficială de presă a Chinei, Xinhua (China nouă).
Fenomenul va putea fi urmărit din India, Nepal, Bhutan, China şi Japonia. Parţial, eclipsa va putea fi văzută din nord-vestul Oceaniei, din estul îndepărtat al Rusiei şi din Kazahstan.
O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, prin faţa Soarelui. Văzut de pe Pământ, discul Lunii e de obicei mai mare decât cel al Soarelui şi, dacă se interpune între privitor şi Soare, îi "blochează" lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Pământ. Când discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui, imaginea luminoasă obişnuită a Soarelui este blocată complet şi, pentru o anumită zonă de observaţie, eclipsa de soare este totală.
Cea mai spectaculoasă fază a eclipselor de Soare este “Inelul cu diamant”, din poză.
Update: Eclipsa va debuta pe 21 iulie, la ora 23:58 GMT (02.58, ora României) şi va fi vizibilă din India, China, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Burma (Myanmar) şi insulele japoneze Ryukyu şi Iwo Jima.
Eclipsa maximă se poate vedea în sudul Oceanului Pacific la ora 02.35.19 GMT (ora 05.35 ora României). Durata eclipsei totale este de 6 minute şi 39 de secunde şi se va sfârşi la ora 04.18 GMT (07.18 ora României).
www.protv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului