marți, 17 martie 2009

ALEGERI 2009: Pîrvanov l-a însoţit pe Voronin în periplul său electoral

Nu cred că atragerea unor personalităţi notorii în acţiuni cu tentă electorală are impactul decisiv pe care îl avea odinioară, cu vreo 10 ani în urmă, dar tehnica mai este folosită şi merită s-o trecem în revistă.
După ce a defilat umăr la umăr cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi a pozat alături de Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, iată că preşedintele Vladmir Voronin a mai găsit o „locomotivă electorală” – preşedintele Bulgariei, Gheorghi Pîrvanov. Acesta din urmă ar fi trebuit să-i asigure Partidului Comuniştilor voturile bulgarilor din raionul Taraclia. După ce au făcut schimb de decoraţii la Chişinău, la 13 martie, Voronin şi Pîrvanov au mers la Taraclia, unde au participat la şedinţa lărgită a Senatului Universităţii de Stat din localitate. La acest eveniment, instituţiei i-a fost conferit numele mitropolitului Grigore Ţamblac.
„Şeful statului bulgar şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu posibilitatea de a vizita Universitatea de Stat din Taraclia la 5 ani de la fondare”, se spune într-un comunicat al Preşedinţiei, citat de Moldpres. Bravo preşedintelui bulgar! Fiind istoric de profesie şi şef de stat cu un stagiu impresionant, a găsit potrivit să viziteze diaspora bulgară abia când universitatea a împlinit 5 ani şi tocmai în campania electorală!
Să precizăm că Pîrvanov, în vărstă de 51 de ani, este de peste 7 ani preşedinte al Bulgariei, el aflându-se acum la cel de al doilea mandat de 5 ani, pe care l-a câştigat la scrutinul din 29 octombrie 2006, cu sprijinul Partidului Socialist. La Sofia, comisia specială însărcinată cu studierea dosarelor de securitate aflate în arhivele bulgare a dat publicităţii faptul că Pîrvanov a colaborat cu securitatea comunistă, având numele de cod „Goce”. Raportul a fost publicat în septembrie 2007, dar legea bulgară nu prevede sancţiuni pentru foştii colaboratori ai securităţii. Din aceste date biografice, tragem concluzia că Pîrvanov este uns cu toate alifiile comuniste şi democratice şi, dacă a venit la Chişinău în campania electorală, a făcut-o intenţionat.
„Gheorghi Pîrvanov a mai ţinut să accentueze rolul esenţial al preşedintelui Vladimir Voronin în crearea Universităţii de Stat din Taraclia, apreciind, de asemenea, faptul acceptării de către autorităţile moldoveneşti a propunerii părţii bulgare de a conferi acestei instituţii de învăţământ numele ilustrului cărturar, iluminist Grigore Ţamblac”, mai aflăm din comunicatul oficial. La acelaşi eveniment, potrivit sursei, Tudor Sabii, reprezentant al comunităţii bulgare, „a remarcat politica chibzuită promovată de conducerea statului întru susţinerea minorităţilor naţionale şi creării de condiţii optime pentru afirmarea identităţii lor naţionale”. Tudor Sabii a mai spus că „bulgarii au simţit în permanenţă atenţia şi grija şefului statului faţă de problemele lor”.
Merită subliniat că Vladimir Voronin l-a decorat pe Gheorghi Pîrvanov cu cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”. Pe semne, pentru „randament electoral scăzut”, Terry Davis a meritat doar „Ordinul de Onoare”, distincţie ce ocupă abia a patra treaptă în ierarhia decoraţiilor statului.
Ce-i drept, Davis nu avea ce să-i ofere în schimb lui Voronin - scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei în preajma scrutinului parlamentar, de exemplu, îi depăşeşte atribuţiile. În schimb, pe lângă tentaţia câştigării voturilor bulgarilor, Pîrvanov i-a înmânat preşedintelui moldovean cea mai înaltă distincţie a Bulgariei - „Ordinul “Stara Planina” cu Panglică. Aceasta, “în semn de înaltă apreciere a contribuţiei Excelenţei Sale Vladimir Voronin la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie şi bună înţelegere dintre Republica Bulgaria şi Republica Moldova”. Deşi era cazul, Gheorghi Pîrvanov nici nu şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că, din 2008, în Republica Moldova bulgarii cu dublă cetăţenie sunt împiedicaţi prin lege să acceadă în funcţii publice. Aceasta, după ce în 2003, la iniţiativa preşedintelui Voronin, în Republica Moldova a fost permisă multipla cetăţenie, iar zeci de mii de cetăţeni moldoveni de etnie bulgară s-au grăbit să ceară şi cetăţenia Bulgariei.
Pe final de mandat, Vladimir Voronin împarte distincţii de stat în stânga şi în dreapta. Între paranteze fie spus, nu este primul preşedinte care procedează astfel. Predecesorii săi, Snegur şi Lucinschi, s-au comportat la fel. Dar dacă tot îi decorează pe preşedinţii “statelor-prietene”, de ce nu-şi aminteşte şi de preşedintele României, Traian Băsescu, cel care pledează constant şi consecvent cauza Republicii Moldova şi ţara căruia deţine primul loc în topul partenerilor nostri comerciali? Cel puţin, ar avea şansa să demonstreze un pic de obiectivitate şi recunoştinţă! De fapt, poate că Voronin însuşi a ajuns să creadă că Băsescu este “preşedintele tuturor românilor” şi tot ce face pentru românii din stânga Prutului ţine de competenţa mandatului său.

Eleonora LISNIC
Foto: Moldpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului