joi, 12 martie 2009

Consumatorii din Marea Britanie sunt rugaţi să nu mai cumpere ouă mari


Dragostea şi grija englezilor pentru lumea vegetală şi cea animală m-au impresionat din momentul în care am început să privesc BBC Prime – le ajunge mărinimie cât să observe şi să se preocupe de aspecte care pentru noi mai rămân neobservate sau insignifiante. Acum, aflu din presă că experţii britanici „în bunăstarea animalelor” sensibilizează publicul referitor la durerea pe care o suportă găinile atunci când produc ouă de dimensiuni mari. Consumatorii din Marea Britanie sunt rugaţi să nu mai cumpere ouă măşcate.
„Ouăle mari provoacă durere găinilor. Mai este şi chestiunea stresului resimţit de acestea. Ar fi drăguţ să mâncăm ouă mai mici”, spune Tom Vasey, de la Free Range Producers Association din Marea Britanie, citat de telegraph.co.uk.
Vasey argumentează că ouăle de mărime mijlocie sunt mai gustoase şi două astfel de ouă sunt la fel de săţioase ca un ou mai mare. Potrivit lui, ouăle mai mici ar aduce şi un profit mai mare fermierilor, având în vedere că acestea au coaja mai groasă decât cele mari şi probabilitatea să se spargă până ajung la raft este mai mică.
Dintr-o căutare pe Google, am aflat că dimensiunea ouălor depinde de rasa găinilor, dar şi de anumite adaosuri în hrana acestora. „10 ouă mari” – este inscripţia afişată de o fabrică avicolă din Republica Moldova pe ambalajul produsului. Da, într-adevăr, suntem tentaţi să cumpărăm ouă măşcate. Dar de acum încolo, voi ţine cont de recomandarea britanicilor.

Eleonora Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului