marți, 24 martie 2009

DEZBATERI ELECTORALE: PL, MAE şi PDM despre neutralitatea Republicii Moldova

Reprezentanţii Partidului Liberal (PL), Mişcării „Acţiunea Europeană” (MAE) şi Partidului Democrat din Moldova (PDM) au fost unanimi în aprecierea că principiul constituţional al neutralităţii Republicii Moldova nu se respectă din start şi că legiferarea lui i-a convenit Federaţiei Ruse. Reprezentanţii PL, MAE şi PDM au discutat pe această temă la o rundă de dezbateri electorale organizată de postul de radio „Vocea Basarabiei”, la 24 martie.
În timp ce PL şi MAE se pronunţă pentru excluderea din Legea Supremă a principiului neutralităţii şi aderarea Republicii Moldova la NATO, PDM are un mesaj mai rezervat şi propune ca această chestiune să fie decisă prin referendum.


PL: „RM este ocupată militar şi administrativ de Federaţia Rusă”

„Neutralitatea Republicii Moldova lipseşte cu desăvârşire. Acest principiu a fost fixat în Constituţie sub presiunea Rusiei. Nu a fost o idee locală, o idee a elitelor noastre politice – ne-a fost dictată de Moscova, care a dorit să împiedice aderarea Republicii Moldova la structurile euro-atlantice, să stopeze avansarea ei către Europa”, a declarat reprezentantul PL, şeful Departamentului Comunicare al formaţiunii, Boris Vieru. În opinia sa, principiul neutralităţii a împiedicat Republica Moldova să-şi construiască un sistem de securitate propriu, să adere la alianţe, cum ar fi Alianţa Nord-Atlantică sau UE, organizaţie ce-şi propune crearea propriilor forţe de securitate, sau chiar la alianţe de securitate regională. „Putem crea o alianţă cu vecinii noştri - România, Ucraina, Bulgaria. Lucrurile sunt o practică normală în diplomaţie”, a explicat reprezentantul PL . „Ne-au legat la mâini ca să nu putem avea grijă de propria noastră securitate. Iată, în acest moment ne aflăm absolut dezgoliţi la capitolul „securitate” şi la cheremul Rusiei, cu bază militară de facto, dar neconfirmată de jure, în Transnistria”, a fost de părere Boris Vieru.
PL consideră că, în realitate, principiul neutralităţii nu a fost respectat niciodată prin politicile pe care guvernările din cei aproape 20 de ani de tranziţie le-au aplicat în Republica Moldova. „În cadrul parteneriatului cu Rusia, în cadrul CSI, am acceptat să tergiversăm rezolvarea chestiuni transnistrene. Conflictul transnistrean nu a fost rezolvat până în prezent, deşi a fost principalul punct din programul electoral al Partidului Comuniştilor. Până în prezent avem cam o treime din teritoriul naţional aflat sub ocupaţie străină. Nu este vorba numai de ocupaţie militară. Pentru că armata rusă are o pondere relativ redusă acolo, în raioanele din stânga Nistrului. Este vorba chiar de o ocupaţie administrativă a Federaţiei Ruse, care şi-a înaintat un fel de administraţie locală cu Smirnov în frunte, care nu este nici administraţie transnistreană, nici autohtonă, ci una de import. Toţi oamenii aceia aflaţi în fruntea ministerelor, în fruntea „MGB”-ului, în fruntea republicii separatiste ca atare sunt oameni aduşi din Federaţia Rusă”, a menţionat reprezentantul PL.
Boris Vieru a mai apreciat că Federaţia Rusă a creat condiţii pentru transformarea Transnistriei într-o bază militară veritabilă a sa. Reprezentantul PL a relevat că subiectul bazei militare ruseşti a reapărut în această campanie electorală, preşedintele PSD, Dumitru Braghiş, propunând zilele trecute ca Transnistria să fie concesionată Rusiei pe un termen de 30 de ani, iar liderul UCM, Vasile Tarlev, care-şi spune „patriot”, se situează pe o poziţie foarte apropiată.
„Sunt lucruri despre care nici comuniştii, în principiu, nu au spus cu text deschis că le-ar dori, pentru că aceasta nu le-ar fi adus dividende electorale. Dar, probabil, putem admite că Federaţia Rusă are în Republica Moldova şi alţi actori politici în afară de comunişti, care, iată, promovează aceste idei foarte generoase pentru Federaţia Rusă şi foarte păguboase pentru noi”, a concluzionat Boris Vieru.

MAE: „Propunerea de a concesiona Transnistria miroase a trădare”

„Neutralitatea este un bluf”, a apreciat preşedintele MAE, Anatol Petrencu. „Formal, dacă judecăm după Constituţie, noi suntem un stat neutru din punct de vedere politico-militar, dar, în realitate, Republica Moldova se află în sfera de securitate a Rusiei, suntem membri ai Comunităţii Statelor Independente”, a menţionat liderul MAE. Anatol Petrencu a subliniat că CSI-ul nu este capabil să rezolve problemele cu care se confruntă statele-membre. „Cel mai elocvent exemplu este războiul Rusiei împotriva Georgiei. Un alt exemplu clar de slăbiciune a Rusiei este că nu a fost capabilă să soluţioneze cu Ucraina pe căi diplomatice problema gazelor. Această slăbiciune a ruşilor a condus la o criză a gazelor care a afectat şi ţările UE. CSI nu este o garanţie a securităţii Republicii Moldova. De aceea, există alt sistem de securitate, este vorba de Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat preşedintele MAE.
Potrivit lui Petrencu, MAE pledează pentru aderarea Republicii Moldova la NATO şi are „suficiente argumente în acest sens”, printre care faptul că foste ţări socialiste şi sovietice au intrat mai întâi în Alianţa Nord-Atlantică, după care au fost admise în Uniunea Europeană. „Adică, noi vorbim de un alt sistem de securitate. În situaţia în care România, vecina noastră, este în NATO, iar Ucraina tinde să adere la NATO, ne întrebăm cui rămânem, ce-i cu fâşia aceasta de teritoriu dintre Nistru şi Prut? În jur de 33 de procente din respondenţi vor să intram în NATO. Şi aceasta în situaţia în care discursul politic oficial este anti-NATO”, a subliniat Anatol Petrencu.
Cât priveşte propunerea PSD referitoare la concesionarea regiunii transnistrene, liderul MAE a comentat că este nu doar „o poziţie eronată, dar şi una care miroase a trădare”. „Hotarele actualei Republicii Moldova coincid cu cele ale fostei RSS Moldovenească cu RSS Ucraineană. Marile puteri au recunoscut frontiera de stat a Republicii Moldova, ceea ce am moştenit noi după destrămarea imperiului sovietic. În situaţia în care marile puteri recunosc integritatea Republicii Moldova şi nu recunosc regimul separatist transnistrean, iată că se găsesc în interiorul Republicii Moldova forţe politice care propun un asemenea lucruri! Nu ruşii cer. Dar se găsesc la noi nişte „patrioţi” care spun „hai, ruşilor, luaţi în concesiune pentru 30 de ani cu tot cu populaţie, cu tot cu fabrici, cu tot ce este acolo!”, fără ca populaţia să fie întrebată”, a spus Anatol Petrencu, istoric de profesie.

PDM: „UE poate rezolva problema securităţii RM”

Reprezentantul PDM, secretarul general al formaţiunii, deputatul Oleg Ţulea, a apreciat că „recentele propuneri ale lui Braghiş despre cedarea Transnistriei pentru 30 de ani sunt un bluf electoral”. „PSD încearcă cu disperare să atragă cumva atenţia. Eu cred că este o încercare, în principiu, nereuşită, pentru că a emite astfel de declaraţii este o crimă împotriva cetăţenilor şi a statului”, a comentat Oleg Ţulea.
Referitor la neutralitatea Republicii Moldova, reprezentantul PDM a constatat că „aceasta este doar scrisă pe hartie, dar nu un fapt împlinit”. „Părerea noastră este că, până la urmă, cetăţenii acestei ţări ar trebui să decidă, în cadrul unui referendum, ce facem mai departe şi dacă aderăm la un bloc militar sau altul. Referendumul ar trebui desfăşurat într-o manieră cât mai transparentă, iar acest fapt va fi posibil doar când vom avea o guvernare democrată şi nu vor mai fi comuniştii la putere”, a apreciat reprezentantul PDM.
„În acest moment, opinia Partidului Democrat se rezumă la următoarele: odată ce Republica Moldova se va integra în UE şi va participa la Programul european de securitate, problema securităţii va fi rezolvată. Iar aderarea la NATO este o posibilitate ce urmează a fi examinată prin consultarea opiniei cetăţenilor”, a subliniat Oleg Ţulea.
La scrierea acestei ştiri, am respectat ordinea în care au vorbit participanţii la dezbateri.

Eleonora LISNIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului