luni, 23 martie 2009

ALEGERI - 2009: Aproape de finiş, concurenţii sporesc confuzia

Comuniştii îi atacă pe democraţi din aer

Au mai rămas doar 12 zile până la alegerile parlamentare, iar lucrurile se precipită pe final de campanie electorală. La sfârşitul săptămânii trecute, concurenţii electorali au avut câteva ieşiri spectaculoase. Partidul Comuniştilor şi-a ridicat în aer agitaţia electorală: la Bălţi, dintr-un elicopter, formaţiunea de la guvernare a împrăştiat deasupra Pieţei Vasile Alecsandri pliante cu critici la adresa Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţei „Moldova Noastră” (AMN). Elementul de show nu prea le-a plăcut bălţenilor. Unii declarau în faţa camerelor de luat vederi că mai bine s-ar fi aruncat cu bancnote reprezentând costul fluturaşilor, alţii erau indignaţi că s-a făcut gunoi pe strazile proaspăt măturate. Elicopterul electoral s-a arătat cu puţin timp înainte să înceapă o întrunire electorală a PLDM în incinta Teatrului „Vasile Alecsandri”. Şi pentru că teatrul presupune şi travestire, pe pragul instituţiei, pldm-iştii au fost întâmpinaţi cu pancarte critice de un grup de tineri îmbrăcaţi în gecile galbene ale AMN. Liderii din AMN au declarat că tinerii nu erau ai lor, dar că a fost o provocare organizată de Partidul Comuniştilor. La rândul lor, comuniştii au recunoscut cu mândrie că operaţiunea cu elicopterul le aparţine, dar au negat categoric că tinerii anti-PLDM erau din formaţiunea lor.

MAE s-a certat cu „Timpul”

Şi la Chişinău a ieşit cu scandal: Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE) a intrat în conflict cu ziarul „Timpul”. La 20 martie, 30 de tineri din MAE au pichetat sediul redacţiei respective, protestând „faţă de modul dictatorial în care publicaţia a cenzurat formaţiunea politică”. Aceasta, după ce ziarul a refuzat să publice o pagină de „publicitate electorală” a MAE, din considerentul că, „într-un context negativ, figurau denumirile unor partide de opoziţie, de orientare democratică şi liberală: AMN, PLDM şi PDM”. „Timpul” a explicat că, potrivit politicii sale editoriale, nu acceptă atacarea partidelor de centru-dreapta. În consecinţă, respectiva pagină a fost lăsată albă în numărul din 21 martie al ziarului. Directorul publicaţiei, Constantin Tănase, fiul căruia, Alexandru Tănase, este vicepreşedinte al PLDM, crede că, de fapt, „Acţiunea Europeană” a fost deranjată de un editorial al său din 20 martie, în care scria că „retorica zgomotoasă şi ultimele acţiuni ale MAE, care n-are nicio şansă să acceadă în parlament, convin doar comuniştilor”.
La rândul său, MAE declară că „gestul politic al conducerii de la ziarul „Timpul” arată că PCRM şi PLDM nu sunt altceva decât feţele aceleiaşi monede, o monedă a cenzurii şi a intoleranţei la diversitatea de opinii”. „Faptul că opiniile din materialul MAE nu corespund cu viziunea altor partide, nu reprezintă decât o dispută politică de idei – proprie unei societăţi democratice sănătoase”, se mai spune într-o declaraţie a MAE. Formaţiunea condusă de Anatol Petrencu şi Vitalia Pavlicenco apreciază că are şanse să ajungă în Parlament, în timp ce liderii PLDM-ului cred că aceasta nu va trece pragul electoral şi doar va spulbera câteva procente ale alegătorilor cu viziuni de centru-dreapta.


„Candidaţii – fantomă” păcălesc electoratul

Conform învăţăturii populare, să nu zicem „hop!” până nu am sărit, pentru că abia la 5 aprilie se va vedea clar cine se bucură de încrederea electoratului. Dacă forţăm un pic ideea, de intenţia de „a rupe voturi de pe centru-dreapta” ar putea fi învinuit şi PLDM, din cauză că partidul a fost format cu un an înainte de alegeri, pe vremea când pe respectivul segment deja reuşiseră să se afirme PL, AMN, dar şi MAE şi PNL-ul condus de Pavlicenco.
Este adevărat, în Republica Moldova, constatăm un fenomen nemaiîntâlnit în alte părţi: formaţiuni sau candidaţi independenţi, până atunci absolut anonimi şi cu şanse minime de a accede în parlament, se înscriu în campanie pentru a „măslui” acest joc democratic. Este vorba de partide sau candidaţi-„fantomă” care au rolul de a induce în eroare electoratul, de a-l deruta prin clonarea mesajelor concurenţilor importanţi şi de a dispersa voturile cetăţenilor. Aceste „fantome” nu reuşesc să treacă pragul electoral, dar îşi îndeplinesc misiunea: asigură un număr mai mare de mandate ce pot fi redistribuite formaţiunilor ajunse în parlament. Bunăoară, 3 sau 4 partide acced în forul legislativ acumulând în baza voturilor doar vreo 60 de mandate. Celelalte 41 de mandate ar trebui să le revină altor candidaţi. Dar aşa cum nici unul dintre ei nu a atins baremul de 6%, mandatele sunt împărţite între învingători. Respectiv, cel care a acumulat mai multe voturi în scrutin, va ajunge în posesia celei mai mari părţi din restul de 41 de mandate. În aceste condiţii, este clar, „candidaţii-fantomă” merită sprijinul, efortul şi, presupunem, finanţarea ce vine de la sforarii din umbră, iar lansarea lor în campanie se face prin exploatarea vanităţii şi orgoliului inerente firii umane şi, nu este exclus, cu recompense băneşti sau de alt ordin. Legal, însă, nu avem cum împiedica acest fenomen - orice candidat ce întruneşte condiţiile prevăzute de Codul electoral se poate înscrie în competiţie. Prin urmare, doar nişte alegători cu minte lucidă şi bine informaţi le pot dejuca planul.

Eleonora LISNIC

(pentru „Capitala”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului