marți, 10 martie 2009

ELECTORALA – 2009: Dezbateri cu PLDM, UCM şi „Alianţa Verde” la „Vocea Basarabiei”

Să chemăm judecători străini?

În cadrul dezbaterilor electorale de la postul de radio „Vocea Basarabiei”, vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, a exprimat o viziune inedită asupra modului în care poate fi îmbunătăţită Justiţia din Republica Moldova. Potrivit lui, se poate recurge chiar la „invitarea unui corp străin de judecători”. Godea a precizat că această propunere originală nu a fost inclusă în programul electoral al Partidului Liberal Democrat din Moldova, dar că „există” şi o asemenea soluţie.
În seara zilei de 9 martie, Mihai Godea a participat la o rundă de dezbateri electorale în care i-a avut în calitate de contracandidaţi pe Mihai Petrache, vicepreşedintele Uniunii Centriste din Moldova (UCM), şi Andrei Dumbrăveanu, secretarul general al Partidului Ecologist „Alianța Verde”.
Toţi trei au subliniat că formaţiunile din care fac parte pledează pentru alegerea şefului statului prin vot direct, de către toţi alegătorii, dar nu de către Parlament, cum prevede acum Constituţia. Respectivele partide mai propun ca parlamentarii să fie aleşi pe circumscripţii uninominale cu un singur mandat. În timp ce PLDM şi UCM doresc un sistem mixt pentru alegerile parlamentare – pe circumscripţii, dar şi pe liste de partid, „Alianţa Verde” pledează pentru un sistem uninominal (doar pe circumscripţii).
UCM mai doreşte ca Republica Moldova să renunţe la sistemul parlamentar de guvernare şi să revină la cel prezidenţial. Mihai Petrache s-a opus transformării Republicii Moldova într-un stat cu regim parlamentar încă în anii 1999 - 2000, pe când era consilier pe probleme juridice al ex-preşedintelui Petru Lucinschi. Republica Moldova a adoptat sistemul parlamentar de guvernare la 5 iulie 2000, iar după alegerile parlamentare din 2001, Vladimir Voronin a fost ales şef al statului de către deputaţi.
Mai mulţi politologi afirmă că, de fapt, modelul de „republică parlamentară” este potrivit pentru Republica Moldova, dar că acesta a fost compromis de Partidul Comuniştilor.

Eleonora Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului