marți, 10 martie 2009

ELECTORALA – 2009: Partidul Liberal roagă statele UE să asigure deplasarea cetăţenilor RM către secţiile de votare


Partidul Liberal (PL) a făcut apel către guvernele statelor membre ale Uniunii Europene, solicitându-le să manifeste, în ziua de 5 aprilie 2009, loialitate faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi pe teritoriul lor, să le faciliteze accesul la vot şi, în măsura posibilităţilor, să asigure pentru ei deplasarea către secţiile de votare deschise de Republica Moldova în statele respective.
“Prin acest gest de generozitate, statele Uniunii Europene, întreaga comunitate europeană îşi va exprima solidaritatea cu alegătorii Republicii Moldova, care îşi doresc în cel mai sincer mod realizarea schimbării democratice a puterii şi aderarea la Uniunea Europeană”, se spune într-o declaraţie a PL.
Potrivit formaţiunii, “sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi la muncă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, şi-au manifestat dorinţa de a-şi exercita dreptul constituţional de vot în cadrul alegerilor parlamentare ce vor avea loc în Republica Moldova la 5 aprilie 2009. Acest fapt a fost confirmat şi la întâlnirile pe care vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă, Primarul General al Municipiului Chişinău, le-a avut în zilele de 7 şi 8 martie cu mii de cetăţeni moldoveni aflaţi în oraşele Roma, Bologna şi Padova din Italia, unde, potrivit unor date, numărul lor ar varia între 200 de mii şi 300 de mii. Spre regret, dreptul lor de vot nu a fost asigurat de guvernarea comunistă de la Chişinău, care a refuzat deschiderea unor secţii de votare suplimentare. În Italia, autorităţile comuniste au deschis doar două secţii de votare, la Roma şi Bologna.
Aceeaşi stare de lucruri gravă se înregistrează în Franţa, în Germania, în Portugalia, în Marea Britanie şi în Irlanda şi Spania - ţări în care în general nu au fost deschise secţii de votare – într-un cuvânt, în toate statele membre ale Uniunii Europene cu importante comunităţi de moldoveni pe teritoriul lor.”.
În declaraţie, Partidul Liberal se autodefineşte drept “principalul oponent al partidului comuniştilor de guvernământ”, şi declară că “îşi asumă obiectivul Schimbării la nivelul întregii republici şi, implicit, reorientarea strategică a Republicii Moldova spre integrarea europeană”.
Marţi, 10 martie, PL a susţinut o conferinţă de presă cu tema: „Participarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009”. În cadrul acesteia, Dorin Chirtoacă a pus în evidenţă faptul că cetăţenii moldovenii aflaţi peste hotare “au reuşit în ultimii ani să facă pentru Republica Moldova mai mult decât toate guvernele care s-au perindat la putere în ultimii 10 ani, pentru că anume datorită banilor trimişi de ei acasă Republica Moldova a putut să supravieţuiască”.

Foto: www.pl.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului