luni, 9 martie 2009

ELECTORALA – 2009: Rundă de dezbateri cu PL, PDM şi MAE la „Vocea Basarabiei”


Astăzi (9 martie) au început dezbaterile electorale şi la postul de radio „Vocea Basarabiei”, tema propusă candidaţilor fiind „Starea democraţiei în Republica Moldova”.
La cea de-a doua rundă de dezbateri a zilei, între orele 15.15 şi 16.30, în studio s-au întâlnit reprezentanţii Partidului Liberal (PL), Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi Mişcării „Acţiunea Europeană” (MAE).
Candidatul PL, şeful Departamentului de Comunicare al PL, Boris Vieru, a apreciat că, mai degrabă, este cazul să se vorbească despre „dictatura comunistă din Republica Moldova”, care s-a constituit „în dictatura personală a preşedintelui Voronin”, „Parlamentul fiind transformat într-o maşină de vot a guvernării”, iar Guvernul – într-o anexă a Preşedinţiei. Reprezentantul PL a mai menţionat că în Republica Moldova nu este respectat principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, lipsa de independenţă a Justiţiei fiind demonstrată şi de pierderea a aproximativ 100 de dosare la CEDO, în vreme ce niciunul nu a fost câştigat.
Candidatul PDM Oleg Serebrian, prim-vicepreşedinte al formaţiunii, a fost de părere că pe parcursul ultimilor 10 ani (după căderea guvernului ADR), nivelul democraţiei este într-o scădere continuă, dovadă fiind şi actualele alegeri, în care formarea blocurilor electorale este interzisă, iar pragul de accedere în Parlament este de 6% - unul foarte înalt în condiţiile Republicii Moldova. „Voronin colindă republica în calitate de şef de stat şi face campanie pentru Partidul Comuniştilor”, a spus Oleg Serebrian, referindu-se şi la amploarea pe care a căpătat-o fenomenul utilizării resurselor statului în scopuri electorale.
Candidatul nr.2 pe lista electorală a MAE, Vitalia Pavlicenco, a remarcat, de asemenea, că uzurparea puterii în stat s-a înteţit după căderea, în 1999, a guvernului democratic al ADR şi că starea democraţiei s-a înrăutăţit continuu. „Nici Opoziţia nu se poate întări într-un regim dictatorial”, a declarat Vitalia Pavlicenco. Potrivit ei, MAE va promova şi o lege a lustraţiei, pentru a nu mai admite ca Republica Moldova să fie condusă de persoane şantajabile, implicate în acte de corupţie. Referindu-se la starea Justiţiei, Pavlicenco a menţionat cazul femeii de afaceri Eugeniei Duca, pierdut recent de Guvernul moldovean la CEDO.
Potrivit lui Boris Vieru, PL consideră că, pentru a reduce numărul dosarelor pierdute la CEDO, situaţia trebuie remediată în interiorul statului. „E clar că procesul este viciat pe plan intern. Când nu va exista comandă politică, nu vor exista procese contrafăcute”, a explicat Vieru. Potrivit lui, PL consideră necesară introducerea unei reglementări juridice prin care judecătorul responsabil ar fi obligat să plătească din buzunarul propriu sumele pierdute de Republica Moldova după pronunţarea verdictelor CEDO.
Participanţii la emisiunea de dezbateri au fost de părere că centrul anti-corupţie (CCCEC) a fost constituit ca o structură represivă împotriva Opoziţiei. „Rolul acestui centru trebuie redefinit”, a declarat Boris Vieru.
La rândul ei, Vitalia Pavlicenco a relevat că MAE le-a propus partidelor să semneze, până la 10 martie, un „Pact Naţional împotriva Corupţiei”. Acesta conţine un set de angajamente ce vizează restructurarea instituţiilor anti-corupţie şi formarea unei direcţii unice de combare a flagelului, anchetarea modului în care s-au efectuat privatizările în ultimii 18 ani.
„Restabilirea încrederii în Justiţie trebuie să devină prioritatea viitoarei guvernări”, a apreciat Oleg Serebrian.
Reprezentanţii celor trei formaţiuni s-au referit şi la obiectivul reducerii sărăciei, deziderat ce, potrivit lor, poate fi atins prin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, candidaţii au menţionat necesitatea reducerii poverii fiscale.
În programul său, PL îşi propune „promovarea adevărului ştiinţific despre identitatea naţională” şi subliniază că „nu trebuie uitată nici protecţia minorităţilor naţionale, inclusiv prin stoparea rusificării ucrainenilor, găgăuzilor, bulgarilor” şi altor grupuri etnice, a menţionat Boris Vieru. El a adăugat că PL speră că în următorul parlament opoziţia va ajunge să deţină un număr suficient de voturi pentru reformarea Constituţiei, inclusiv prin consfinţirea limbii române, în art. 13, ca limbă oficială.
„Încă în actualul parlament, PDM a promovat principiul cunoaşterii limbii române de către funcţionari”, a spus Oleg Serebrian. El a adăugat că „limbile minorităţilor trebuie protejate conform standardelor europene”.
Vitalia Pavlicenco a relevat că, în calitate de parlamentar, a avut o iniţiativă referitoare la includerea sintagmei „limba română” în art. 13 al Constituţiei, dar că aceasta a fost susţinută prin semnătură de un număr insuficient de deputaţi – doar 26. „Cât timp nu este rezolvată problema identitară, atât timp nu pot fi rezolvate nici problemele social-economice”, a concluzionat Pavlicenco.
Reprezentanţii PL, PDM şi MAE s-au referit şi la situaţia presei. Potrivit lui Boris Vieru, în programul său electoral PL a dedicat un capitol separat acestui domeniu, propunându-şi „eliminarea cenzurii şi a controlului politic în presa publică, crearea condiţiilor economice egale pentru toţi concurenţii de pe piaţa mass-media”. În opinia reprezentantului PL, faptul că, potrivit sondajelor, Vladimir Putin este personajul politic nr.1 în preferinţele cetăţenilor moldoveni denotă „violarea securităţii informaţionale” a Republicii Moldova.
În opinia PDM, „trebuie eliminată cenzura” de la „Moldova 1” şi „Radio Moldova” şi, de asemenea, „să plece autocenzuraţii”, a menţionat Serebrian.
Cei trei candidaţi au spus că viitorul parlament şi Justiţia ar trebui să elucideze modul în care au fost privatizate fostele posturi municipale „Radio Antena C” şi „Euro Tv”.
Răspunzînd la o întrebare a unui radioascultător ce viza relaţiile cu România, Boris Vieru a spus că PL optează, în primul rând, pentru aderarea la UE şi la unificarea celor două state româneşti „prin transparentizarea frontierelor” între ele.
Vitalia Pavlicenco a reamintit că ea personal, dar şi MAE au promovat constant principiul celor „două state româneşti”, iar Oleg Serebrian a spus că PDM vorbeşte în programul său electoral despre un „parteneriat strategic cu România”, dar şi un parteneriat cu Ucraina, unde locuiesc importante comunităţi de români.

Notă: Potrivit rezultatelor tragerii la sorţi, celor trei candidaţi li s-a oferit cuvântul în următoarea ordine: PL, PDM, MAE. Ordinea nu a fost modificată pe parcursul emisiunii.
În dimineaţa zilei, „Vocea Basarabiei” a mai organizat o emisiune de dezbateri pe aceeaşi temă, cu participarea a doi candidaţi - Leonid Bujor (AMN) şi Eduard Muşuc (PSD).

Eleonora Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului