duminică, 8 martie 2009

"Gardianul": Colonei cu sutană îi cântă lui Voronin «Doamne, ocroteşte-l pe Ţar!»


Viorel PATRICHI

Un film realizat de “Vedomosti” îl arată pe Vladimir Voronin într-o postură mai puţin cunoscută de marele public: ipostaza de închinător dreptcredincios.
De câte ori intră în bisericile şi în mănăstirile păstorite de “Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove”, soboare de colonei în sutană îi înalţă imnul Rusiei vechi – “Doamne, ocroteşte-l pe Ţar!”.

Precizăm că mitropolia amintită se subordonează patriarhului Kiril de la Moscova, spre deosebire de Mitropolia Basarabiei, care recunoaşte supremaţia Patriarhiei de la Bucureşti.
Imaginile au fost surprinse la mănăstirea Curchi, unde Voronin a bătut mătănii şi a aprins lumânări cu mai tânărul Marian Lupu, ex-preşedintele Parlamentului de la Chişinău. Măcar în acele momente, generalul de miliţie se simte Ţar şi e fericit!
Nu pricepe că lucrurile au o semnificaţie mult mai gravă pentru basarabenii lucizi.

Cântecul “Doamne, ocroteşte-l pe Ţar!” (Boje, Ţaria hrani!) a fost imnul Imperiului Rus în perioada 1833-1917. Versurile au fost scrise în 1833 de poetul Vasilii Andreevici Jukovski, iar muzica aparţine compozitorului Aleksei Fedorovici Livov. “Puternic şi atotstăpânitor, / Condu-ne spre gloria noastră;/ Condu-ne spre groaza duşmanilor, / Ţarule ortodox!/ Doamne, ocroteşte-l pe Ţar!”.

Găsiţi articolul complet aici: http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=131094&catid=3&p=colonei-cu-sutana-ii-canta-lui-voronin-doamne-ocrotestel-pe-tar.html

Înregistrarea video cu „Боже, Царя Храни!" de la Mănăstirea Curchi o puteţi viziona pe site-ul ziarului „Moldavskie Vedomosti”:
http://vedomosti.md/index.php?menu=news&section=1231&id=1560

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului