miercuri, 18 martie 2009

Politicienii moldoveni nu doresc să folosească „resursa adversarului”
Noţiunea de “presă liberă” nu implică doar libertatea de a-i critica pe comunişti şi de a da în vileag doar încălcările guvernării. Acest tratament ar trebui aplicat tuturor jucătorilor. La noi, trebuie să urmăreşti toată presa pentru a avea certitudinea că vezi un tablou complet al realităţii. Adevărul este foarte fragmentat, mai ales în campania electorală. Unele medii de informare, chiar dacă-şi spun „libere”, dau în vileag încălcările anumitor concurenţi electorali, în timp ce abaterile altora, inclusiv de acelaşi ordin, le neglijează cu desăvârşire. Nevoiţi să pună cap la cap informaţii culese din toată presa pentru a înţelege ce se întâmplă cu adevărat, oamenii citesc, ascultă, privesc şi mediile de informare cărora li s-a pus ştampila de „aservite”. Mai ales că, uneori, nu există alternativă.
În această situaţie, subiecţii electorali ar trebui să fie interesaţi de orice tribună de la care le pot vorbi alegătorilor, îndeosebi când această şansă li se oferă gratuit. Or, un luptător bun ştie să exploateze resursa adversarului. La noi este neglijată această posibilitate.
Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Comuniştilor refuză să participe la emisiunile de dezbateri organizate de postul de radio „Vocea Basarabiei”. Pe de altă parte, Alianţa „Moldova Noastră”, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Mişcarea „Acţiunea Europeană” şi Partidul Liberal au luat decizia să nu participe la dezbaterile de la Eu TV. Tonul l-au dat PLDM şi AMN, luni, 16 martie. Formaţiunile au anunţat, într-o declaraţie comună, că „au decis de comun acord să respingă participarea la dezbaterile electorale organizate de postul de televiziune Eu TV, a cărui politică editorială este subordonată total PPCD, aliat al PCRM”.
Partidul Liberal l-a delegat, marţi, pe Ion Cebanu la o rundă de dezbateri la Eu TV. Pe final de emisiune, după ce a dezminţit nişte calomnii vehiculate la adresa sa de respectivul post, Cebanu a declarat că PL a luat decizia să nu participe la alte emisiuni.
Bizar este că anterior, contra cost, AMN şi-a plasat spoturi electorale la Eu TV, iar când a avut posibilitatea să valorifice gratuit timpii oferiţi de acest post, a refuzat să o facă.
În foarte multe localităţi din republică, oamenii nu recepţionează nici Pro TV, nici TV 7. Pe lângă dezbaterile de la Moldova 1 şi NIT, cele de la Eu TV le-ar mai fi oferit o şansă să-i vadă şi să-i cunoască mai bine pe candidaţii democraţi.

Eleonora LISNIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului