joi, 19 martie 2009

Reacţii despre întâlnirea Medvedev-Voronin-Smirnov difuzate de Agerpres

Boris Vieru, şeful Departamentului de Comunicare al Partidului Liberal: “Rezultatele întrevederii sunt nule”

Solicitat de Agerpres, şeful Departamentului de Comunicare al Partidului Liberal, Boris Vieru, a apreciat întrevederea trilaterală care s-a desfăşurat miercuri la Moscova ca fiind una mai mult electorala, in sprijinul Partidului Comunistilor si care nu va avea efecte pozitive asupra reglementarii conflictului transnistrean.
"Ce desprindem din aceasta intalnire este ca poarta un caracter strict electoral. Moscova incearca sa influenteze alegerile din Republica Moldova si mimeaza o noua tentativa de reglementare a conflictului, dar care nu va avea niciun efect", a spus el.Rusia a anuntat ca acorda ajutor umanitar Republicii Moldova 50.000 tone de pacura, ceea ce este clar o “pomana electorala”.
Referindu-se la rezultatele intrevederii in vederea reglementarii conflictului, Vieru a declarat ca acestea sunt nule si nu vor avea nici un efect. “Este evident ca nu vom avea rezultate si nici nu va fi urmata de niciun pas concret”, a concluzionat Boris Vieru.

Oazu Nantoi, vicepreşedintele Partidului Democrat:
“Succesul operaţiunii de menţinere a păcii este un bluf”

"Rezultatele sunt nule daca ne gandim la solutionarea conflictului transnistrean, dar presa comunista va avea posibilitatea sa-l prezinte in postura pozitiva pe presedintele moldovean", a declarat si vicepresedintele Partidului Democrat, Oazu Nantoi.
S-a constatat succesul operatiunii de mentinere a pacii, ceea ce este un bluf, dat fiind faptul ca acest conflict nu este unul dintre populatiile de pe cele doua maluri ale Nistrului si, deci, nu este nevoie de astfel de forte. S-a declarat ca vor fi reluate eforturile de restabilire a negocierilor in formatul 5 plus 2, ceea ce este iarasi un bluf, deoarece acest format nu poate contribui la reglementarea conflictului atata timp cat "marionetele Kremlinului aflate la Tiraspol" sunt parte la negocieri.
Unicul efect al acestei intrevederi este ca "mass-media comunista de la Chisinau va face tam-tam pentru a arata cat de intelept si curajos presedintele Voronin dialogheaza la Moscova cu Medvedev si Smirnov", a concluzionat politicianul moldovean.


Victor Osipov, purtătorul de cuvânt al Alianţei “Moldova Noastră”:
“Circumstanţe neclare, secretomanie şi componentă electorală evidentă”

Purtatorul de cuvant al Aliantei Moldova Noastra Victor Osipov a atras atentia asupra faptului ca intrevederea s-a desfasurat in circumstante neclare, in conditii de secretomanie. "Este greu de apreciat rezultatele ei in toata complexitatea, pentru ca inca nu se cunoaste la ce cedari a mers Chisinaul", a spus Osipov. Totodata el a declarat ca gestul Federatiei Ruse de a organiza o asemenea intrevedere are o componenta electorala evidenta.
"Guvernarea nu a reusit niciun progres in reglementarea conflictului, ce se intampla in ultimele zile seamana mai mult cu sustinerea comunistilor decat reglementarea conflictului", a precizat reprezentantul AMN.


Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat:
“A fost subminat formatul 5+2”

Si liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat spune ca intrevederea are un caracter pronuntat electoral si nu crede ca va avea o finalitate in ce priveste solutionarea conflictului transnistrean. "Unica legatura cu solutionarea conflictului este ca a fost subminat clar formatul de negocieri 5 plus 2, chiar daca se face trimitere la necesitatea reluarii negocierilor in acest format", a declarat politicianul.


Radu Vrabie, expert al Asociaţiei pentru Politica Externa (APE) din Republica Moldova:
“Vizita nu a adus rezultate, dar fiecare lider o va raporta ca pe o victorie personală”

Expertul de la Asociatia pentru Politica Externa (APE) din Republica Moldova Radu Vrabie spune ca dupa aceasta vizita, fiecare lider o va raporta ca pe o victorie personala.
Medvedev a avut de castigat pentru ca dupa ultima intrevedere Voronin-Smirnov din decembrie 2008, care nu a fost tocmai reusita, a reusit sa-i aduca la o noua discutie.
Pentru Voronin, care se afla in campanie electorala, prin vizita la Moscova si semnarea unei declaratii aparent pozitiva pentru Republica Moldova inseamna un plus de imagine.
Tiraspolul, la randul sau, isi mentine starea de status quo pe care si-o doreste, a declarat Vrabie. Expertul a opinat ca intrevederea nu va duce la rezultate pe termen scurt si nici nu schimba esential situatia in jurul conflictului. Modificarea fortelor de pacificatori abia dupa reglementarea conflictului pastreaza de fapt situatia existenta, asa cum isi doreste Tiraspolul.
In ce priveste reluarea activitatii grupurilor de lucru si a negocierilor in format 5 plus 2, aceasta se discuta practic la fiecare intrevedere, dar nu se soldeaza cu rezultate, a mentionat analistul. “Nu cred sa existe rezultate in termen scurt, mai ales pentru ca in Republica Moldova urmeaza alegeri parlamentare, ceea ce ar insemna o concentrare pe politica interna, chestiuni postelectorale, cel putin pana in iulie. In acelasi timp, Tiraspolul nu da semne ca ar dori deblocarea acestei situatii, care ii este convenabila. Vizita nu a adus rezultate si nu va cataliza situatia de acum”, a concluzionat Radu Vrabie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului