joi, 26 martie 2009

Românii în istorie: „Eroii noştri au biruit, toţi!”


Arhimandrit Arsenie Papacioc:

„Românii trebuie să înţeleagă că nu se poate fără cruce. Suferinţa-i un dar de la Dumnezeu. „Te-am umilit, popor român, ca să te poţi înălţa!” Omul fuge de suferinţă ca un laş. Noi nu zicem să o cauţi, dar dacă a picat peste tine, biruieşte-o! (...)

Diferenţa între dramă şi tragedie e că în dramă eroii biruiesc, iar în tragedie sunt înfrânţi. Noi nu avem tragedii. Avem numai drame. Eroii noştri au biruit, toţi! (...)

Orice moment istoric are motive să te înţelepţească. Toate veacurile au fost pline de ticăloşi, dar ticăloşii din veacul acesta au umplut cerul de sfinţi. Nu trebuie numaidecât să suferi, dar să-ţi pui întrebarea: ce-i cu mine, ce rost am pe lumea aceasta?”

(Din cartea „Ne vorbeşte Părintele Arsenie”, de Arhimandrit Ioanichie Bălan)
Notă: Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc de la Schitul „Sfânta Maria” din Techirghiol este un mare duhovnic al României.
S-a născut la 15 august 1914, în comuna Perieţi, satul Misleanu, judeţul Ialomiţa, fiind al şaptelea copil la părinţi. A intrat în monahism la 13 ianuarie 1947, la Mănăstirea Cozia. A fost călugărit la 26 septembrie 1949 la Mănăstirea Antim, pe seama Mănăstirii Sihăstria, cu aprobarea expresă a Patriarhului Iustinian.
A fost hirotonit preot exact la un an de la călugărie – 26 septembrie 1950, ziua pomenirii Sfântului Ioan Evanghelistul, Apostolul iubirii.
În anii 60 ai secolului trecut, pe vremea prigoanei comuniste, a stat 14 ani în închisoare ca deţinut politic.

Un comentariu:

  1. da, e nascut in anul in care este nascuta si mama mea , dar ea demult s-a dus i lumea celor drepti .. de la acesti oameni sfinti, martiri ar ttrebui sa invatatm mereu .. cred ca credinta in Dumnezeu l-au salvat , au ingaduit sa suporte arestarea , inchisoarea de 14 ani .. Dumnezeu , credinta iti da putere sa infrunti orice si sa iesi biruitor...

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului