marți, 7 aprilie 2009

Ciocniri violente între studenţi şi Poliţie

Altercaţii între poliţie şi protestatari la Chişinău: http://www.youtube.com/watch?v=u9676ubIVwc


Foto: Unimedia

Acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale
Vocea Basarabiei: http://87.248.162.116:8000/
cu AIMP2 http://www.aimp.ru/

11.25: "Vocea Basarabiei" transmite că protestatrii au ocupat tot spaţiul dintre sediile Parlamentului şi Preşedinţiei. Forţele speciale au blocat intrările în clădiri. "Vocea Basarabiei" nu relatează despre altercaţii. 11.35: "VB": "În Preşedinţie a intrat ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, care părea foarte încruntat".
Astăzi, 7 aprilie 2009, expiră mandatul preşedintelui Voronin.
11.55: Protestatarii s-au retras din faţa Parlamentului, dar au rămas în faţa Preşedinţiei. Nimeni nu a ieşit să le vorbească.
Site-ul Unimedia nu poate fi accesat la această oră.
11.59: "Vocea Basarabiei": În număr mare, forţe ale Poliţiei înconjoară clădirea Preşedinţiei. Protestatarii au fost împinşi. În urma busculadei, unii poliţişti şi-au pierdut chipiurile şi căştile.
12.12: "Vocea Basarabiei" relatează că numărul protestatarilor creşte. În faţa Preşedinţiei a fost format şi un cordon de poliţişti în civil, care "se comportă agresiv şi mestecă gumă".
12.17: "Vocea Basarabiei": Printre protestatari s-a răspândit zvonul că Poliţia pregăteşte o intervenţie.

"Duceţi-vă de aici!" - s-a auzit în transmisiunea VB vocea unui poliţist.
12.20: Poliţia a început intervenţia în forţă.
12.22: Protestatarii aruncă cu pietre. A fost spart parbrizul unei autospeciale a pompierilor. Pompierii au fugit din maşină. Pietre zboară din toate părţile - "Vocea Basarabiei", 12.23.
12.29: "Vocea Basarabiei": Protestatarii aruncă cu bucăţi desprinse din caldarâm. Au ocupat autospeciala pompierilor care a fost adusă pentru a-i dispersa cu apă pe demonstranţii paşnici.
12.33: Poliţiştii se apără cu scuturile de pietre. Au fost sparte geamurile de la primul nivel al clădirii Preşedinţiei. "Situaţia a scăpat de sub control. Studenţii au venit să protesteze paşnic" - "VB".
Toţi poliţiştii s-au retras de pe treptele clădirii. În continuare, sediul este împroşcat cu pietre. Unele ajung şi la etajul trei.
12.42. Noi forţe ale Poliţiei, venite dinspre Parlament, au atacat mulţimea. Poliţiştii lovesc. Protestatarii contraatacă. Au fost formate noi cordoane de poliţişti în faţa sediului Preşedinţiei.
12.50: Valeriu Saharneanu, care relatează la "VB", critică tactica adoptată de forţele de ordine. "Este un adevărat măcel! Poliţiştii sunt loviţi cu pietre în căşti! Ce sunt ei de vină? Pot muri oameni!"
12.57: Poliţiştii aruncă şi ei cu pietre. În replică, un şuvoi de sute de pietre este aruncat înspre ei.
Violenţele sunt fără precedent în ultimii 20 de ani!
"Vocea Basarabiei" în Chişinău -
71.57FM
În direct transmite http://www.voceabasarabiei.net/
Comentariu live transmite http://www.unimedia.md/
(10:55) Protestatarii scandează “Jos comuniştii” în faţa Parlamentului şi “Jos Voronin” în faţa Preşedinţiei.
(10:50) Cele circa 8000 de protestatari se îndreaptă spre Preşedinţia Republicii Moldova.
(10:42) În jur de 1000 de tineri vin pe bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt direct în Piaţa Marii Adunări Naţonale. După primele calcule, protestul de azi ar putea se depăşească ca intensitate acţiunea de protest de ieri.
(10:37) Grupuri compacte de tineri vin din toate părţile în PMAN. În acest moment, s-au adunat în jur de 7000 de persoane. Unul dintre protestatari a arborat drapelul Republicii Moldova în faţa Guvernului.
(10:30) La acţiunea de protest s-au alăturat şi mai mulţi oameni politici, printre care au fost observaţi Chiril Lucinschi şi Oazu Nantoi de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mihai Godea, Călin Vieru şi Iurie Leancă de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).(10:28) Mulţimea a blocat circulaţia transportului pe bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi scandează “Vrem alegeri repetate!” şi “Jos comuniştii!”
(10:21) În acest moment, peste 5000 de persoane s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi cer organizarea repetată a alegerilor parlamentare acuzând guvernarea comunistă de fraudarea votului din 5 aprilie.
Sursa: UNIMEDIA

Info-Prim Neo: 10:38 Reprezentanţi ai celor 15 mii de tineri care au protestat luni seara, 6 aprilie, în centrul Chişinăului, cer renumărarea voturilor de către o comisie a societăţii civile, a declarat la o conferinţă de presă jurnalista Natalia Morari marţi, 7 aprilie.
Tinerii mai vor constituirea unei comisii a societăţii civile care să monitorizeze mass-media.
Luni, în locurile publice din centrul capitalei s-au adunat în jur de 15 mii de tineri, potrivit organizatorilor, Primăria Chişinău eliberând în acest sens o autorizaţie pe numele asociaţiei Hyde Park.
Tinerii se declară nemulţimiţi de rezultatele alegerilor, care, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au fost câştigate de comunişti. Tinerii au spus la conferinţa de presă că până în seara zilei de astăzi, 7 aprilie, vor aduna mărturii despre fraudarea alegerilor. Organizatorii spun că au reuşit luni să adune 15 mii de persoane doar prin utilizarea internetului, „televiziunile sunt ermetice, radiourile sunt ermetice”, a spus Ghenadie Brega, membru al asociaţiei Hyde Park. După conferinţa de presă, organizatorii au plecat imediat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de unde parvin relatări că au loc altercaţii dintre protestatari şi poliţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului