miercuri, 22 aprilie 2009

De ce viitorii deputaţi au depus cereri de renunţare la cetăţenia României?

(Precizări pe înţelesul tuturor)

De ce viitorii deputaţi au depus cereri de renunţare la cetăţenia României?

Curtea Constituţională nu le-ar acorda mandatul de parlamentar, dacă aceştia nu ar fi prezentat dovada că au declanşat procedura de renunţare la a doua cetăţenie.
Procedura de renunţare
(înlăturarea incompatibilităţii), potrivit legii RM, trebuie să fie finalizată într-un termen de 6 luni de la intrarea în exerciţiul funcţiunii (de la validarea mandatului).

Dacă cele vreo 20 de persoane de la începutul listelor electorale ale PL, PLDM şi AMN nu ar accepta mandatele, le-ar ridica următorii candidaţi de pe listă.

Iată ce declara ieri, 21 aprilie 2009, pentru NewsIn, Corina Fusu (PL):
“Totuşi, în cazul în care Marea Camera a CEDO va menţine valabilitatea deciziei CEDO din 18 noiembrie 2008 în cauza “Tănase şi Chirtoacă contra Republicii Moldova” şi astfel Guvernul de la Chişinău va fi obligat să anuleze interdicţiile impuse de legea moldovenească la ocuparea de funcţii publice pentru deţinătorii mai multor cetăţenii, ne rezervăm dreptul de a renunţa la procedura de renunţare la cetăţenia română”.

Audierile în Marea Cameră a CEDO au fost fixate pentru 16 septembrie 2009.

În Republica Moldova, dubla şi chiar multipla cetăţenie a fost permisă tot de comunişti, în 2003, la iniţiativa preşedintelui Voronin, prim-secretarul Partidului Comuniştilor.

Legea (nr. 273) care interzice accederea cetăţenilor cu dublă sau multiplă cetăţenie în funcţii publice a fost adoptată de Parlament la 7 decembrie 2007, iar Tănase şi Chirtoacă au contestat-o la CEDO, la 27 decembrie 2007.

La 29 aprilie 2008, legea a fost promulgată de preşedintele Voronin, iar la 13 mai 2008, a fost publicată în „Monitorul Oficial” şi a intrat în vigoare.
La 18 noiembrie 2008, CEDO a dat câştig de cauză reclamanţilor, dar Guvernul RM a depus recurs la Marea Cameră a CEDO.
Marea Cameră va da verdictul la 16 septembrie.

Iată categoriile de funcţionari publici şi demnitari de stat care nu pot avea o a doua cetăţenie:

Preşedintele RM, parlamentarii, membrii Guvernului, primarii, preşedinţii de raioane, membrii Curţii de Conturi, cei din Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, din Comisia Electorală Centrală, angajaţii Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai Centrului pentru Combaterea Infracţiunilor Economice şi Coruptiei, poliţiştii, judecătorii, avocaţii parlamentari, vameşii, procurorii şi diplomaţii.

Actualii primari şi preşedinţi de raioane, chiar dacă au dublă cetăţenie, îşi pot încheia liniştiţi mandatul. Legea nu are putere retroactivă.
E.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului