miercuri, 8 aprilie 2009

Deutsche Welle: Moldova şi-a închis graniţele

Poliţia moldovenească, echipată cu automate Kalaşnikov şi veste antiglonţ, a intervenit noaptea trecută în forţă împotriva manifestanţilor din centrul Chişinăului şi au preluat controlul asupra Preşedinţiei şi Parlamentului. S-au tras focuri de armă cu gloanţe oarbe, iar zeci de persoane au fost arestate.Aseară, după ce majoritatea protestatarilor s-au retras în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, indivizi deocamdată neidentificaţi au intrat în clădirea Parlamentului şi au incendiat câteva birouri. Autospecialele au intervenit pentru a stinge flăcările abia după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a fost întrebat în direct, în cadru unei emisiuni televizate, de ce autorităţile lasă focul să se extindă şi de ce poliţia nu asigură paza celor două instituţii.

După stingerea flăcărilor, forţele speciale, înarmate cu automate Kalaşnikov şi veste antiglonţ au preluat controlul asupra Preşedinţiei şi Parlamentului şi au arestat aproximativ 30 de persoane care, fiind stare avansată de ebrietate, încercau să opună rezistenţă.

Astăzi dimineaţă mai mulţi membri ai partidelor de opoziţie au fost interogaţi într-un dosar penal intentat pentru tentativă de lovitură de stat. Aseară, mitingul care devenise paşnic din PMAN s-a terminat după ora 22.00, ultimul dintre politicenii vorbitori fiind Calin Vieru, fiul poetului Grigore Vieru. El i-a îndemnat pe protestatari sa nu se lase provocati la violente, sa plece acasa si sa revina astăzi la proteste. Liderii opoziţiei, Vladimir Filat, Dorin Chirtoacă şi Serafim Urechean, care s-au întâlnit ieri cu preşedintele Voronin, premierul Zinaida Greceanîi şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu, au făcut aseară apel către protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale să înceteze violenţa. Ei au spus că i-au cerut preşedintelui să le asigure accesul la Televiziunea Publică, să denunţe acuzaţia de tentativă de lovitură de stat formulată la adresa opoziţiei şi să să întreprindă demersurile necesare pentru repetarea alegerilor. Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă a spus că liderul comunist nu a răspuns acestor revendicări.

În timp ce comunitatea internaţională, inclusiv Secretarul general ONU, OSCE, UE, şi Ambasada SUA din Chişinău îndeamnă la reţinere, presedintele Vladimir Voronin a vorbit aseară, într-o declaraţie la televiziune, despre "provocare" şi "forţe oculte" care ar sta în spatele acţiunilor de protest.

În schimb, autorităţile comuniste au izolat Chişinăul de restul ţării, ca nu cumva demonstranţii să primească întăriri din provincie. De la graniţă au fost întorşi nu doar ziariştii români şi străini, ci şi cetăţenii moldoveni bănuiţi că se întorc din străinătate pentru a se alătura protestelor. Oficial, însă nu s-au anunţat niciun fel de restricţii. Neoficial, Moldova şi-a închis graniţele.

Autor: Vitalie Călugăreanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului