miercuri, 8 aprilie 2009

Devastări şi incendii - poze Unimedia

Opoziţia: "Violenţele şi devastările au fost organizate de serviciile speciale"

La 7 aprilie, Vladimir Voronin şi Marian Lupu au discutat, la Guvern, timp de 30 de minute, cu Vladimir Filat (PLDM), Dorin Chirtoacă (PL), Serafim Urechean (AMN).
Voronin şi Lupu i-au învinuit pe politicienii democraţi că au organizat protestele. Aceştia au negat categoric. Serafim Urechean i-a spus lui Voronin că violenţele şi devastările au fost puse la cale de serviciile speciale.
Democraţii apreciază că guvernarea încearcă să le pună în cârcă organizarea unui puci (lovitură de stat).

Curios: cu atâta poliţie mobilizată, de ce nu a fost împiedicată pătrunderea în sedii şi devastarea lor? Într-un reportaj Pro Tv se vede cum poliţiştii, cu scuturi şi echipament special, părăsesc în coloană sediul Parlamentului, lăsându-l în seama protestatarilor.

Mai multe site-uri care reflectau evenimentele au fost paralizate. Printre acestea - unimedia.md, protv.md, jurnaltv.md. Legătura telefonică mobilă a fost paralizată pe perioade mari de timp. Unii operatori au suspendat legătura internet. Tot Filat, Chirtoacă şi Urechean au făcut-o?

Liderii AMN, PL, PLDM au încercat în repetate rânduri să-i convingă pe protestatari să se retragă. Singurul lucru pe care-l cer respectivele trei partide, potrivit lor, este renumărarea voturilor.

De reţinut: În Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde s-a retras la chemarea liderilor democraţi, mulţimea a protestat paşnic, fără a ataca sediul Guvernului.

În dimineaţa zilei de 7 aprilie, cei peste zece mii de tineri care s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au împărţit în două coloane. Una a rămas în faţa Guvernului, alta s-a dus să picheteze sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, precizează Jurnal de Chişinău.

Parcă ar fi fost două proteste diferite, povesteşte un martor ocular: http://vciobanu.blogspot.com/2009/04/cum-am-vazut-eu-revolutia-din-chisinau.html

Liderii PL, PLDM, AMN au adoptat o rezoluţie comună prin care contestă rezultatele alegerilor şi cer repetarea scrutinului. Ei solicită examinarea în detaliu a listelor de alegători şi cer, de asemenea, renumărarea voturilor.

Eleonora Lisnic"S-a tras cu gloanţe oarbe deocamdată, dar, dacă va fi nevoie, se vor folosi şi gloanţe adevărate"
08/04/09


În timpul nopţii, protestatarii s-au împărţit în două grupuri: unul care demonstra în mod paşnic şi un grup de agitatori, care a început să spargă vitrinele magazinelor din centru. Poliţia a intervenit trăgând cu gloanţe oarbe. Zeci de membri ai forţelor de intervenţie au preluat din nou controlul, miercuri dimineaţa, asupra birourilor Administraţiei Prezidenţiale şi Parlamentului de la Chişinău şi au arestat zece manifestanţi.
Poliţia i-a evacuat pe cei câţiva demonstranţi încă prezenţi în piaţa din faţa Guvernului, dar cea mai mare parte a manifestanţilor care se adunaseră ca să conteste victoria comuniştilor în alegeri s-au dispersat în cursul nopţii cu promisiunea că vor reveni miercuri dimineaţă.Poliţia a deschis focul cu gloanţe oarbe, marţi noaptea, în zona Guvernului, pentru că magazinele din preajmă erau ameninţate de persoane care începuseră să spargă vitrinele, a declarat pentru NewsIn Ala Meleca, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne moldovean."S-a tras cu gloanţe oarbe deocamdată, dar, dacă va fi nevoie, se vor folosi şi gloanţe adevărate", a spus Ala Meleca.Manifestanţii au început să spargă magazine marţi noaptea, iar poliţia va asigura ordinea publică şi va folosi la nevoie armamentul din dotare, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne de la Chişinău, Ala Meleca.Mai multe focuri de armă simultane s-au auzit marţi noapte, în jurul orei 1.00, aparent dinspre clădirea Parlamentului din Chişinău, care fusese devastată în cursul zilei şi unde nu mai rămăseseră decât grupuri răzleţe de protestatari, unii sub influenţa băuturilor alcoolice.Cu puţin timp înainte de a se auzi tirurile, un grup turbulent de câteva zeci de persoane a început să spargă un chioşc aflat la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare cu Puşkin.Sediul Guvernului de la Chişinău este păzit de un zid de scutieri, iar în faţa clădirii protestatarii dăduseră foc unui fotoliu adus din Parlament.În Piaţa Marii Adunări Naţionale nu mai rămăseseră decât în jur de 100 de persoane, majoritatea protestatarilor plecând acasă după apelul primarului Dorin Chirtoacă.Circulaţia autovehiculelor se reluase marţi noaptea pe bulevardul Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, între Preşedinţia şi Parlamentul moldovean, care fuseseră devastate în cursul zilei.În faţa Parlamentului continuau să ardă mai multe ruguri din mobilier şi hârtii provenind din sediul Legislativului. Pompierii şi poliţia nu erau însă prezenţi. În preajma Parlamentului mai erau circa 100 de persoane, multe aflate sub influenţa alcoolului. Câţiva protestatari răzleţiţi în clădirea Parlamentului strigau "Jos comunismul".
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului