miercuri, 8 aprilie 2009

Incendiul a fost stins. Protestatarii pleacă

Incendiul din clădirea Parlamentului a fost stins. Membrii Guvernului au anunţat că vor rămâne în clădirea Executivului pe parcursul nopţii.

Aproximativ la 00:21, protestatarii au început să părăsească Piaţa Marii Adunări Naţionale şi zona din faţa Parlamentului, potrivit corespondenţilor Pro Tv.


Statele Unite au lansat un apel la calm in Republica Moldova, unde mii de manifestanti contesta violent victoria Partidului Comunistilor in alegerile legislative, relatează AFP. "Suntem, desigur, preocupati de orice forma de violenta", a declarat Robert Wood, purtator de cuvant al Departamentului de Stat. "Vrem ca oamenii sa-si pastreze sangele rece. Dupa aceea, vom vedea", a adaugat el.

Dimineaţa, cei peste zece mii de tineri care s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au împărţit în două coloane. Una a rămas în faţa Guvernului, alta s-a dus să picheteze sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, precizează Jurnal de Chişinău. Parcă ar fi fost două proteste diferite, povesteşte un martor ocular: http://vciobanu.blogspot.com/2009/04/cum-am-vazut-eu-revolutia-din-chisinau.html

Proteste în PMAN, la ora 21.00: http://www.jurnaltv.md/?article=1991

Marian Lupu a admis parţial că protestele violente nu au fost organizate de opoziţie
2009-04-07/19:05
Dorin Chirtoacă, Vladimir Filat şi Serafim Urecheanu au ieşit de la negocierile cu partidul de guvernământ, la care Marian Lupu, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului, a recunoscut „parţial”că nu opoziţia a organizat violenţele de la Parlament şi Preşedinţie.
Negocierile au durat circa 40 de minute, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Marian Lupu, acţiunile protestatarilor au caracter antistatal, specificând că „arborarea unui steag străin pune în pericol suveranitatea Republicii Moldova” (Tineri protestatari au intrat forţat în Parlament şi au arborat pe acoperiş drapelul UE – n.r.).
Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, vicepreşedintele Partidului Liberal, a declarat că aşteaptă ca autorităţile să nu implice deloc opoziţia în aceste violenţe, care, potrivit lui, au fost instrumentate de provocatori. Chirtoacă a solicitat autorităţilor să facă o dezminţire publică în acest sens. El a mai cerut să fie asigurat dreptul cetăţenilor să-şi expună punctul de vedere vizavi de alegeri şi ca CEC să ia o atitudine faţă de probele administrate de opoziţie. Vladimir Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), a precizat că autorităţile comuniste au garantat că vor pune la dispoziţia partidelor de opoziţie toate procesele verbale de la secţiile de votare. Filat s-a arătat încrezător că în acestea se vor depista fraude electorale, în baza cărora opoziţia va cere alegeri repetate. Urecheanu, preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, le-a cerut protestatarilor să nu agreseze forţele de menţinere a ordinei publice.
Cei trei lideri au îndemnat mulţimea din faţa Guvernului să manifesteze paşnic şi s-au îndreptat spre Parlament şi Preşedinţie pentru a-i aduce pe protestatarii de acolo în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
(IPN)
Secvenţe de la întâlnirea Opoziţiei cu Puterea: http://www.jurnaltv.md/?article=1989

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului