marți, 28 aprilie 2009

O specie de vultur dată dispărută de 80 de ani a reapărut în Mehedinţi

Drobeta-Turnu Severin, 28 apr /Agerpres/

În zona Peşterii Topolniţa din Geoparcul 'Platoul Mehedinţi' a fost identificată o pereche de vulturi cu barbă (Gypoetus barbatus), dată dispărută de pe teritoriul României din 1929, când în Munţii Cozia, în Pasul Turnu Roşu, a fost observată ultima pereche.
Directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Mehedinţi, Cornel Popa, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că această pasăre rară, zăganul, cum i se mai spune în popor, are o anvergură a aripilor de peste 280 de centimetri şi se hrăneşte cu leşuri de animale.
'Zăganul îşi are habitatele în munţii Alpi, Caucaz, Pirinei, în Pamir, Altai, Tibet, Insula Creta şi Himalaya. În multe ţări pentru protejarea acestuia s-au promovat şi finanţat proiecte. Specia se află pe lista roşie a Uniunii Europene, ea trebuind ocrotită şi perpetuată', a precizat directorul Popa.
Potrivit acestuia, apariţia zăganului în zona carstică a judeţului Mehedinţi va contribui la atragerea de cât mai mulţi turişti şi specialişti în ornitologie, ultimii având obligaţia de a studia vulturii cu barbă apăruţi, nu se ştie de unde, şi a găsi soluţii de înmulţire a lor.
Zăganul poate trăi până la 50 de ani. Deşi femela face doar două ouă pe care le cloceşte timp de 55 de zile, supravieţuieşte doar un singur pui. Are penajul de culoare porocaliu-închis şi alb-murdar. Sub cioc are câteva pene negre, care seamănă cu o barbă, de unde i se trage şi numele. Zboară, la altitudinea de 4.000 de metri, pe un teritoriu cuprins între 200 şi 400 de kilometri pătraţi, dar se întoarce de fiecare dată în locul în care a fost crescut.

Agerpres

Un comentariu:

  1. ..iata dece fratzii nostri de peste Prut n-au inca deaishtea pe Drapel !!!
    Dar noi avem di toate: si vaccina di porcina;si vaccina di gripa aviara; si rezerve di Cioroi pintru steagu di la noi....

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului