miercuri, 8 aprilie 2009

Provocatorii lansează apeluri la violenţă

17.45: Potrivit „Vocii Basarabiei”, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) a sporit numărul provocatorilor. Aceştia îi îndeamnă pe protestatarii paşnici să rupă cordonul forţelor de ordine din faţa sediului Guvernului şi să ia cu asalt clădirea.

Oamenii din PMAN sunt însă vigilenţi, predomină apelurile la calm.

Provocatorii sunt bărbaţi tineri, care şi-au acoperit feţele cu haine sau batiste.

Oamenii mai relatează că după cordonul de poliţişti, înspre clădirea Guvernului, sub arborii stufoşi de conifere, stau ascunşi mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în costume de sport.

Jurnaliştii cunosc faptul că şi în cazul protestelor din anii trecuţi zeci de bărbaţi îmbrăcaţi în haine sport se adăposteau sub acei arbori. Despre aceştia se crede că sunt reprezentanţi ai forţelor de ordine, îmbrăcaţi în civil.

Niciun partid politic sau ONG nu-şi asumă coordonarea protestelor.

Astăzi, într-o conferinţă de presă, liderul PLDM, Vlad Filat, a admis că guvernarea urmăreşte instituirea stării de urgenţă.


Declaraţie AMN, 8 aprilie:
"Alianta „Moldova Noastra” anunta opiniei publice si comunitatii internationale convingerea sa ferma ca destabilizarea protestelor sudentesti este opera gruparii comuniste si a acolitilor sai. Scopul consta in a obtine motive pentru aplicarea fortei, a bloca verificarea si contestarea fraudelor electorale si a instaurara definitiv ductatura in Republica Moldova.
Iata de ce autoritatile au cedat in fata multimii, s-au eschivat de la orice masuri de prevenire a violentei, au provocat ciocnirile cu tinerii si au abandonat, apoi, edificiile Presedintiei si Parlamentului.

Voronin repeta un procedeu istoric de anihilare a opozitiei - intocmai asa a procedat Hitler incendiind in 1933 Reichstag-ul. (...)
Declaram drept false si facute cu rea intentie toate acuzatiile aduse de comunisti in adresa AMN, PLDM si PL, deoarece, am aratat, aceste partide nu au nici o legatura cu organizarea mitingului de protest al studentilor si se rezuma exclusiv la cerintele de a investiga fraudele electorale."

Dorin Chirtoacă: Vom prezenta probe că au fost fraudate alegerile

„Avem deja depus un dosar la Comisia Electorală Centrală. După ce vom obţine un răspuns oficial, vom anunţa ce acţiuni vom întreprinde mai departe”, a declarat azi, 8 aprilie, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL, în faţa celor circa trei mii de protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Chirtoacă a mai precizat că PL, PLDM şi AMN vor „prezenta probele necesare, pentru ca organismele internaţionale să nu recunoască aceste alegeri şi să fie anunţate alegeri anticipate”.
„Ieri, poliţia a permis unor vandali să distrugă sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, astfel comuniştii au favorizat să distrugă sediile instituţiilor statului”, a mai declarat Chirtoacă în faţa protestatarilor.„Cerem organizarea alegerilor repetate. O altă cale nu există”, a mai subliniat Dorin Chirtoacă, adăugând că se bucură de faptul că „protestul de azi (8 aprilie, orele 15:40 – n.r.) poartă un caracter paşnic”.

Sursa: UNIMEDIA

Declaraţie PLDM
08.04.09
Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că acţiunile de protest din zilele de 6-7 aprilie curent au avut un caracter spontan şi au reprezentat o reacţie a tineretului faţă de fraudarea alegerilor parlamentare din partea guvernării comuniste.Cu regret, de aceste proteste s-au folosit grupuri de persoane bine instruite care au instigat mulţimea la atacarea instituţiilor statului şi vandalizarea lor.
Maniera în care au fost dirijate aceste acţiuni şi comportamentul structurilor de forţă demonstrează clar că în spatele acestor manifestări violente stau servicii speciale, iar acţiunile s-au produs în baza scenariilor pregătite din timp de regimul comunist.

Acest lucru este confirmat şi de faptul că majoritatea protestatarilor au manifestat paşnic în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi n-au răspuns provocărilor. PLDM consideră că aceste acţiuni au avut scopul de a găsi pretexte pentru a refuza partidelor de opoziţie efectuarea verificării listelor electorale prin care să demonstreze fraudarea alegerilor.
Concomitent, guvernarea doreşte să culpabilizeze partidele de opoziţie pentru degradarea climatului social politic, să discrediteze oponenţii politici în faţa cetăţenilor şi să izoleze definitiv Republica Moldova de ţările Uniunii Europene.
PLDM a condamnat din start manifestările violente şi s-a desolidarizat de autorii atacurilor asupra instituţiilor statului.
Toate acţiunile organizate de PLDM au avut un caracter legal şi paşnic.

Partidul Liberal Democrat din Moldova

D E C L A R A Ţ I E
de protest împotriva fraudării de către PCRM a alegerilor parlamentare din R. Moldova


Noi, liderii, reprezentanţii şi candidaţii în deputaţi ai celor trei partide democratice, care au trecut pragul electoral conform rezultatelor preliminare ale scrutinului din 5 aprilie, 2009,
Având în vedere numărul mare de semnale despre modul în care gruparea aflată la guvernare a falsificat rezultatele votării şi
Pornind de la situaţia generală, pre-electorală şi electorală, dominată de minciună, presiuni, şantaj şi corupere din partea Puterii pentru a impune alegătorilor o singură opţiune - în favoarea PCRM,
Constatând că cetăţenii Republcii Moldova au fost împiedicaţi să se informeze corect şi să voteze liber, anunţăm următoarele:

1. Votul de pe 5 aprilie 2009 a fost viciat în campania electorală şi fraudat în ziua alegerilor, de aceea considerăm drept falsificate rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar. Opinia publică a fost indusă în eroare în ultimele zile cu anunţarea unor cifre ce nu reflectă opţiunile poporului. Confirmarea acestor circumstanţe poate scoate la iveală una dintre cele mai grave infracţiuni – tentativa de uzurpare a puterii în stat şi atentat la suveranitatea poporului Republicii Moldova!
2. Cerem Comisiei Electorale Centrale să suspendeze anunţarea rezultatelor intermediare şi finale ale alegerilor parlamentare până când va examina şi va lua decizii pe marginea tuturor contestaţiilor legate de încălcările şi falsificările din ziua votării!
3. Insistăm în modul cel mai hotărât să fie anulate rezultatele în toate birourile, secţiile şi circumscripţiile electorale, la scara cărora s-au atestat încălcări şi există indicii ale falsificării voturilor!
4. Cerem controlul repetat al listelor de alegători, în mod special - al listelor suplimentare, pentru a scoate în evidenţă numărul total al celor incluşi în pofida faptului că sunt decedaţi, plecaţi din ţară, scoşi de la evidenţa de reşedinţă, dar pentru care s-a votat prin fraudă, în special prin metoda votului multiplu !
5. Reluăm, de asemenea demersul ca autorităţile responsabile – CEC şi consiliile electorale inferioare, CCA şi Consiliul de Observatori al „Teleradio-Moldova” să ducă la capăt examinarea tuturor contestaţiilor depuse de concurenţii electorali în timpul campaniei şi să aplice sancţiunile legale adecvate, oricât de dure ar fi ele, pentru încălcarea normelor de alegeri libere şi corecte!

Partidele democratice, calificate de alegători pentru noul Parlament al Republicii Moldova, accentuează că votul poporului din 5 aprilie 2009 a fost furat pentru a distruge viitorul ţării şi al noilor ei generaţii, pentru a menţine la putere un regim corupt, banditesc şi dictaorial! Chemăm toată societatea cu viziuni progresiste să-şi manifeste poziţiile în apărarea legii, a adevărului şi a viitorului european al poporului nostru!

7 aprilie 2009

Partidul Liberal Mihai Ghimpu, Preşedinte
Partidul Liberal Democrat Vladimir Filat, Preşedinte
Alianţa „Moldova Noastră” Serafim Urechean, Preşedinte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului