marți, 21 aprilie 2009

RENUMĂRAREA VOTURILOR: Farduri de 12 milioane pentru Justiţie

Foto: Lucian Reniţă

După renumărarea voturilor de către Comisia Electorală Centrală (CEC), configuraţia viitorului parlament a rămas neschimbată – 60 de mandate pentru comunişti, câte 15 pentru Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat şi 11 mandate pentru Alianţa „Moldova Noastră”.
Renumărarea voturilor a fost dispusă de Curtea Constituţională, la solicitarea liderului PCRM Vladimir Voronin. Procedura a costat 12 milioane de lei, iar singura noutate pe care a adus-o sunt vreo 400 de voturi în plus pentru PCRM, peste 100 pentru PLDM şi câteva zeci pentru PL şi AMN. Explicaţia CEC pentru aceste sporuri: în mod eronat, unele buletine au fost declarate „nevalabile”.
Singurul efect al renumărării voturilor din 5 aprilie a fost aruncarea pe vânt a 12 milioane de lei, echivalentul a peste un milion de dolari americani. Opoziţia a explicat din start că nu cere o renumărare a voturilor, dar recunoaşterea fraudelor comise în scrutin şi repetarea alegerilor. „Peste 400.000 de alegători au fost incluşi ilegal în listele electorale”, au tot repetat PL, PLDM şi AMN, prezentând probe. Voronin a insistat pe renumărare. Sigur, de ce nu ar mai arde vreo 12 milioane de lei, pe lângă cele 300 de milioane de lei care au ars în clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei?!
La 21 aprilie, imediat după anunţarea rezultatelor de către CEC, PL a atacat la Curtea de Apel rezultatele scrutinului parlamentar din 5 aprilie, atât cele făcute publice de CEC la 11 aprilie, cât şi cele anunţate după renumărarea voturilor. De asemenea, PL a depus o contestaţie la CEC. În ambele cazuri, au fost anexate probe care ar demonstra fraudarea scrutinului în favoarea Partidului Comuniştilor.
Rezultatele anunţate de CEC urmau să fie atacate în instanţă şi de PLDM şi AMN.
Totodată, potrivit termenelor prevăzute de Constituţie (art.63), noul parlament trebuie să se întrunească în prima şedinţă plenară cel târziu pe data de 5 mai. Este mare probabilitatea că, în timp ce Opoziţia depune eforturi să demonstreze în justiţie fraudarea alegerilor, Curtea Constituţională va valida rezultatele scrutinului şi mandatele celor 101 deputaţi. După constituire, parlamentul va trebui să-l aleagă pe şeful statului, cu cel puţin 61 de voturi favorabile, în condiţiile în care PCRM dispune de doar 60 de mandate. Din acest punct, sunt posibile două scenarii: a) comuniştii nu găsesc votul care le lipseşte şi b) cel puţin un deputat democrat face front comun cu PCRM.
Nu putem spune care dintre aceste variante are şanse mai mari să fie transpusă în fapt, întrucât nu putem citi în inima oamenilor. Singura măsură de precauţie pe care o pot lua liderii celor trei partide de Opoziţie este să apeleze la conştiinţa deţinătorilor de mandate din formaţiunile lor. În rest, odată ce a intrat în posesia mandatului, un deputat are dreptul să voteze cum îi trăsneşte prin cap, iar această libertate îi este garantată de Constituţie.
Un lucru e cert: comuniştii nu se vor limita să atragă de partea lor un singur deputat democrat, ci vor căuta să coopteze mai mulţi. Constatăm din experienţa anilor trecuţi că unii “aleşi ai poporului” mai votează şi “contra” sau compromit buletinele (intenţionat sau din nepricepere). Comuniştii vor ţine cont de posibila marjă de eroare.
Contează mult şi candidaturile ce vor fi propuse pentru funcţia de preşedinte. Punctul vulnerabil al Opoziţiei ar putea fi avansarea unuia dintre liderii ei. Un orgolios fără scrupule va merge în braţele comuniştilor cu partid cu tot.
Dacă, însă, deputaţii democraţi vor sta ferm pe poziţie şi preşedintele RM nu va putea fi ales din trei tururi de scrutin, vom avea alegeri parlamentare anticipate.
Aşadar, suntem la răspântie.

Eleonora Lisnic
(pentru "Capitala")

5 comentarii:

 1. Despre care dovezi de fraudare vorbesti? Eu nu am vazut nicio dovada, voi ati vazut?
  In afara de asta, chiar daca se dovedeste ca au fost incluse in liste persoane decedate, sau persoane care au votat de mai multe ori, cum poate cineva demonstra ca aceste voturi au fost penru comunisti si nu pentru partidele liberale? Pe buletinele de vot nu scrie cine a votat, deci e absolut imposibil sa demonstrezi ca un anumit partid a fraudat alegerile.

  RăspundețiȘtergere
 2. Codul Electoral:
  Articolul 30. Atribuţiile biroului electoral al secţiei de votare

  Biroul electoral al secţiei de votare:

  a) verifică listele electorale împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, asigură integritatea acestora şi a buletinelor de vot şi este responsabil de întocmirea lor corectă şi deplină;

  Cum ar fi putut frauda PCRM alegerile, ,ai ales in raioanele conduse de partidele de opozitie(mai mult de jumatate, daca nu gresesc)?

  RăspundețiȘtergere
 3. Chiar dacă nu se poate demonstra că votul multiplu şi cel al persoanelor decedate a mers către comunişti, toate aceste încălcări demonstrează că scrutinul a fost viciat, alegerile nu au fost corecte. Este insuficient? Iar dacă apariţia ilegală (vreo 400.000 depistate până acum, potrivit Opoziţiei) a unor persoane pe listele electorale a fost tolerată şi, poate, încurajată, numai un naiv ar putea crede că respectivele voturi au mers către altă destinaţie decât PCRM. Eu vorbesc despre acele "dovezi de fraudare" pe care le-a prezentat Opoziţia. Dacă numele meu ar fi "Procuratura" sau "Justiţia", aş prezenta dovezi acumulate personal. Referitor la art.30 din Codul Electoral: reiese că autorităţile locale nu şi-au onorat atribuţiile.

  RăspundețiȘtergere
 4. Exact, autoritatile locale sunt vinovate de orice frauda legata de listele electorale, deci, chiar daca si vor fi sanctionati concurentii electorali, vor fi sanctionati cei, care au mandate de primari in acele autoritati locale unde au avut loc fraude, adica, conform dovezilor opozitiei, Chisinau, Nisporeni, Cahul s.a. Ceea ce inseamna ca cel putin PL si AMN vor fi sanctionati pentru asta, poate chiar mai multe partide, posibil inclusiv PCRM. Daca sanctiunea aplicata va fi excluderea din listele electorale, riscam sa participam la alegeri repetate fara aceste 3 partide si vom alege pe...? Probabil PLDM, daca nu vor fi si ei sanctionati :D.

  RăspundețiȘtergere
 5. Mediafax: Potrivit lui Nicolae Gîrbu (CEC), care a verificat procesele verbale întocmite de birourile electorale din cinci raioane, un număr "impunător" de semnături ale membrilor birourilor nu coincid cu cele de pe procesele-verbale de la numărarea voturilor din 5 aprilie.

  Gîrbu a declarat că "aceste fraude sunt vizibile cu ochiul liber", el propunând Comisiei Electorale să ceară Curţii Constituţionale timp suplimentar pentru verificarea tuturor proceselor-verbale, iar Procuraturii Generale să demareze o anchetă cu privire la aceste "încălcări".

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului