sâmbătă, 11 aprilie 2009

Reţinuţii sunt bătuţi cu bestialitate şi trimişi în arest în doar 10 minute


La 10 aprilie, zeci de persoane reţinute în urma protestelor au fost judecate. Procesele au avut loc nu la judecătorii, aşa cum ar fi normal, ci direct la comisariatele de poliţie. Astfel, în loc să fie aduşi banuiţii în faţa judecătorilor, au venit judecătorii la ei. Şedinţele erau închise!
(sursa: Pro Tv)

Republica Moldova a semnat şi a ratificat o mulţime de convenţii internaţionale prin care se obligă să respecte drepturile omului, să excludă tortura şi aplicarea tratamentelor inumane sau degradante. În aceste zile, nu le respectă cu desăvârşire! Iar forurile şi organizaţiile internaţionale sunt incapabile să intervină în timp util!
Astăzi, într-o emisiune la „Vocea Basarabiei”, câţiva jurişti notorii de la Chişinău – Vitalie Nagacevschi, Alexandru Tănase, deputatul Gheorghe Susarenco – au descris un tablou îngrozitor al felului în care sute de oameni au fost reţinuţi pe străzi, duşi la comisariate de Poliţie şi bătuţi cu bestialitate, potrivit martorilor oculari şi victimelor.
Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, el personal a văzut cum tineri şi adulţi reţinuţi au fost ţinuţi ore în şir pe coridoare cu faţa la perete şi mâinile la spate. În doar 10 minute!, judecătorii au pronunţat sentinţe prin care i-au trimis în arest pe termen de 30 de zile.
În baza unor temeiuri absolut identice, unii judecători au dispus eliberarea reţinuţilor, în timp ce alţii au dispus arestul. Nagacevschi a spus că nu a mai văzut un tablou atât de zguduitor: bărbaţi în toată firea stăteau pe coridoarele comisariatului şi plângeau ca nişte copii.
Un grup de reţinuţi a fost dus la Judecătoria Sectorului Botanica, dar judecătorii de acolo au refuzat să elibereze mandate de arest. Atunci, poliţiştii i-au dus pe reţinuţi la Judecătoria din Sectorul Buiucani al oraşului Chişinău, unde judecătorii au eliberat mandate, fiind "cooperanţi".
Potrivit avocatului Nagacevschi, o persoană l-a telefonat de pe mobil, de la faţa locului, "pe un coleg" de-al său, în momentul în care în curtea Penitenciarului nr.13 din Chişinău, erau scoşi din maşină zeci de reţinuţi, femei şi copii. Aceştia erau loviţi cu bestialitate şi ţipau „ca din gură de şarpe”, potrivit avocatului.
Prin telefon, se auzea cum, de la ferestrele închisorii, deţinuţii strigau către gardieni şi poliţişti să înceteze şi să nu mai lovească într-un asemenea hal.

Din spusele avocatului Nagacevschi, am reţinut că toate persoanele care au fost bătute de reprezentanţi ai forţelor de ordine, în momentul reţinerii sau după, trebuie să depună reclamaţie la Poliţie, pentru ca plângerile să fie înregistrate oficial. Atunci când oamenii acuză că au fost bătuţi în comisariate, poliţiştii neagă şi susţin că aceştia au fost bătuţi în cadrul protestelor din centrul Chişinăului.
Înregistrarea emisiunii ar trebui să fie postată pe pagina web a „Vocii Basarabiei”. Cautaţi-o la http://www.voceabasarabiei.net/

E.L.
Amnesty International protestează împotriva arestărilor făcute în urma revoltelor din timpul săptămânii

Chişinău, 11 apr /Agerpres/ - Amnesty International a protestat împotriva faptului că în Republica Moldova tinerii sunt reţinuţi de forţele de poliţie pe stradă, luaţi din autobuze şi din sălile de clasă ale facultăţilor, în urma revoltelor din timpul acestei săptămâni, transmite Associated Press.

Preşedinte Amnesty International din Moldova, Evgheni Golosceapov, a declarat sâmbătă că tinerii sunt ridicaţi în mod arbitrar de pe stradă şi din autobuzele care circulă în capitala moldoveană.

Avocatul parlamentar Tatiana Plămădeala a cerut informaţii despre 19 minori care sunt reţinuţi în momentul de faţă.

Ambasadorul american la Chişinău critică arestările 'fără motive aparente' din Republica Moldova

Chişinău, 11 apr /Agerpres/ - Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Asif Chaudhry, a criticat sâmbătă arestările făcute în rândul jurnaliştilor şi al studenţilor moldoveni după protestele ce au avut loc în ultimele zile în capitala Moldovei, într-un interviu acordat agenţiei moldovene de presă Infotag.

'Suntem îngrijoraţi de măsurile care au fost întreprinse după ce protestele au fost reluate în mod paşnic, şi eu am exprimat această îngrijorare direct în timpul întrevederii cu Preşedintelui Voronin. Noi suntem îngrijoraţi îndeosebi de reţinerea jurnaliştilor şi a studenţilor, efectuată fără motive aparente; la fel ne îngrijorează presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studenţilor la demonstraţii', a spus înaltul diplomat american, adăugând că ambasada SUA la Chişinău a primit plângeri direct de la jurnalişti care au informat despre intimidările la care au fost supuşi. 'Am văzut reportaje televizate credibile despre cazuri când jurnaliştii şi studenţii au fost reţinuţi şi bătuţi. Astfel de cazuri, precum şi intimidarea jurnaliştilor sau a oricăror altor cetăţeni, nu trebuie să aibă loc într-o democraţie', a insistat Chaudhry.

Diplomatul american a spus că, deşi a apreciat reţinerea autorităţilor de la Chişinău în timpul demonstraţiilor de duminică din faţa preşedinţiei şi a parlamentului, nu poate afirma acelaşi lucru despre acţiunile de mai târziu. '(...) suntem îngrijoraţi de acţiunile autorităţilor moldoveneşti de mai târziu, când protestele au fost reluate într-un mod paşnic. Într-o declaraţie publică pe care am făcut-o, şi în timpul unei discuţii cu opoziţia noi am chemat părţile să se abţină de la acţiuni violente şi să-şi soluţioneze divergenţele pe cale paşnică. În timpul întrevederilor cu reprezentanţii Guvernului, am făcut apel la autorităţi să permită dreptul la libera şi paşnica exprimare de opinii', a adăugat oficialul american.
În ceea ce priveşte acuzaţiile opoziţiei privind fraudarea alegerilor, Chaudhry şi-a exprimat opinia că guvernul de la Chişinău trebuie să asculte plângerile şi să soluţioneze divergenţele într-o atmosferă de cooperare constructivă cu opoziţia şi a chemat la o transparenţă totală în ce priveşte rezultatele alegerilor.AGERPRES/
În timpul protestelor de săptămâna aceasta au fost rănite 90 de persoane; în acelaşi timp, au fost făcute 200 de arestări după ce manifestanţi antiguvernamentali au luat cu asalt parlamentul şi birourile preşedinţiei, susţinând că alegerile de la 5 aprilie, în care au ieşit victorioşi comuniştii aflaţi la putere, au fost măsluite.
Ministerul moldovean de Interne a refuzat să comenteze ambele subiecte, mai informează Associated Press.AGERPRES/

Un comentariu:

  1. Dar copiii cei care erau sfartecati cu petre sub rachnetul de satisfactie a multimei "inconstiente" , "neghidate" de cei care s-au aruncat spre treuca,neasteptand sa fie legalizata ,urland ca le-o "fura" comunistii??? Ce ?? Ei nu sunt moldoveni? Nu sunt fiindca parintii lor nu au avut posibilitate sa le plateasca studiile,ori s-ai ascunda dupa vre-o "lege democratica".
    Pe dreptate ar fi de schimbat cu locurile: Protestatarii - sub peretii Parlamentului cu scuturi , impreuna cu Dascalii (lui Urechenu doua scuturi,sai acopere falcile) si tot atata timp cat si-au batut joc de tineretul de la plug,care intelegeau ca nu se poate de
    incaierat cu fratiorii si surorile mai mici,tot atata timp de tratat cu "chetricele",ca sa fie adusi la un numitor comun. Provocatorii sunt cunoscuti.Pentru copiii - la raspundere !!!
    Chiar vreau sa vad impartialitatea moderatorului

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului