marți, 7 aprilie 2009

S-a tras cu gloanţe oarbe


S-a tras în manifestanţi din tunuri instalate în sediul Preşedinţiei, cu gloanţe oarbe şi gaze lacrimogene.
O precizare: Cunoscătorii spun că nu au fost tunuri, dar că pachetele cu gaze lacromogene aruncate produc un sunet puternic, pentru a speria mulţimea. Unele medii de informare au scris că s-a tras cu "gloanţe de cauciuc care nu au provocat răni". Este infirmată şi această variantă: gloanţele de cauciuc provoacă răni. Dacă s-au folosit gloanţe, au fost unele oarbe.
Site-ul Unimedia a fost paralizat. "A fost atacat (flood puternic) de către persoane necunoscute", potrivit unui anunţ de pe http://www.unimedia.md/.
16.56: Manifestaţia continuă în centrul Chişinăului.
La ora 15.00, postul public "Moldova 1" a transmis secvenţe video de la eveniment. Au aflat oamenii din toată republica şi îşi sună rudele de la Chişinău pentru a afla amănunte.
17.00: Pro Tv: Incendiu la etajele 2 şi 3 ale clădirii Parlamentului. Maşinile pompierilor nu pot intra, pentru că sediul este încercuit de protestatari.
Liderii politici au făcut apel la calm, dar nu au fost ascultaţi.
Mai mulţi protestatari şi poliţişti au fost răniţi.
Demonstranţii spun că vor renunţa atunci când vor obţine alegeri repetate.

Moldpres: Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova dezminte categoric afirmaţiile făcute de unele posturi de televiziune din România, potrivit cărora Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar fi părăsit ţara. Şeful statului se află în Chişinău şi îşi exercită în continuare atribuţiile constituţionale. http://www.moldpres.md/

Pro Tv a difuzat la Ştirile de la 17.00 o declaraţie a lui Vladimir Voronin, care a spus că încă nu a clarificat cine stă în spatele protestelor. Pe de altă parte, şeful staff-ului electoral al Partidului Comuniştilor, Mark Tkaciuk, tot la Pro TV, a spus că protestatarii sunt o "adunătură de nemernici".

Mark Tkaciuk, consilier prezidenţial, a apreciat că violenţele ce au loc în centrul Chişinăului sunt o încercare de puci, în spatele căreia se află liderii partidelor politice recent alese în noul Parlament - Vlad Filat, Dorin Chirtoacă, Serafim Urechean.

Vlad Filat: "Noi i-am chemat pe tineri să nu aplice violenţa. Cei care au generat violenţa sunt comuniştii şi personal Voronin".

Liderii PLDM, AMN, PL spun că nu este "lovitură de stat", cum afirmă Tkaciuk.

17.30: Pro Tv transmite imagini în direct. Demonstranţii continuă să stea în faţa Parlamentului. Din clădire iese fum negru. Mai multe geamuri sunt sparte. Două camioane au fost incendiate în spatele clădirii.
Zeci de poliţişti şi protestatari răniţi au fost duşi cu ambulanţa la Spitalul de Urgenţă.
http://www.protv.md/ nu se deschide - ora 17.36

Vladimir Voronin: "Au fost atacate instituţiile statale şi trebuie să vedem ce facem. Suntem obligaţi să informăm societatea, să-i informăm corect pe cei care şi-au dat votul, fie de o parte, fie de alta. Noi nu putem astăzi să tragem concluziile definite dar multe lucruri se văd şi multe lucruri sunt înţelese. E cert că organizatorii acestor acte de vandalism nu sunt patrioţi. Se vede clar ca scopul lor este bine gândit, bine plătit şi bine organizat de către alte forţe".

Preşedintele Vladimir Voronin, al cărui mandat expiră marţi, 7 aprilie, se va adresa poporului prin intermediul televiziunii publice "Moldova 1" , la ora 19.30.

Transmisiune live: http://live.stirileprotv.ro/stream3/

18.02: Pro Tv: Un grup de tineri a intrat în sala de şedinţe a Parlamentului şi a devastat-o.
Se pare că incendiul a fost localizat şi stins.
18.04: Din nou iese fum din clădirea Parlamentului. Pro Tv: protestatarii au dat foc în alte birouri. Incendiază scaune, mese.
5 ambulanţe transportă răniţi.
18.07: Reporterul Pro Tv spune că nu ştie dacă în clădire se află şi poliţişti la această oră, dar că i-a văzut anterior pe mai mulţi părăsind incinta.

Politicienii nu au reuşit să-i convingă pe protestatari să înceteze devastările - reprezentant Alianţa "Moldova Noastră".

18.14: Pro Tv a transmis imagini din interiorul clădirii Preşedinţiei. Holul de la parter şi multe birouri sunt complet devastate - uşile scoase, geamurile sparte. Pe jos - cioburi de sticlă, cârpe însângerate, bucăţi de mobilă, uşi răsturnate, hârtii împrăştiate.
Sediul Parlamentului arată la fel.
Moldpres: "Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi Securitate Comună, Javier Solana, a accentuat, marţi, într-o declaraţie specială făcută cu privire la situaţia din Moldova, că nu aprobă demonstraţiile violente din centrul Chişinăului".

Moldpres: “Conducerea de vîrf a ţării şi cea a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a fost cea mai interesată de desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Declaraţia a fost făcută de către Preşedintele ţării, Vladimir Voronin, într-o şedinţă de urgenţă a Comisiei pentru situaţii excepţionale, desfăşurată la Guvern, la care a participat şi spicherul Marian Lupu, comunică MOLDPRES.
"Organizatorii acestor proteste nu pot fi numiţi patrioţi, dacă s-au dedat la acte de vandalism şi la profanarea simbolurilor de stat, precum şi a instituţiilor de stat. Acest protest este bine gîndit, organizat şi bine plătit. Mass-media şi societatea cunoaşte foarte bine atenţia specială care le-a fost acordată tinerilor, inclusiv în cadrului Anului Tineretului. Am discutat cu membrii Comisiei Electorale Centrale şi deocamdată nu sînt rezultatele finale ale alegerilor. Este foarte straniu că persoanele care au organizat protestul au făcut-o mai devreme de a fi anunţate rezultatele finale ale scrutinului parlamentar.(...)
Vom identifica pe toţi cei care au pus la cale această acţiune, ţinînd cont de faptul că despre o eventuală nerecunoaştere a alegerilor se vorbea cu încă o lună înainte de scrutinul din 5 aprilie curent", a declarat preşedintele Vladimir Voronin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului