miercuri, 22 aprilie 2009

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - 23 aprilie/6 mai

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pomenit în calendarul ortodox la 23 aprilie/6 mai, s-a născut în Capadocia, într-o familie creştină. Rămas orfan de tată, s-a mutat cu mama sa în Palestina. În timpul împăratului Diocleţian (284-305), s-a înrolat în armata romană şi s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă, astfel încât a fost ridicat la rang de ofiţer în armata imperială.

În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări, torturi şi crime, toate sub lozinca imperială 'nomen christianorum deleto' (numele creştinilor să fie şters). Aflat în preajma împăratului şi văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în faţa lui Diocleţian mărturisindu-şi credinţa în Hristos.

Uimit de curajul soldatului său, împăratul l-a trimis la închisoare. A fost supus la torturi groaznice, 'a fost trecut prin toate vămile muceniciei', cum se spune în relatarea martiriului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În toate aceste torturi a dovedit un curaj şi o bărbăţie nemăsurate, păstrându-şi neclintită mărturisirea.

Printre cei care au asistat la groaznicele torturi şi care, convinşi că tăria şi curajul Sfântului ţin de o putere nefirească, s-au convertit la creştinism s-a numărat şi soţia lui Diocleţian, Alexandra, care a suferit curând după aceea martiriul.

Neizbutind să-l despartă prin chinuri de Hristos, Diocleţian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentinţa fiind executată la 23 aprilie 303.

Sursa: Agerpres

Notă: Capul Sf. Mare Mc. Gheorghe se păstrează într-o mănăstire din România, potrivit unor articole din presa de la Bucureşti.

Mormântul Sf. Gheorghe, din biserica ce-i poartă numele, localitatea Lida - Lodd (Israel)


Biserica "Sfantul Gheorghe" este o biserica ortodoxa din localitatea Lodd (Lod, Lida, Lydda), unul dintre marile orase din Israel. Dupa cum stim, la inceput, bisericile se zideau pe mormintele martirilor; urmand aceasta randuiala, aceasta biserica a fost ridicata pe locul in care a fost inmormantat Sfantul Gheorghe.
Lodd este o localitate cu populatie mixta, de arabi si evrei, aflata la o distanta de aproximativ 15 kilometri sud-est de Tel Aviv.
Sursa: www.crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului