joi, 30 aprilie 2009

Titluri glorioase pe “Moldpres”

Ca beneficiari de informaţii, oamenii din Republica Moldova parcă ar trăi în două lumi diferite, două realităţi care se dezvoltă pe două planuri paralele.
Un fel de informaţii le servesc “Teleradio-Moldova”, agenţia oficială de ştiri “Moldpres” şi sateliţii lor şi alta este realitatea pe care o pot constata dacă privesc în jur cu ochii larg deschişi şi mintea trează şi se informează din mass-media de alternativă.

Iată ce ne povesteşte “Moldpres” astăzi:

Sindicatele vor participa la mitingul de 1 Mai

Moldova va întreprinde toate acţiunile pentru a obţine asocierea la UE

Leonid Talmaci: În ultima perioadă de timp situaţia pe piaţa valutară a ţării s-a îmbunătăţit

/"Securitatea economică a Republicii Moldova este în afara oricărui pericol", spune Talmaci.
APCE recomandă tuturor actorilor politici sa recunoască rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie

Moldova tinde să edifice relaţii normale, de bună vecinătate cu România

Iată ce ne spune "Ziarul de Gardă" despre "bucuria" cu care sindicaliştii vor participa la mitingul de 1 mai:

Ameninţări şi epurări de 1 mai

Conducătorii tuturor instituţiilor de stat din R.Moldova au fost somaţi de autorităţi ministeriale şi guvernamentale să participe în dimineaţa zilei de 1 mai la mitingul organizat în scuarul Operei Naţionale din Chişinău.
Conducătorii intstituţiilor de învăţământ, medicale, ştiinţifice au fost somaţi să iasă mâine, 1 mai, «împreună cu activul» instituţiilor la mitingul organizat de autorităţile comuniste.
Oamenii au fost informaţi că miniştrii de resort vor verifica personal prezenţa şefilor de subdiviziuni administrative şi numărul persoanelor aduse de aceştia. Cei care nu vor fi prezenţi, au fost preveniţi că «vor răspunde pentru absenţă".

2 comentarii:

  1. Eu sper totusi ca odata si odata comunistii vor pleca de la putere si vom reveni la normal. Ma intreb: ce vom facem cu aceste institutii, mai ales cu angajatii lor, ca Moldpres, Radi-oul :), TRM (sau cum se mai numeste)... Va trebui sa le "dam foc" si sa sa construim altele noi, sau mai sint in aceste institutii si oameni ce mai pot fi "salvati"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sergiu, în ceea ce priveşte emisiunile de ştiri de la "Moldova 1" şi "Radio Moldova", eu sunt de părere că trebuie angajate echipe totalmente noi. Altminteri, nu obţii nimic. Cine nimereşte în acele echipe, se contaminează pe loc şi începe sau învaţă să scrie în limbajul propagandistic sovietic, doldora de figuri de stil, în loc de fapte şi detalii. Am impresia că acolo se duc pentru angajare jurnalişti care sunt dispuşi din start să menajeze guvernarea (asta sau altele). Se duc oameni dispuşi să se autocenzureze. În altă ordine de idei, şi maniera lor de a structura ştirea, şi maniera lor de a o citi sunt depăşite. Numai la "Moldova 1" mai putem auzi relatări în manieră sovietică de genul "Soarele îşi împrăştia razele peste întinsele lanuri aurii, când harnicii agricultori au intrat cu caii de fier..."
    Experţii (locali şi străini) le tot recomandă angajaţilor de la "Teleradio-Moldova" să nu confunde comentariile cu ştirea - să relateze pur şi simplu la "Ştiri", fără să comenteze şi reporterul.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului