sâmbătă, 9 mai 2009

9 Mai - Ziua Europei9 Mai este pentru români o zi deosebită prin tripla sa semnificaţie.

În urmă cu 132 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin.
Câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi, independenţa ţării avea să reprezinte un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri.
Mai târziu, la 9 mai 1945, Naţiunile Unite aveau să trăiască bucuria capitulării celui de-al treilea Reich şi încheierea ostilităţilor militare pe continentul european. Cel de-Al Doilea Război Mondial a însemnat pentru întreaga planetă pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri incomensurabile.
În fiecare an, la 9 Mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie, din 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 Mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.
Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.
Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută şi ca Piaţa Comună.Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre, punându-se bazele Uniunii Europene care, astăzi, regrupează 27 de state printre care, de la 1 ianuarie 2007, şi România.

Marcând această triplă semnificaţie a zilei de 9 Mai, preşedintele Traian Băsescu (foto) declara, la recepţia dedicată la Ziua Europei: "9 Mai nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, la care participă şi România ca membru cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2007. 9 Mai este pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene o zi a bucuriei de a fi împreună; o zi a voinţei de solidaritate; o zi a marii comunităţi din care fac parte.

Ziua Europei înseamnă astfel ziua cetăţenilor unei Europe Unite care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.Pentru noi, românii, 9 Mai este şi ziua-simbol a independenţei câştigate în timpul domniei lui Carol I, a cărui contribuţie a fost decisivă pentru modernizarea europeană a ţării noastre. De asemenea, în acest moment aniversar, nu avem dreptul să-i uităm pe fraţii noştri de peste Prut a căror vocaţie democratică şi europeană România va continua să o susţină cu toată convingerea" .
În toată ţară au loc, sâmbătă, manifestări care marchează această zi deosebită din istoria României dar şi a Europei.
Agerpres

Poze oficiale: 8 mai 2009 - Recepţia oferită de preşedintele României, Traian Băsescu, cu prilejul Zilei Europei.


La 9 mai, Primăria mun. Chişinău a sărbătorit Ziua Europei.
Startul a fost dat către ora 12.00, când în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, a răsunat imnul Uniunii Europene „Odă bucuriei” şi a fost lansat internetul gratuit în sistemul Wi-Fi, transmite Info-Prim Neo.


Nistor Grozavu, vice-primarul mun. Chişinău, a declarat în cadrul inaugurării Zilei Europei la Chişinău că „suntem europeni şi trebuie să ne comportăm ca atare”. Grozavu i-a invitat pe cei prezenţi la sărbătoare să participe activ la acţiunea „Microfonul liber”.


„Oricine are dreptul la o opinie, îi vom asculta pe toţi, fără să stopăm pe cineva”, a precizat vice-primarul. Pe lângă acestea, în Grădina Publică au mai fost organizate expoziţii de fotografie, dezbateri cu participarea unor instituţii media.
„Am venit să prezentăm activităţile pe care le desfăşoară Centrul Independent de Jurnalism şi Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism pentru apropierea de UE.
Nu trebuie să aşteptăm ca UE să se apropie de noi, ci noi trebuie să facem aceşti paşi pentru pregătirea fiecărui cetăţean de integrare în UE”, a spus Vitalie Dogaru, coordonator academic la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism. „Transmitem mesajul echipei de ziarişti de la ziarul „Capitala”, care vor să trăiască într-o ţară liberă. Vrem să trăim liber şi frumos, aşa ca europenii”, a menţionat Antonina Sârbu, redactor la ziarul municipal „Capitala”.
Prezent la manifestările Primăriei mun. Chişinău, Cezare de Montis, şeful delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, a spus că „deşi în ţară sunt marcate două evenimente concomitent, eu sărbătoresc Ziua Europei”.
„După ultimele evenimente din luna aprilie, este nevoie de o implicare şi mai mare a Uniunii Europene în Republica Moldova”, a opinat oficialul european. Zilele Europei la Chişinău, organizate de primărie, vor avea loc în perioada 8-10 mai, incluzând un vast program de manifestări culturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului