vineri, 15 mai 2009

Andrei Stratan vrea traducere în “limba moldovenească”


Şeful diplomaţiei de la Chişinău întoarce pe toate feţele declaraţia lui Traian Băsescu de la Piatra-Neamţ.
“Analizăm şi acum foarte atent declaraţiile preşedintelui Băsescu. Am cerut Ambasadei R. Moldova la Bucureşti să solicite explicaţii suplimentare şi descifrări ale spuselor lui Traian Băsescu, după care vom prezenta poziţia oficială a autorităţilor de la Chişinău”, a ripostat Andrei Stratan. (foto)
El a precizat că a solicitat şi Ambasadei R. Moldova de la Bruxelles să intervină pe lângă autorităţile Uniunii Europene pentru a le provoca să reacţioneze pe această temă.
Analistul rus Markedonov crede că Voronin ar face bine să cedeze Opoziţiei de la Chişinău funcţia de preşedinte al republicii.

(VIP, „Gardianul”)

Traian Băsescu consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră între România şi R. Moldova

Preşedintele României, Traian Băsescu, consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră între România şi Republica Moldova, care este, potrivit lui, o condiţionare ce a fost pusă de puterea de la Chişinău pentru semnarea unui acord între cele două ţări privind micul trafic de frontieră.

Traian Băsescu
(foto) a declarat, vineri, 15 mai, în deschiderea Forumului Autorităţilor Locale din R. Moldova şi România, că sunt de neînţeles reticenţele şi condiţiile puse de Guvernul de la Chişinău pentru realizarea acordului privind micul trafic la frontiera dintre cele două ţări.

„Din păcate, R. Moldova condiţionează semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontieră. Cine îşi imaginează că un şef de stat român va semna un tratat în care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Doar o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român. După 1990, România a semnat un acord de recunoaştere a frontierei fostei Uniuni Sovietice. R. Moldova este moştenitoarea acestei frontiere, deci consider inuntilă semnarea uni tratat de frontieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi Molotov”, a afirmat Băsescu.

În acelaşi context, Traian Băsescu a spus că, prin măsurile luate, cu referire la introducerea regimului vizelor de către puterea de la Chişinău pentru cetăţenii români, R. Moldova încalcă acordul existent între Moldova şi Uniunea Europeană. „România a pledat la toate instanţele UE pentru ca să fie negociat un nou acord cu R. Moldova, inclusiv facilitarea vizelor. Prin încălcarea drepturilor omului şi din cauza poziţiei faţă de România, acest acord nu are o perspectivă imediată”, a spus Băsescu.

Referindu-se la Forumul organizat la Piatra Neamţ, Băsescu a spus că acesta este un mod prin care românii de pe cele două maluri ale Prutului se pot cunoaşte mai bine şi pot stabili ce au de făcut în viitor. „Trebuie să fie clar că, indiferent care este relaţia la nivel guvernamental, România nu va înceta să promoveze ideea că Moldova trebuie să facă parte din Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele României.

Băsescu a apreciat că o colaborare bună între administraţiile locale din România şi Republica Moldova e de natură să consolideze relaţiile istorice dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului. În opinia lui, blocajele ce pot apărea pot fi depăşite prin dialog direct, prin contacte între cetăţeni şi comunităţi. Băsescu a reamintit relaţiile tensionate la nivel central dintre Bucureşti şi Chişinău şi şi-a exprimat speranţa ca viitorul guvern al R. Moldova să arate „mai mult pragmatism şi dorinţă de a facilita relaţiile de cooperare, în beneficiul cetăţenilor”.

La finalul discursului său, rostit în faţa a peste 200 de participanţi, dintre care aproximativ 80 de primari din R. Moldova, Băsescu a îndemnat autorităţile române să acceseze programe pentru că există termen limită de utilizare a banilor de la Uniunea Europeană, respectiv anul 2013. „Sper ca acest forum să se transforme în tradiţie şi îmi doresc să ne reîntâlnim la anul”, a conchis Băsescu.

(Surse: Info-Prim Neo, Mediafax)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului