duminică, 24 mai 2009

“Basarabeanul” Horst Köhler, reales preşedinte al Germaniei


Conservatorul Horst Köhler a fost reales, la 23 mai, preşedinte al Germaniei, cu o majoritate absolută şi din primul tur de scrutin.

El a obţinut un al doilea mandat de cinci ani la conducerea ţării, cu majoritatea absolută a voturilor în Adunarea Federală. Prin urmare, Köhler a obţinut un al doilea şi ultim mandat de cinci ani pentru această funcţie, în esenţă reprezentativă.
(Funcţia de preşedinte are în Germania un rol mai degrabă simbolic.)
La 23 mai, din cei 1.224 de membri ai Adunării Federale, 613 au votat pentru Köehler, candidatul Uniunii Creştin-Democrate /CDU, partidul cancelarului Angela Merkel/ şi al Uniunii Creştin-Sociale /CSU, ramura bavareză a CDU/.
Votul s-a desfăşurat în clădirea Reichstagului, Parlamentul German.
Până a câştiga primul mandate de preşedinte, Horst Köehler a fost director al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Cel mai important moment din cariera sa a fost dizolvarea Bundestagului, în iulie 2005, la cererea predecesorului lui Merkel, Gerhard Schröder.
Anterior, preşedintele Germaniei, Horst Koehler, a uimit opinia publică din Republica Moldova declarând la o întâlnire cu studenţii că este un “moldovean, neamţ basarabean”, după ce a aflat că patru dintre aceştia sunt originari din R. Moldova.
„Strămoşii mei au fost nemţi, care la începutul secolului al XIX-lea, din cauza situaţiei financiare grele, au emigrat iniţial în sudul Rusiei, apoi în Moldova, pe atunci Basarabia. Iar în 1939, când Hitler şi Stalin au împărţit Europa, toţi nemţii care locuiau în est au fost nevoiţi sau să adopte cetăţenia rusă, sau să se întoarcă în patria istorică. Chiar dacă părinţii mei au plecat din Moldova, continuu să simt legătura cu această ţară”, a declarat Horst Köhler.

Surse: Unimedia, NewsIn, Agerpres

Notă: Horst Köhler a fost reales preşedinte cu 50% plus un vot – a acumulat 613 voturi din totalul celor 1.224, câţi membri are Adunarea Federală.

Gardianul
(25.05.2009): Koehler a fost sprijinit de către creştin-democraţii conduşi acum de cancelarul Angela Merkel. Funcţia este doar simbolică, dar acest succes este o victorie şi pentru doamna Merkel, cu doar patru luni înainte de alegerile parlamentare, ce vor avea loc pe 27 septembrie.
De regulă, preşedintele Germaniei este ales de celebrităţi locale şi chiar de sportivi, oameni mai puţin legaţi de mediul politic, dar care formează Adunarea Federală.
Angela Merkel i-a convins pe simpatizanţii din Partidul Democraţii Liberi să voteze alături de UCD.
Se profilează noua coaliţie din Germania fără Partidul Social Democrat.

5 comentarii:

 1. De ce "conservator"? Intr-adevra este candidatul CDU/CSU, care teorectic sint conservatori. Dar este deasemenea candidatul FDP (liberali)... Seful FDP este homosexual, deci, sint departe de a fi conservatori :).

  RăspundețiȘtergere
 2. Sergiu, analiştii români de politică externă îl numesc "conservator". Probabil, reieşind din viziunile personale ale lui Horst Köhler, nu din cele ale susţinătorilor lui.
  Sigur, tu locuieşti în Germania şi cunoşti mai bine ce scriu ziarele de acolo... Nu este adeptul conservatorismului?

  RăspundețiȘtergere
 3. Fostul cancelar G. Schröder (care, printe altelea, acum este sef la o intreprindere-fiica a Gaspromului, ha...ha) inainte de a pleca de pe scena politica a propus asa numita Agenda 2010 de reformare a Germaniei. Agenda 2010 este considera destul inovatoare, dar Köhler a spus ca Germania are nevoie de mai multe reforme decit cele prevazute in Agenda 2010. Dupa parerea mea nu este conservator.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nişte precizări de ordin biografic: Părinţii lui Horst Köehler provind din orăşelul Râşcani, situat la 30 de kilometri nord de oraşul Bălţi, nordul Republicii Moldova. El s-a nascut la 22 februarie 1943.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului