luni, 18 mai 2009

Băsescu, primit cu onoruri militare la Palatul Elysee


Băsescu şi Sarkozy au discutat azi şi despre Republica Moldova

Situaţia din Republica Moldova a fost unul dintre subiectele pe care le-au abordat preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Franţei, Nikolas Sarkozy, în timpul întâlnirii de azi, 18 mai, de la Palatul Elysee din Paris.
Potrivit unor sursele oficiale franceze, citate de NewsIn, Băsescu i-a prezentat omologului sau francez situaţia relaţiilor diplomatice din acest moment dintre România şi Republica Moldova.
Cei doi şefi de stat "au salutat" solidaritatea Franţei şi a Parlamentului European. Totuşi, preşedintele Basescu a subliniat ca şi-ar fi dorit o implicare mai puternică din partea Comisiei Europene de partea României.
În replică, preşedintele Sarkozy a precizat că Franţa susţine toate ţările membre ale Uniunii Europene, implicit România, transmite NewsIn.
Unimedia aminteşte că Nicolas Sarkozy s-a afirmat pe parcursul timpului ca un susţinător al integrării europene a Republicii Moldova. În februarie 2008, liderul de la Élysée a declarat că “Balcanii şi Republica Moldova, pe termen lung, au vocaţia de a fi în Uniunea Europeană”. Sarkozy a mai precizat că Moldova este o ţară francofonă şi, inclusiv din acest motiv (francofonia – n.r.), Franţa a susţinut aderarea României la Uniunea Europeană.

Mediafax:
Preşedintele Traian Băsescu a fost primit, luni, 18 mai, cu onoruri militare, la Palatul Elysee, de către preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.
Şeful statului român a fost întâmpinat în curtea Palatului de către Sarkozy, care, după ce s-au salutat,
l-a bătut amical pe umăr şi l-a invitat înăuntru.
Traian Băsescu este însoţit la Palatul Elysee de miniştrii Turismului, Elena Udrea, Externelor, Cristian Diaconescu, Economiei, Adriean Videanu şi Transporturilor, Radu Berceanu, dar şi de ambasadorul român la Paris Teodor Baconschi, precum şi de ambasadorul Franţei la la Bucureşti, Henri Paul.
Traian Băsescu s-a mai întâlnit, luni, cu Bernard Accoyer, preşedintele Adunării Naţionale şi urmează în cursul zilei să aibă o întrevedere cu premierul Francois Fillon.

De asemenea, Traian Băsescu mai are programată luni seară, la Ambasada României, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, înainte de a pleca spre Paris, că vizita oficială în Franţa "are ca element central un dejun de lucru", menţionând că miniştrii care îl însoţesc "vor avea şi momente de program separat" şi că nu vor exista declaraţii de presă.
Băsescu a menţionat că obiectivul deplasării în Franţa este consolidarea parteneriatului strategic al României cu această ţară.
Preşedintele a spus că vizita va avea "un caracter pronunţat de lucru", elementul central fiind un dejun de lucru.
"Miniştrii care mă însoţesc vor avea şi momente de program separat pe domeniile lor de activitate", a spus Băsescu, menţionând că pe parcursul vizitei în Franţa nu vor exista declaraţii de presă.
"Următoarea declaraţie de presă va fi la aterizare la Bucureşti", a spus Băsescu.

Agerpres: Preşedintele Traian Băsescu efectuează, la 18 şi 19 mai, o vizită oficială în Republica Franceză, la invitaţia omologului său, Nicolas Sarkozy.
La 4 februarie 2008, preşedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Cu acel prilej, cei doi şefi de stat au semnat Declaraţia comună pentru punerea în aplicare a unui parteneriat strategic între România şi Franţa.
În 2007, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 4,5 miliarde de euro. Exporturile franceze către România s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro (cu 7,4% mai mult ca în 2006), iar importurile provenind din România au totalizat 2 miliarde de euro (cu 5,6% mai mult ca în 2006).
În Bucureşti sunt înregistrate 1.500 de societăţi cu capital francez, iar primele patru firme franceze din România, Renault-Dacia, BRD-Groupe Societe Generale, Orange şi Distrigaz Sud-Gaz de France, au împreună o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro. Peste 400 de întreprinderi franceze sunt prezente în regiunea Timişoarei, iar alte 400 sunt active în regiunea Clujului.


(Imagini: Mediafax Foto/AFP)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului