marți, 26 mai 2009

Băsescu: UE să accepte Rusia aşa cum este

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat, marţi, 26 mai 2009, la Palatul Parlamentului, Bucureşti, la sesiunea de deschidere a Forumului Economic Uniunea Europeană – Rusia.


Discursul - aici. Mai multe poze de la eveniment - aici.


MEDIAFAX: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi dimineaţa, 26 mai, în discursul de la deschiderea Forumului Economic UE - Rusia, că Uniunea Europeană trebuie să accepte Rusia "aşa cum este", iar în ce îi priveşte pe români, ei vor rămâne "buni europeni" şi vor fi "buni vecini".

În context, Băsescu a a caracterizat Rusia drept "cel mai mare, important, solicitant vecin" al UE, dimensiunea "solicitantă" a relaţiei fiind dată şi de "paralelismul proiectelor energetice".

"Rusia este cel mai mare şi cel mai important vecin al UE, dar şi cel mai solicitant, lista divergenţelor fiind destul de lungă. Rusia este al treilea mare partener comercial al UE, principala componentă a schimburilor fiind exporturile ruseşti de gaz şi petrol", a declarat Băsescu.

El a mai spus că, în prezent, cooperarea bilaterală este structurată în patru mari capitole, respectiv problemele economice şi de mediu, securitate internaţională, cercetare-educaţie şi afaceri interne şi justiţie, în timp ce cooperarea internaţională dintre UE şi Rusia acoperă două paliere, primul conţinând problemele de importanţă globală, precum Iran, procesul de pace din Orientul Mijlociu, neproliferare nucleară, schimbările climatice, terorismul sau traficul de droguri.

"Marile probleme ale cooperării cu Rusia se regăsesc în al doilea palier, cel al vecinătăţii comune a Europei de Est şi a Mării Negre. Aici întâlnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoaşterea unilaterală de Rusia a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud. Tot aici avem şi paralelismul proiectelor energeticeşi reticenţele Moscovei cu privire la sinergia Mării Negre şi, mai nou, cu privire la parteneriatul estic", a arătat Băsescu.

În opinia lui, fidelă vocaţiei sale multilaterale, UE va trebui să se străduiască în continuare, să convingă Rusia la cooperare, să o implice în proiectele comune.

"Va trebui făcut acest lucru pe fondul unei anumite neîncrederi. Atacul masiv militar asupra Georgiei în anul 2008, ca şi criza gazului de la începutul acestui an, au zdruncinat încrederea în intenţiile, ca şi în transparenţa Moscovei”, a mai spus preşedintele.

Preşedintele a precizat că UE trebuie să accepte Rusia aşa cum este ea, cerând în schimb predictibilitate şi o minimă eficienţă economică.

"Împreună trebuie să construim nu sfere de influenţă, ci sfere de încredere. Marea Neagră trebuie să reprezinte un destin care ne uneşte, nu care ne separă. Marea Neagră nu trebuie să fie frontieră între zona democratică şi prosperă a continentului European şi ceilalţi.(…) Ne putem bucura împreună de pace şi dezvoltare economică, atât Europa, cât şi Rusia, dar pentru aceasta mai întâi trebuie să discutăm lucrurile care ne separă, să reconstruim încrederea şi să ne asumăm obligaţiile care ne revin", a mai opinat Băsescu.

Preşedintele României a dat asigurări că românii vor rămâne în continuare buni europeni, îndeplinind atât toate angajamentele asumate la aderarea la Uniune cât şi obligaţiile care ne revin prin prisma politicii comune externe şi de securitate.

"De asemenea, vom fi în continuare buni vecini, insistând asupra garantării independenţei şi intergrităţii tuturor statelor din zonă, şi aici remarc marea problemă a conflictelor îngheţate. Ca o ţară care a cunoscut avantajele opţiunii libere, România nu poate susţine o altă abordare, aceasta fiind singura cale de a oferi prosperitate şi un trai mai bun pentru cât mai mulţi cetăţeni", a mai menţionat Băsescu.

Sursa:
MediafaxBăsescu: Marea Neagră trebuie să reprezinte un destin care ne uneşte

AGERPRES: Uniunea Europeană şi Rusia trebuie să găsească împreună echilibrul şi viziunea creării unei vecinătăţi stabile, iar Marea Neagră trebuie să reprezinte un destin care ne uneşte şi nu unul care ne separă, a declarat preşedintele Traian Băsescu, marţi, 26 mai, la Forumul Economic Europa-Rusia.

"Marea Neagră trebuie să reprezinte un destin care ne uneşte şi nu unul care ne separă. Marea Neagră nu trebuie să fie frontieră între zona democratică şi prosperă a continentului european şi ceilalţi. Dacă geografic ea face parte din configuraţia Europei, acest lucru trebuie să fie valabil şi din punct de vedere politic şi economic. UE şi Rusia trebuie, împreună, să găsească echilibrul şi viziunea creării unei vecinătăţi stabile şi prospere, pe un mozaic de culturi, tradiţii şi religii, în care fiecare să se simtă apărat şi respectat", a declarat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că, în ultimii ani, UE, prin adoptarea Sinergiei Mării Negre, a pus la dispoziţia ţărilor riverane un instrument prin care să stimuleze reformele şi să sprijine cooperarea regională în domenii precum transportul, energia, mediul, lupta împotriva crimei organizate sau societatea informaţională.

Băsescu a subliniat că românii vor rămâne "buni europeni", îndeplinindu-şi atât toate angajamentele asumate la aderarea la Uniune, cât şi pe cele care revin prin prisma politicii comune externe şi de securitate.

"De asemenea, vom fi în continuare buni vecini, insistând asupra garantării independenţei şi integrităţii tuturor statelor din zonă. Şi aici remarc marea problemă a conflictelor îngheţate. Ca o ţară care a cunoscut avantajele opţiunii libere, România nu poate susţine o altă abordare, aceasta fiind singura cale de a oferi prosperitate şi un trai cât mai bun pentru cât mai mulţi cetăţeni", a subliniat şeful statului.

Băsescu a evidenţiat că UE este un spaţiu al păcii şi al prosperităţii, în care, prin efort comun, s-a creat cea mai mare economie a lumii şi cea mai mare zonă a liberei circulaţii.

"Unicitatea UE constă şi în inteligenţa şi generozitatea cu care a întins o mână foştilor adversari. Acum 20 de ani, odată cu prăbuşirea 'cortinei de fier', UE îşi începea lungul său drum spre estul continentului, animată de un ideal, dar fără a avea garanţia că decizia extinderii avea să fie luată sau că această decizie avea să fie una de succes. Un lucru era însă clar - trebuia oferită popoarelor din Europa Centrală şi de Est şansa de a-şi schimba viaţa radical, de a se scutura de trecutul unui sistem opresiv pe care nu l-au vrut şi care nici nu le era specific", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că România este şi ea parte a "poveştii de succes" care este extinderea UE, devenid dintr-o ţară izolată, atât în Est, cât şi în Vest, o parte a Occidentului.

Şeful statului a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să accepte Rusia aşa cum este ea, cerând în schimb predictibilitate şi o minimă eficienţă economică.

"Rusia este cel mai mare şi cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar şi cel mai solicitant, lista divergenţelor fiind destul de lungă. Rusia este al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, principala componentă a schimburilor fiind exporturile ruseşti de gaz şi petrol. Cooperarea bilaterală este structurată în patru mari capitole, acestea conţinând problemele economice şi de mediu, securitatea internaţională, cercetare şi educaţie şi afaceri interne şi justiţie", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

El a susţinut că în ce priveşte cooperarea internaţională dintre UE şi Rusia, există două paliere, primul dintre ele conţinând problemele de importanţă globală, precum Iran, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, neproliferarea nucleară, schimbările climatice, terorismul sau traficul de droguri. "Interesele fiind într-o mare măsură comune, cooperarea cu Rusia funcţionează, existând elemente de satisfacţie de ambele părţi", a apreciat Băsescu.

Pe de altă parte, şeful statului a adăugat că "marile probleme ale cooperării cu Rusia" se regăsesc în al doilea palier, care este cel al vecinătăţii comune a Europei de Est şi a Mării Negre.

"Aici întâlnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoaşterea unilaterală de către Rusia a independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud. Tot aici avem şi paralelismul proiectelor energetice, ca şi reticenţele Moscovei cu privire la Sinergia Mării Negre şi, mai nou, cu privire la Parteneriatul Estic", a menţionat preşedintele.

În acest sens, el a arătat că, "fidelă vocaţiei sale multilaterale", UE va trebui să se străduiască, în continuare, să convingă Rusia la cooperare şi să o implice în proiectele comune.

"Va trebui făcut acest lucru pe fondul unei anumite neîncrederi. Atacul masiv militar asupra Georgiei în anul 2008, ca şi criza gazului de la începutul acestui an au zdruncinat încrederea în intenţiile ca şi în transparenţa Moscovei. UE trebuie să accepte Rusia aşa cum este ea, cerând în schimb predictibilitate şi o minimă eficienţă economică. Criza globală împinge, din ce în ce mai mult, la cooperare între Uniunea Europeană şi Rusia şi probează tot mai mult că UE şi Rusia sunt interdependente. Avem nevoie, însă, aşa cum spuneam, de o mai mare pentru predictibilitate şi de transparenţă, ca momente de construcţie a evoluţiilor viitoare în acest parteneriat la care suntem obligaţi şi unii şi ceilalţi", a declarat Băsescu.

El a mai spus că nu trebuie construite "sfere de influenţă", ci "sfere de încredere", care să ofere fiecărei părţi garanţiile necesare privind securitatea.

"Nu în ultimul rând, împreună putem crea condiţiile necesare pentru continuarea şi sporirea cooperării economice, ambii parteneri având o nevoie stringentă de modernizare şi dezvoltare economică. În definitiv, scopul nostru principal, scop ce ar trebui să fie comun, este acela al creşterii standardului de viaţă al cetăţenilor noştri", a apreciat Traian Băsescu.

Sursa:
Agerpres

3 comentarii:

  1. Rusia a fost si ramane a fi un stat agresor...punctul vulnerabil a politicii externe rusesti este - mandria ...

    RăspundețiȘtergere
  2. mandria politica este naivitate politica!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...şi cadavrul lui Lenin din Kremlin este un punct vulnerabil... Aşa spun ruşii sănătoşi la cap.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului