miercuri, 27 mai 2009

Ce mai pot face comuniştii? Să tragă de timp!

În Parlament, la 28 mai: noi alegeri pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Cum pot trage comuniştii de timp? Şi-ar putea retrage candidatura Andrei Neguţa, contracandidatul Zinaidei Greceanîi. Sau Greceanîi s-ar putea retrage din cursă. Se pot retrage ambii, chiar.


Într-un asemenea caz, alegerile nu vor avea loc. Legislaţia stabileşte că la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova trebuie să participe cel puţin doi candidaţi.

“Candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova poate

să-şi retragă candidatura în orice moment până la declararea începutului votării” – acest lucru îl prevede Art. 5. alineat 5 din Legea Republicii Moldova cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova
Nr.1234-XIV din 22.09.2000Monitorul Oficial al R.Moldova nr.139–140/996 din 02.11.2000.

Dacă la 28 mai unul dintre candidaţi sau ambii se vor retrage şi alegerile nu vor avea loc, va urma o nouă înscriere a candidaţilor pentru alegeri noi – o tragere de timp.

Joi, 28 mai, deputaţii comunişti vor face o nouă încercare de a-l alege pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova. La înalta funcţie în stat candidează doi comunişti: Zinaida Greceanîi (ex-prim-ministru) şi Andrei Neguţa (ambasadorul RM în Federaţia Rusă şi, prin cumul, în Kazahstan şi Armenia).
La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să-l aleagă pe noul preşedinte. Zinaida Greceanîi a acumulat 60 de voturi (câte mandate au comuniştii în Parlament), dar nu i-a ajuns un vot pentru a fi desemnată şef al statului.
Pentru contracandidatul ei, înaintat tot de comunişti, neurochirurgul Stanislav Groppa, nu a votat nici un deputat.

Candidatura Zinaidei Greceanîi a fost avansată repetat de către comunişti.
La 20 mai, Opoziţia nu a participat la votare şi a dat asigurări că nu va participa nici la alegerile noi din 28 mai.
Dacă alegerile se vor desfăşura, totuşi, iar şeful statului nu va fi ales, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate.
Acest lucru îl doreşte Opoziţia şi alegătorii săi.

Mandatul de preşedinte al RM câştigat de Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 expiră la 7 iunie 2009. Actualmente, Voronin cumulează două funcţii supreme în stat – este preşedinte în exerciţiu al Republicii Moldova şi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. La 12 mai 2009, după două mandate consecutive de preşedinte al RM, Voronin a fost ales de comunişti preşedinte al Parlamentului de la Chişinău. Voronin este liderul Partidului Comuniştilor.

E.L.

Citiţi despre şedinţa din 28 mai: Comuniştii încalcă legea cu cinism: alegerea preşedintelui a fost „întreruptă”


Alegerile anticipate ar avantaja clar partidele de Opoziţie, în cazul în care ar fi organizate în toamnă, pentru că efectele crizei ar avea un efect de bumerang asupra Partidului Comuniştilor, a declarat pentru NewsIn directorul Institutului “Viitorul”, de la Chişinău, Igor Munteanu (foto).
"Dacă alegerile ar fi fost în două săptămâni, probabil că Partidul Comuniştilor ar fi fost cel favorizat. Dacă alegerile anticipate presupun organizarea lor în toamnă - în lunile septembrie-octombrie -, sub nicio formă Partidul Comuniştilor nu va fi favorizat, pentru că ar trebui să se schimbe arhitectura instituţiilor care protejează cetăţenii. Pentru acest lucru este nevoie de schimbarea arhitecturii spaţiului public – a valorii presei, justiţiei, statutului opoziţiei - şi de monitorizare intensă, la sânge, din partea UE. În plus, efectele crizei vor afecta greutatea afirmaţiilor anterioare ale Partidului Comuniştilor de asigurare a stabilităţii şi prosperităţii pentru cetăţeni şi a faptului că Republica Moldova este ferită de efectele crizei globale. Din tot ce au spus a rămas fum şi scrum", constată Igor Munteanu, citat de NewsIn.

Această ştire în întregime – pe Unimedia.

5 comentarii:

 1. Элеонора, это все очень увлекательно, только я не понял - зачем время-то тянуть?

  RăspundețiȘtergere
 2. :) Actualmente, Voronin cumulează două funcţii supreme în stat – este preşedinte în exerciţiu al Republicii Moldova şi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. :) Este greu să te desprinzi de tron :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Согласен, непривычная конфигурация. Нашу Конституцию, вообще, нужно доводить до ума: фактически, вся реформа 2000 года ограничилась тем, что изменили порядок выборов президента. Если уж стремиться к классической парламентской республике, надо урезать полномочия президента до уровня германского или итальянского. Меньше будет коллизий.

  RăspundețiȘtergere
 4. Sunteţi Aleksandr Isaev, redactorul de la "Kommunist"? Nu înţeleg de pe blog.

  RăspundețiȘtergere
 5. Да, это я. Не нашел у вас RSS на комментарии, поэтому отвечаю с задержкой.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului