vineri, 1 mai 2009

Cei 41 de parlamentari ai Opoziţiei: „Nu voi vota!”


Mai întâi, „Jurnal de Chişinău” i-a intervievat pe 40 de deputaţi din PL, PLDM şi AMN. Al 41-lea parlamentar, Veaceslav Platon (AMN), a fost de negăsit până la o vreme, fapt ce alimenta speculaţiile despre „probabilitatea existenţei unui trădător”.

„Ziarul de Gardă” a fost cel care l-a găsit pe Platon, iar răspunsul lui a fost, de asemenea, că nu va vota împreună cu deputaţii comunişti pentru alegerea preşedintelui.
40 de deputaţi ai Partidului Liberal (PL), Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţei „Moldova Noastră” nu acceptă să voteze un candidat la funcţia de preşedinte al statului propus de comunişti. Pentru a alege preşedintele republicii, fracţiunea comunistă (formată din 60 de deputaţi – n.r.) mai are nevoie de un vot din partea opoziţiei. Pentru că, îndată după alegeri, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că pentru a găsi „votul de aur” va negocia în particular cu deputaţii din opoziţie, nu cu fracţiunile, JURNAL a decis să întrebe pe fiecare dintre cei 41 de deputaţi din opoziţie dacă va vota sau nu un preşedinte comunist. Din păcate, unul dintre deputaţi, Veaceslav Platon (AMN), nu a fost de găsit pe parcursul acestei săptămâni, pentru a ne da un răspuns.

Chirtoacă Dorin (PL): „Nu voi vota deloc, pentru că îmi voi depune mandatul mult mai devreme. Cel mai probabil până la prima şedinţă a Parlamentului”.
Vlad Filat (PLDM): „Nu o voi face”.
Serafim Urechean (AMN): „Noi nu am trădat nici în 2005, nu o vom face nici acum”.
Mihai Ghimpu (PL): „Nu. E decizia oficială a partidului”.
Alexadru Tănase (PLDM): „Nu. În niciun caz”.
Mihai Cimpoi (AMN): „Nu, nu voi participa”.
Anatolie Şalaru (PL): „Nu”.
Mihai Godea (PLDM): „Nu, categoric”.
Corina Fusu (PL): „Noi am luat o decizie la partid. Nu vom participa”.
Veaceslav Untilă (AMN): „Nu vom participa”.
Liliana Palihovici (PLDM): „Sigur că nu vom participa”.
Vadim Cojocaru (PL): „Noi am luat o decizie comună a partidului. Nu vom participa”.
Vitalie Nagacevschi (PLDM): „Nu, categoric”.
Vasile Balan (AMN): „Nu vom vota, la fel ca şi în legislatura trecută”.
Anatolie Arhire (PL): „Nu, dar dacă îl vor propune pe Dorin Chirtoacă... ”.
Iurie Ţap (PLDM): „Nu”.
Iurie Colesnic (AMN): „Nu”.
Gheorghe Brega (PL): „Nu. Sută la sută”.
Călin Vieru (PLDM): „Nu”.
Nistor Grozavu (PL): „Nu”.
Leonid Bujor (AMN): „Cu siguranţă, nu voi vota un preşedinte propus de comunişti”.
Ion Balan (PLDM): „Nu”.
Vadim Vacarciuc (PL): „Nu, niciodată”.
Victor Osipov (AMN): „Voi respecta decizia fracţiunii şi nu voi vota”.
Vladimir Hotineanu (PLDM): „Nu. În memoria părinţilor şi bunicilor mei, nu pot să trădez”.
Oleg Bodrug (PL): „Sunt de aceeaşi poziţie ca şi partidul” .
Iurie Leancă (PLDM): „Nu”.
Alexandru Oleinic (AMN): „Am avut ocazia asta şi în 2005, dar nu am făcut-o. Nu o voi face nici acum şi să îi apere Dumnezeu pe cei care o vor face”.
Ana Guţu (PL): „Desigur că nu. Nici nu poate fi vorba”.
Valeriu Ghileţchi (PLDM): „Nu voi participa pentru că aşa a decis fracţiunea PLDM şi consider această decizie întemeiată”.
Ion Hadârcă (PL): „Nu voi accepta”.
Valentin Chepteni (AMN): „Sigur că nu”.
Mihai Şleahtiţchi (PLDM): „Categoric, nu voi participa”.
Valeriu Nemerenco (PL): „Nu”.
Mihail Silistraru (AMN): „Nu”.
Angel Agachi (PLDM): „Nu pot trăda cei 198 de mii de cetăţeni care au votat PLDM şi cei 27 de mii de membri ai partidului nostru”.
Ion Lupu (PL): „Nu voi participa la votare. Dar urmează să decidem în ce mod nu vom participa”.
Alexandru Cimbriciuc (PLDM): „Noi, toţi deputaţii PLDM, nu vom participa la alegerea preşedintelui”.
Mihai Moldovanu (PL): „Nu, nu voi vota”.
Simion Furdui (PLDM): „Nu voi vota sub nicio formă”.
Boris Vieru (deputatul PL care va ridica mandatul lui Dorin Chirtoacă): „Nu, categoric. E o decizie a Biroului politic al PL şi nimeni dintre deputaţii liberali nu va vota pentru preşedintele propus de comunişti”.
Să reţinem aceste răspunsuri.
Sondaj realizat de Mariana RaţăVor găsi sau nu comuniştii mandatul de care au nevoie pentru a alege singuri şeful statului şi, ulterior, pentru a guverna singuri? Părerile s-au împărţit, iar opinia publică indică numele câtorva deputaţi din opoziţie care, eventual, ar putea fi «cumpăraţi» de PCRM. Cel mai frecvent vehiculat este numele lui Veaceslav Platon, cel de-al 11 parlamentar pe listele AMN. La acest subiect, ZdG a reuşit să realizeze un blitz interviu cu Veaceslav Platon.

ZdG: cum explicaţi faptul că numele dvs. este vehiculat cel mai frecvent atunci când se vorbeşte despre «comercializarea» mandatului de care ar avea nevoie PCRM pentru a alege şeful statului care, ulterior, ar numi şeful Executivului,etc?
V.P.: De obicei, oamenii confundă dorinţele cu realităţile. Eu nu am fost trădător vreodată şi nu voi fi şi în continuare. Eu nu-mi pot trăda familia, prietenii, colegii de fracţiune.
ZdG: Veţi participa sau nu la alegerea şefului statului?
V.P.: Mă voi supune deciziei fracţiunii parlamentare a AMN. Fără îndoială.
ZdG: Dar cum explicaţi faptul că, de pe locul 67, pe lista electorală, aţi ajuns pe locul 11, pe lista deputaţilor AMN? Aţi finanţat campania electorală?
V.P.: A fost o decizie tactică. De mai mulţi ani sunt persecutat de PCRM. Sunt şi acum urmărit. Un loc în Parlament ar însemna pentru mine posibilitatea de a activa eficient în R. Moldova. Despre finanţare… Nu, nu am finanţat.
ZdG: De ce, totuşi, sunteţi suspectat că aţi putea fi trădătorul opoziţiei democratice?
V.P.: Pentru că, la noi, oamenii sunt obişnuiţi că cei care au dosare penale sau care sunt urmăriţi, sunt şantajabili şi pot fi determinaţi să facă orice de dragul libertăţii. Nu e şi cazul meu. Vă asigur.


Citeşte: UE ar putea deţine probe care demonstrează cine stă în spatele scenariului din 7 aprilie
Miron Cozma: “La Chişinău s-au folosit aceleaşi diversiuni kaghebiste ca la mineriade!”

13 comentarii:

 1. Eleonora
  se pare ca comunistii ear inchid internetul...
  site-ul odnoklassniki.ru foasrte greu se deschide mai bine zis practi ca nici nu se deschide , nu poti sa expediezi nimic...cred ca e legat de mitingul de miine...

  RăspundețiȘtergere
 2. acum parca mai bine...
  cam vreo 30 min am avut probleme cu siteul...nustiu care e cauza...

  RăspundețiȘtergere
 3. Poate că furnizorul de servicii internet are probleme, Sergiu? Da, în seara asta, periodic, nu se deschideau câteva site-uri sau se încărcau foarte greu. Am citit ce a spus Vladimir Ţurcan despre internet. Chiar vrea să urmeze exemplul Chinei şi al Cubei???!!!

  Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, spune aşa în mesajul difuzat cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei (3 mai):
  “Omorul şi detenţia sunt cele mai fioroase căi pentru a-i face pe jurnalişti să tacă. Deseori, frica îi face pe jurnalişti să se autocenzureze. Acest lucru este, de asemenea, inacceptabil; jurnaliştii trebuie să-şi facă lucrul fără a fi intimidaţi şi hărţuiţi.

  Sunt de asemenea îngrijorat că unele Guverne blochează accesul la internet şi lucrul jurnaliştilor din presa on-line şi al celor care folosesc „media nouă».
  Deloc surprinzător că blogurile s-au dezvoltat cel mai mult în ţările în care restricţiile pentru mass-media sunt cele mai dure.”

  Dar eu tot timpul mă întreb: cât de sincer le pasă acestor funcţionari de soarta oamenilor despre care vorbesc?

  RăspundețiȘtergere
 4. e o discutie interesanta aici: http://clubulidea.wordpress.com/2009/05/03/%C8%99ansele-concilierii-na%C8%9Bionale/

  Teza:
  - in ciuda faptului ca comunistii vorbesc despre o conciliere, de fapt nu au facut nici o propunere autentica in acest sens, propunerile pe care le-au emis sugerand mai degraba opozitiei sa se predea si sa le dea votul.
  una dintre concluzii: "dacă nu există o propunere autentică de conciliere, să zicem că nu există una. Respingerea mecanicistă a concilierii (în lipsa acesteea) de către opoziție este o poziție perdantă, în opinia mea. Ar fi mult mai adecvat pentru 3D să afirme că, uite, asta ar o variantă de conciliere așa cum credem noi (3D) și astea sunt precondițiile. Ca minimum s-ar evita insinuările de imaturitate."

  RăspundețiȘtergere
 5. discutia continua: Logic, ai dreptate. Ma intreb insa daca o asemenea manevra nu ar permite comunistilor sa-si obtina mai usor votul de care au nevoie. Sa zicem ca PCRM spun initial ca sunt dispusi sa aiba discutii si le incep si fac cateva concesiuni. Se detensioneaza putin atmosfera dintre partide, iar votul de aur nu mai pare atat de vital (intrucat bariera initiala se rupe si are loc “internalizarea” partiala a problemei votului de aur, care dintr-o responsabilitate nationala devine una partial trans-partinica, asadar partial negociabila). Comunistii isi ochesc victimele ce par mai dispuse sa negocieze, sunt mai naive sau mai santajabile. N-o sa mai existe aceleasi impedimente de comunicare, asa cum probabil sunt acum. Apoi, comunistii se retrag din negocieri si cumpara votul de care au nevoie.

  RăspundețiȘtergere
 6. Da, chiar sunt interesante ideile.

  RăspundețiȘtergere
 7. Pe cat pariu ca totusi cineva de la opozitie v-a vota pentru alegerea presedintelui? Cine tine pariul ?

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu pune pariu ca ai sa pierzi, omule!

  RăspundețiȘtergere
 9. Cand vad oameni cu cont pe google si profilul inchis, stiu ca sunt provocatori. Deschide ochii: nu vezi ce Rezolutie a adoptat Parlamentul European????? Nu-i inteleg pe cei care se bucura cand oamenilor le este rau si sufera.

  RăspundețiȘtergere
 10. Poate are dl motive să nu permită oricui accesul pe blogul său şi să-şi protejeze identitatea. Mă refer la datele din profil - "jurist, lege". Cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 11. Pt anonim ( cine-o fi el) : interesanta apostrofare mai ales venind din partea cuiva care comenteaza folosind nick-ul anonim .Motivul pentru care nu mi-am completat profilul este unul simplu :comoditatea nu m-am obosit sa-mi trec datele acolo nu cred ca e atita lume interesata de el.Dar macar eu comentez sub numele meu real ca asa ma numesc Solovastru .Cat despre faptul ca as fi provocator chiar ma amuza , ma face sa ma simt putin implicat in evenimentele care se intimpla in moldova.Dar totusi o explicatie e necesara : bun provocator dar de partea cui?

  RăspundețiȘtergere
 12. Din partea matale. Nu insinuam fortze okulte.

  RăspundețiȘtergere
 13. Daa ?? Atunci ai dreptate sint provocator de partea mea.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului