joi, 28 mai 2009

Comuniştii încalcă legea cu cinism: alegerea preşedintelui a fost „întreruptă”

Comuniştii au amânat alegerea preşedintelui RM pe motivul ... Ispasului

Comuniştii „au întrerupt” şedinţa Parlamentului pentru care era prevăzută o a doua tentativă de alegere a viitorului preşedinte al Republicii Moldova. Ei au decis unanim (60 de voturi) ca şedinţa de joi, 28 mai, „să fie continuată” la 3 iunie.

Presupuneam că deputaţii comunişti vor face tot posibilul pentru a întârzia momentul dizolvării Legislativului, dar ceea ce au făcut astăzi contravine Regulamentului Parlamentului. Încălcarea Regulamentului a fost accentuată de la microfoanele din sală de către deputaţii Vlad Filat (liderul PLDM) şi Leonid Bujor (AMN).

Nu s-a mai pomenit în istoria Parlamentului de la Chişinău ca şedinţa să fie întreruptă pentru a o continua peste o zi sau chiar peste o săptămână. Comuniştii din actuala legislatură au recurs, însă, de două ori la o asemenea practică neregulamentară: la 5 mai, în şedinţa de constituire a Parlamentului, şi la 28 mai.

Maria Postoico, liderul grupului parlamentar al comuniştilor a fost astăzi „purtătoarea de cuvânt” a lui Voronin. Ea a ieşit la microfon cu propunerea de „întrerupere” a şedinţei.
„Astăzi e Ispasul şi nu e cazul să discutăm probleme majore pentru ţară”, a explicat comunista. „Propun să anunţăm o pauză şi să transferăm şedinţa Parlamentului pentru 3 iunie”, a formulat ea.

Deputaţii PL, PLDM şi AMN comentează că trucul de astăzi al comuniştilor reconfirmă faptul că Voronin nu a reuşit să rupă nici un vot din tabăra Opoziţiei (41 de mandate).
Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat pentru jurnalişti: „Sunt fericit. Cei 41 de deputaţi au demonstrat că sunt uniţi. Comunişti au mai fost şi la noi la partid cu propuneri copilăreşti de a salva Republica Moldova”.
De la şedinţa de astăzi a lipsit din nou deputatul AMN Veaceslav Platon.

Vladimir Voronin (citat de Unimedia): „Nu ne schimbăm candidatura pentru funcţia de şef al statului. Mai bună candidatură ca Zinaida Greceanîi nu are nimeni. Opoziţia vrea să facă totul cu mâinile noastre, ca să-i împingem către alegeri anticipate. Peste patru ani vor fi şi alegeri anticipate şi repetate.”

Comuniştii par disperaţi. La 3 iunie, deja, ei ar putea aplica scenariul despre care scriam ieri:
Ce mai pot face comuniştii? Să tragă de timp!

Hristos S-a Înălţat!

Foto: "Timpul". Liderii Opoziţiei - Filat, Urechean, Ghimpu

12 comentarii:

 1. Ce stiti voi? Comunistii is tare credinciosi si deaceea au aminat alegerile

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo Eleonora tu ai avut partial dreptate despre un sxcenariu dubios pregatit de PCRM!!!dar totusi tin sa cred ca pe 3 iunie ie vor vota din cauza ca pe 5 iunie expira data de alegere a presedibntelui:))))))

  RăspundețiȘtergere
 3. Mandatul lui Voronin expiră la 7 iunie 2009. Dar iată ce spune Legea Supremă:
  Articolul 80 din Constituţie
  Durata mandatului
  (1) Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
  (2) Preşedintele Republicii Moldova îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de către Preşedintele nou ales.

  RăspundețiȘtergere
 4. asta chiar e nesimtire si bataie de joc pentru toti cetatenii din Republica!!! E incredibil cum in anul 2009 se amina o sedinta decisiva a parlamentului pentru ca e o sarbatoare religioasa.Ce treaba au deputati care sint platiti din buzunarul alegatorilor cu sarbatoare areligioasa? Ei trebuie sa-si faca datoria nu sa se tina de prostii!!! Astia isi bat joc de voi cu cea mai amre nesimtire! Oamenii muncesc zi de zi pentru un salariu de nimic din care abia isi pot duce zilele iar nababii astia rusofili imbuibati nu-si pot face datoria ca e Ispasul!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. Ordinea constitutionala si democratia in republica Moldova si-a aratat adevarata fata! Nu e altceva decat o gainarie sovietica , o gainarie a lui Voronin! Marele Credincios , Primul Crestin al Tarii !!! Auzi el nu poate sa munceasca ca e Ispasul! Oare oamenii are muncesc din greu cind musiu Voronin se tine de asrfel de cotcarii ieftine , oamenii simpli au voie sa-si lase serviciul balta si sa se duca acasa sa se odihneasca ce de azi e Ispasul nu?

  RăspundețiȘtergere
 6. M Lupu a spus ca pe 3 iunie se hotaraste fiindca expira 15 zile de la data primei alegeri ale statului

  RăspundețiȘtergere
 7. Legea Republicii Moldova cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova

  Articolul 10. Alegerile repetate
  (1) Alegerile repetate au loc în termen de 15 zile de la ultimele alegeri ordinare în care nu a fost ales Preşedintele Republicii Moldova, în condiţiile prezentei legi.

  Articolul 5. Propunerea candidaturilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova
  5) Candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova poate să-şi retragă candidatura în orice moment pînă la declararea începutului votării.  Dacă se retrage un candidat şi din acest motiv nu au loc alegerile, nu ai ce face… Aşa văd eu situaţia, dar nu sunt jurist de profesie. Citesc articolele din legi şi trag concluzii.

  RăspundețiȘtergere
 8. Deci prevezi ca asta v-a fi urmatorul motiv de aminare a alegerii presedintelui ? Adica candidatul comunist se v-a retrage inopinat in ultimul moment pentru a se amina din nou?

  RăspundețiȘtergere
 9. Ieri am presupus că ar putea face asta, intr-un articol pe blog. Articolul a fost preluat astăzi de www.unimedia.md. Cei care au comentat acolo până la ora.10.00 nu prea credeau că alegerile nu vor avea loc.

  Link: http://www.unimedia.md/?mod=news&id=11078

  RăspundețiȘtergere
 10. In lege se mai specifica ceva ? De exemplu pentru cazul in care la un moment dat cind ar trebui efectuata votarea nu se prezinta nici un candidat sau cei inscrisi se retrag?

  RăspundețiȘtergere
 11. Iată legea:
  http://www.alegeri2005.md/legislation/presidentelection/

  RăspundețiȘtergere
 12. Iata comunisti credinciosi mai avem, cind au fost Sarbatorile de Pasti ei ucideau tinerii, dar acuma e Ispas si deja e sarbatoare mare.
  Niste blegi adevarati!

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului