marți, 5 mai 2009

Din Parlament: Opoziţiei nu i s-a oferit cuvântul


Şedinţa inaugurală a Parlamentului a fost o formalitate.
N-au fost constituite grupurile parlamentare şi n-a fost ales preşedintele Legislativului. Noua legislatură a fost convocată doar pentru a respecta termenul-limită impus de Constituţie pentru constituirea forului legislativ. Acesta expira astăzi, 5 mai.
Opoziţiei nu i s-a oferit cuvântul, iar şedinţa a durat mai puţin de 20 de minute.
Următoarea şedinţă plenară a Parlamentului de legislatura a 17-a, legal constituit astăzi, va avea loc marţea viitoare, 12 mai.
Liderii Opoziţiei au comentat că modul în care s-a desfăşurat prima şedinţă a Legislativului demonstrează faptul că Partidul Comuniştilor n-a reuşit să-şi atragă din partea democraţilor votul care le lipseşte pentru alegerea şefului statului.
Şedinţa a avut loc în sediul Palatului Republicii, deoarece clădirea Parlamentului a fost devastată şi incendiată la 7 aprilie, zi în care protestele paşnice "împotriva fraudării alegerilor" au fost deturnate către violenţe fără precedent în Republica Moldova.

Parlamentul a fost declarat legal constituit după audierea raportului cu privire la validarea alegerilor prezentat de preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere.
Şedinţa a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat, comunistul Ivan Calin. El a fost şi singurul parlamentar care a vorbit în şedinţa inaugurală, reuşind să expună punctul de vedere al partidului din care face parte.

Calin a spus că alegerile parlamentare din 5 aprilie „au fost legitime”, că "falsificarea alegerilor este un mit", că „în urma unor alegeri anticipate, ar avea de suferit toţi şi, în primul rând, iniţiatorii”. De asemenea, el a numit „puci” evenimentele din 7 aprilie şi a apreciat că actuala configuraţie a parlamentului „este una reuşită”. Reprezentantul PCRM a îndemnat Opoziţia să renunţe la obiectivul său de a provoca alegeri parlamentare anticipate.
La şedinţă au participat 98 de deputaţi din cei 101 din câţi este constituit Parlamentul. Au lipsit: Andrei Stratan (PCRM), Veaceslav Platon (AMN), Dorin Chirtoacă (PL). Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a renunţat la mandatul de deputat, dar, deocamdată, acesta nu i-a fost atribuit altui candidat de pe lista PL.
(E.L.)
Mandate în Parlament:
PCRM - 60, PL - 15, PLDM - 15, AMN - 11.
/Comuniştii - 60, Opoziţia - 41.
Iată ce a relatat "Moldpres" (agenţia de ştiri oficială a RM) de la eveniment:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului