duminică, 10 mai 2009

Gripa porcină: 3.440 de persoane contaminate, în 29 de ţări


În Republica Moldova şi în România nu a fost înregistrat nici un caz de infectare cu noul virus gripal.

Virusul gripei porcine a contaminat 3.440 de persoane din 29 de ţări şi a provocat moartea a 48 de persoane, potrivit unui nou bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), comunicat sâmbătă, 9 mai, la Geneva.
Creşterea semnificativă a numărului de persoane contaminate (2.384 de cazuri vineri) rezultă din dublarea cazurilor confirmate în Statele Unite, care a devenit astfel ţara cea mai afectată de această boală.
Numărul ţărilor vizate a trecut, de asemenea, de la 24 la 29, cu noi confirmări în Australia, Japonia, Argentina, Brazilia şi Panama.
Statele Unite: 1.639 de cazuri, dintre care două mortale/ Mexic: 1.364 de cazuri, dintre care 45 mortale/ Canada: 242 de cazuri, dintre care unul mortal/ Spania: 88/ Marea Britanie: 34/
Franţa: 12/ Germania: 11/ Israel: 7/ Brazilia: 6/ Italia: 6/ Noua-Zeelandă: 5/ Coreea de Sud: 3/ Olanda: 3/ Japonia: 3/ El Salvador: 2/ Panama: 2/ Austria: 1/ Argentina: 1/ Australia: 1/ Danemarca: 1/ Portugalia: 1/ Elveţia: 1/ China (Hong Kong): 1/ Costa Rica: 1/ Irlanda: 1/ Colombia: 1/ Guatemala: 1/ Suedia: 1/ Polonia: 1/
Precedentul bilanţ, publicat vineri, 8 mai, la Geneva, menţiona 2.384 de cazuri în 24 de ţări.
Bilanţurile OMS sunt adeseori inferioare celor comunicate de ţările vizate din cauza procedurilor de verificare efectuate de organizaţie după anunţarea cazurilor.
Mortalitatea cauzată de virusul gripei porcine este de 1,7% din numărul bolnavilor, în timp ce decesele înregistrate în urma gripei sezoniere reprezintă doar 0,1%, a declarat, duminică, la Guvern, ministrul român al Sănătăţii, Ion Bazac, care a atras atenţia că virusul este extrem de puternic.
"Atrag atenţia opiniei publice că virusul este în continuare extrem de puternic. Dacă se calculează mortalitatea, vom constata că la 3.278 de cazuri au fost 48 de decese, deci mortalitatea este de aproape 1,7%, în condiţiile în care mortalitatea prin gripa sezonieră este de 0,1%", a spus Bazac.
În România nu există niciun caz de infectare cu noul virus gripal.
Sursa: Mediafax

4 comentarii:

 1. Domnul ministru ar trebui sa puna mina pe condei si sa calculeze procentele exact, iar apoi sa vina cu declaratii: 48/3278*100 =1,46%, deci ministerul comunica o cifra "umflata" cu 0.24%. Daca, insa, luam datele publicate de OMS duminica (49 morti, 4379 infectati) se obtine alta cifra: 49/4379*100 = 1.1%. Deci cifra domnului ministru este cu 0.6% mai mare ca cea a OMS.
  Daca luam cifrele OMS de simbata (48 morti, 3440 infectati) obtinem 48/3440*100 = 1.39, ~0.3% mai mult ca simbata (peste noapte).

  In conluzie: cifrele cu care se opereaza pentru a crea "panica" sint din punct de vedere statistic insignificante: sint foarte sensibile la numarul de decese si la numarul de infectati.

  Sint sigur ca si cifra de 0.1% (decese de gripa sezoniere) este un pic "dezumflata", pentru a face diferenta mai mare intre gripa sezoniera si cea porcina. Cine are interes sa o faca, daca nu OMS insasi??? De ce? Pentru a arata cit de importanta este aceasta organizatie in situatii de criza... si corespunzator de a atrage bani de la guverne pentru a exista.

  RăspundețiȘtergere
 2. Sergiu, mulţumesc pentru o analiză atât de interesantă şi în cunoştinţă de cauză. Circulă şi versiunea că această gripă a porcului a fost creată în laborator. Cineva o fi dorind să-i pună la pământ pe crescătorii de porci, după ce au avut de suferit crescătorii de vite şi de găini. În afară de aceasta, dacă dai o căutare pe Google, afli ce persoane importante de pe arena politicii mondiale deţin acţiuni la companiile farmaceutice şi la cele care fabrică vaccinuri. Totodată, mai există paranoici preocupaţi să reducă natalitatea în anumite regiuni ale lumii. În opinia lor, Pământul are prea mulţi locuitori deja. Clar că este o atitudine neomenească. Pământul are suficiente resurse. Iar dacă Dumnezeu doreşte ca oamenii să se nască, va avea grijă ca aceştia să aibă cu ce se hrăni.
  Eu nu pot să comentez procentele anunţate de ministrul român, pentru că nu sunt specialist. Dar cred că tu ai facut-o foarte bine şi ai avut argumente solide. Mulţumesc pentru mesaj.

  RăspundețiȘtergere
 3. Citiţi pe blogul lui Sergiu:
  Tamiflu - un medicament inefectiv impotriva gripei porcine / mexicane…

  Faceţi click pe numele lui Sergiu şi ajungeţi direct la articol.

  RăspundețiȘtergere
 4. Eleonora, intr-adevar sint multe ipoteze despre gripa porcina. Poate unele sint mai putin adevarate decit altelea, dar arata ca lumea obisnuita nu prea crede in povesti povestite de oameni care au interese (financiare) pentru a spune ceea ce spun. E trist ca toate acestea se petrec intr-un demeniu, medicina, care ar trebuie sa fie complet decuplata de interesele financiare...dar care evident nu este...

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului