miercuri, 27 mai 2009

Iurie Roşca: “Republica Moldova nu este un teritoriu locuit de victime ale Istoriei”


AGERPRES: Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Iurie Roşca, fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, a făcut miercuri, 27 mai, apel la autorităţile României să semneze Tratatul politic de bază cu Republica Moldova şi Acordul de frontieră, ca un gest de confirmare a independenţei acesteia, într-un discurs susţinut în cadrul Forumului Rusia-Europa.

“Republica Moldova nu este un teritoriu populat cu victime ale Istoriei”, a afirmat Iurie Roşca, lider politic moldovean, care până la coalizarea formaţiunii sale politice, în 2005, cu Partidul Comunist al preşedintelui Vladimir Voronin, a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.

În prezent, el consideră că “a venit timpul să se facă diferenţierea între regretele noastre pentru tragedii istorice şi diviziuni teritoriale printr-o abordare matură şi responsabilă a noilor realităţi geopolitice”.
“Trebuie să se înţeleagă că intenţia de a extinde teritoriul românesc prin reunificarea cu fostele teritorii româneşti din Est este o iluzie periculoasă. Dacă suntem politicieni maturi şi responsabili, trebuie să facem diferenţa între ceea ce vrem şi ceea ce putem. Nu putem continua pe acelaşi drum, cultivându-ne frustrările psihologice provocate de evenimentele din trecut”, a avertizat liderul PPCD, într-un discurs susţinut în limba engleză.

“Cazul teritoriilor din est ale României a fost închis după cel de-al doilea război mondial', a adăugat el, subliniind că România trebuie să pună capăt problemei teritoriale pentru a avea relaţii bune atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina”.

Societatea moldovenească este astăzi profund divizată, iar cauzele îşi au originea în istorie”, afirmă Iurie Roşca, explicând că în timp ce o parte substanţială a generaţiei în vârstă şi a populaţie vorbitoare de limbă rusă este orientată spre trecutul sovietic şi cultivă orientarea prorusă, cealaltă parte a populaţiei este orientată spre trecutul românesc şi are o puternică opţiune proromânească.

“Astfel, societatea este divizată şi la fel este şi spectrul său politic. Fiecare iniţiativă sau acţiune care încearcă să intensifice sprijinul în abordarea uneia sau alteia dintre tendinţe contribuie la o reacţie puternică a celeilalte părţi. Problema este: cum să echilibrăm aceste orientări care generează o instabilitate politică permanentă ? Cum să propunem un model de dezvoltare pozitivă şi tolerantă pentru Republica Moldova ?”, a întrebat el retoric.

Fiind “convins că toţi politicienii serioşi din România vor să ajute Moldova”, el i-a invitat pe toţi - şi în special pe cei cu funcţii înalte în administraţia statului - să accelereze procesul semnării Tratatului de bază şi Acordului de frontieră cu Republica Moldova.
“Toate speculaţiile despre inutilitatea acestor documente stimulează direct suspiciunile că România îşi menţine intenţia de a-şi revizui atitudinea faţă de independenţa Republicii Moldova. Absenţa acestor documente constituie cel mai bun pretext pentru separatişti să-şi decline loialitatea faţă de Republica Moldova din cauza aşa-zisei iminente reunificări cu România”, a subliniat Iurie Roşca, opinând că “retorica excesivă despre pactul Ribbentrop-Molotov în discuţiile politice şi nu în forumurile academice este contraproductivă şi stimulează destabilizarea”.

Liderul PPCD consideră că atunci “când cineva vrea să-şi ajute fratele, îl întreabă cum s-o facă”. “Dacă cineva insistă să acorde ajutor în funcţie de ceea ce crede el că celălalt are nevoie, riscă să provoace un abuz direct, provenit din neînţelegere,” susţine el.

Referindu-se la evenimentele din 7 aprilie, când manifestaţia de protest împotriva alegerilor considerate falsificate a generat confruntări între poliţie şi manifestanţi, Iurie Roşca a subliniat că din nefericire “criza politică internă s-a reflectat în relaţiile bilaterale cu România”. “Ambii preşedinţi, Vladimir Voronin şi Traian Băsescu, au dezvoltat o retorică incendiară unul împotriva celuilalt”, a spus liderul PPCD.

În final, Iurie Roşca i-a invitat pe politicienii români să studieze experienţa Poloniei, care a fost afectată de expansiunea sovietică şi de acelaşi pact Ribbentrop-Molotov. În consecinţă, Polonia a pierdut o parte importantă din teritoriul său naţional în favoarea ţărilor vecine. Totuşi, după colapsul imperiului sovietic, această tragică experienţă istorică nu a blocat comunicarea pozitivă şi excelenta cooperare între - bunăoară - Polonia şi Ucraina. Liderul PPCD şi-a exprimat încrederea că toată lumea are de învăţat din similitudinile acestor cazuri.
(autor: Lilia Traci) (Bucureşti, 27 mai / 2009-05-27 16:28:19/ )
Sursa: Agerpres
Primul caz de gripă porcină suspicionat în România
Ministerul Sănătăţii a confirmat, miercuri, 27 mai, primul caz suspicionat de gripă porcină în România. Este vorba despre o tânără studentă, rezidentă în SUA, care s-a întors pe 23 mai în Bucureşti. Ea a fost internată la Institutul de Boli Infecţioase ''Matei Balş''. Continuarea...

5 comentarii:

 1. rosca, ce-a fost si ce-a ajuns?
  comunistii i-au spalat creierul

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo Iurie Rosca, cred ca e cel mai puternic politician si roman din Basarabia care intelege cu maxima claritate , limpeyime a mintii cum trebuie facuta reunificarea tarii. Bravo si sper sa revii repede in Parlament.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da e adevarat si-a pierdut de tot integritatea dupa 2005 dar discursul asta e foarte abil , chiar poate fi considerat ca o declaratie politica bine alcatuita chiar daca eu personal nu sint de acord cu el.

  "Societatea moldoveneasca este astazi profund divizata si cauzele se gasesc in istorie" spune el dar ar trebui sa raspunda la intrebarea daca guvernele de pina acum din republica au facut ceva ca sa identifice , sa aduca in dezbatere publica si sa rezolve aceste cauze.Daca in societatea moldoveneasca nu s-a vorbit deloc despre pactul ribentrop-molotov adica de fapt despre intelegerea intre doi criminali hitler si stalin , e normal ca o parte a populatiei are un soc cind aude de asa ceva si mai ales de faptul ca Romania nu accepta efectele pactlui. Pozitia pe care a avut-o Basescu mi se pare absolut normala pentru un sef de stat roman , care nu trebuie sa se faca partas la o asemenea infamie.Destul se fac partasi la aceasta guvernantii din republica care an de an depun coroane de flori la monumentul soldatului sovietic.Daca populatia vede un astfel de spectacol jalnic an de an cum sa nu fie divizata si destabilizata?

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce cauta Iurie Rosca la forumul Rusia-Europa si daca totusi participa (Europa este o uniune democratica) din partea cui participa el: a Rusiei sau a Europei?

  De ce se vorbeste despre Unire numai in Republica Moldova, vorbesc politicienii romani despre aceasta? In ultimul timp Voronin vorbeste mai mult despre unire, decit Rosca inainte de 2005... oare nu este suspecta chestia asta?

  Scuze ca am pus numai intrebari, dar din pacate raspunsuri la toate porcariile facute de Iurie Rosca nu prea am.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ei vorbesc si politicienii romani despre unire ,chiar daca mai rar si cam printre dinti.Basescu de exemplu a spus ca granita de pe Prut este doar una temporara si ca o natiune nu poate fi despartita prin granite.Voronin si mai recent Rosca la ordinul stapinului sau flutura aceasta "amenintare" a refacerii Romaniei Integrale ca sa obtina .sprijinul Rusiei , sa radicalizeze electoratul ruso-gagauz si sa alarmeze Uniunea Europeana .Din pacate pina acum nici un politician pro-roman si pro-european din republica n-a gasit metodele sa combata acest gen de discurs alarmist.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului