joi, 7 mai 2009

Liderul comunist Voronin va fi propus preşedinte al Parlamentului

“Nu ne trădaţi!” - acesta este mesajul “grupului anti-comunist” de pe reţeaua de socializare odnoklassniki.ru (25 de mii de persoane înregistrate) adresat Partidului Liberal, Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Alianţei “Moldova Noastră”.

Potrivit portalului de ştiri Unimedia, conducerea Partidului Comuniştilor a decis astăzi, 7 mai, într-o şedinţă desfăşurată “cu uşile închise”, ca preşedintele în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin (foto, liderul comuniştilor), să fie votat în funcţia de preşedinte al Parlamentului.
Comunistul Vladimir Ţurcan ar urma să fie ales într-o funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului, iar Maria Postoico să devină lider al grupului parlamentar al Partidului Comuniştilor.
Comuniştii Mark Tkaciuc şi Svetlana Popa au confirmat această informaţie.

Totodată, Unimedia informează astăzi că aproximativ 25.000 de utilizatori Internet din Republica Moldova le spun “Nu ne trădaţi!” celor 3 partide de Opoziţie care au intrat în noul parlament (PL, PLDM, AMN).
Grupul “anti-comunist” de pe reţeaua de socializare odnoklassniki.ru are următorul mesaj pentru Opoziţie: “Vă garantăm că aveţi sprijinul nostru până la urmă şi dorim ca Opoziţia să boicoteze alegerea preşedintelui RM, pentru a iniţia procedura alegerilor parlamentare anticipate. Noi vă vom fi alături, pentru a informa cetăţenii despre crimele regimului comunist”.

Mandate în Parlament, după alegerile din 5 aprilie 2009:
PCRM - 60, PL - 15, PLDM - 15, AMN - 11.
Comuniştii - 60, Opoziţia – 41

Comuniştilor nu le ajunge un vot pentru a-l alege pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Deputaţii din Opoziţie au declarat că nici unul dintre ei nu va vota cu comuniştii. Dacă şeful statului nu este ales din maximum trei tururi de scrutin, Parlamentul este dizolvat şi se desfăşoară alegeri parlamentare anticipate.
Opoziţia declară că guvernarea comunistă (aflată la Putere din 2001) a fraudat masiv alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
Nemulţumiţi de rezultatele alegerilor, mii de tineri au ieşit în stradă să protesteze în seara zilei de 6 aprilie. A doua zi, pe 7 aprilie, numărul protestatarilor era de aproximativ 30.000.
Demonstraţiile paşnice, însă, au degradat în violenţe fără precedent pentru Republica Moldova: au fost vandalizate sediile Parlamentului şi Preşedinţiei. Reparaţia clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei va costa în jur de 70 de milioane USD, potrivit unor estimări semioficiale.
Opoziţia afirmă că guvernarea comunistă a recurs la “terorism de stat”, deturnând caracterul paşnic al protestelor, prin infiltrarea unor provocatori “bine pregătiţi” în rândurile protestatarilor.
La rândul său, guvernarea comunistă afirmă că Opoziţia a organizat violenţele, pentru că ar fi dorit să dea “o lovitură de stat”, cu “sprijinul României” şi că ar fi urmărit reunificarea Republicii Moldova cu România.
La 8 aprilie, ambasadorul român la Chişinău a fost expulzat.
La 9 aprilie, Republica Moldova (care, oficial, declară că vrea să adere la UE) a instituit regim de vize pentru cetăţenii României (stat UE).

După protestele din 7 aprilie, peste 300 de tineri şi adulţi au fost reţinuţi şi arestaţi, deşi majoritatea absolută dintre ei au protestat paşnic. Numeroase persoane, inclusiv femei, au fost maltratate în comisariatele de poliţie. Opoziţia şi societatea civilă afirmă că 3 tineri au murit în urma bătătilor crunte.

Nicio organizaţie, niciun for european şi nicio cancelarie occidentală nu a crezut versiunea lui Vladimir Voronin, potrivit căreia Opoziţia ar fi pus la cale violenţele şi devastările din 7 aprilie, în încercarea de a da „o lovitură de stat”, cu sprijinul României.

Astăzi, 7 mai 2009, printr-o Rezoluţie adoptată cu “un vot ferm” (512 voturi “pro”), Parlamentul European a condamnat teroarea declanşată de guvernarea comunistă din Republica Moldova.
Rezoluţia revendică o investigaţie internaţională a situaţiei de după 7 aprilie, condamnă decizia de expulzare a ambasadorului român şi instituirea vizelor pentru cetăţenii din România.
Rezoluţia “condamnă cu fermitate campania amplă de hărțuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului și toate celelalte acțiuni ilegale ale guvernului moldovean în perioada de după alegerile parlamentare”.
De asemenea, documentul “îndeamnă autoritățile moldovene să înceteze de îndată orice arestări ilegale și să conducă țara în conformitate cu angajamentele și obligațiile internaționale asumate, în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului”.
Parlamentul European “îndeamnă, totodată, insistent Consiliul și Comisia să revizuiască sistemul de vize al UE pentru Republica Moldova, în vederea relaxării condițiilor regimului de acordare a vizelor cetățenilor moldoveni, îndeosebi a condițiilor financiare, iar călătoriile regulate să se poată desfășura în condiții mai bune; își exprimă însă speranța că cetățenii moldoveni nu vor profita de un sistem de călătorie și de acordare a vizelor mai bun pentru a începe un exod în masă, ci vor fi încurajați să contribuie activ la dezvoltarea în continuare a țării lor natale”.

(E.L.)


Articole anterioare:

Un comentariu:

  1. Eleonora, seu blog também é muito interessante. Vamos manter contato. Meu e-mail é cclausewitz@gmail.com e coloquei seu blog como link lá no Clausewitz. Grande abraço

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului