miercuri, 6 mai 2009

MAI: autorii alarmelor false cu bombă sunt 2 puşcăriaşi


Toată lumea se întreba când vor fi identificate persoanele care au anunţat despre amplasarea unor bombe la Casa Presei, Primăria Chişinău şi Aeroportul Internaţional Chişinău.
MAI a descoperit: autorii apelurilor false sunt doi puşcăriaşi din Lipcani.
Acum, se declară oficial că şi la Aeroport parvenise un apel telefonic anonim prin care fusese anunţată "minarea" obiectivului.

La 4 mai, însă, mai multe medii de informare au citat-o pe şefa Serviciului de presă al Aeroportului Internaţional Chişinău, Galina Telpiz, care spunea că alarma cu bombă de la Aeroport era o aplicaţie programată din timp. "Este o simulare a unei situaţii excepţionale", a explicat atunci Galina Telpiz.
Astăzi, o sursă avizată din domeniul securităţii zborurilor mi-a declarat că nu a fost o aplicaţie – “chiar telefonase un bărbat la Aerogară şi făcuse anunţul”.
Aceeaşi sursă a presupus că Galina Telpiz, prin declaraţia ei, ar fi încercat să diminueze panica, “ascunzând adevărul”.
Sursa pe care o citez a apreciat că tactica Galinei Telpiz nu a fost adecvată.
Iată informaţia oficială a MAI pe acest caz:
Autorii alarmelor false au fost identificaţi
Poliţia a identificat persoanele care au lansat alarmele false în ziua de 4 mai, 2009, la Primăria municipiului Chişinău, Aeroportul Internaţional “Chişinău” şi Casa Presei (str. Puşkin), aceştia dovedindu-se a fi doi deţinuţi ai Penitenciarului nr.2 din oraşul Lipcani.
Reiterăm, la data de 4 mai 2009, poliţia a intrat în alertă după ce un bărbat necunoscut a sunat la ora 09.01 in cancelaria Casei Presei de pe strada Puşkhin din capitală, in anticamera Primăriei municipale Chişinău (ora 9.04) precum şi la un telefon din incinta Aeroportului Internaţional Chişinău (ora 9.28).
Interlocuitorul a anunţat că în fiecare dintre aceste instituţii se află o substanţă explozibilă.
Timp de câteva ore echipele specializate ale MAI au efectuat verificările amănunţite ale obiectivelor, însă nici la o instituţie substanţe explozibile nu au fost depistate, ceea ce a demonstrat că alarmele s-au dovedit a fi false.
Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au declanşat un şir de acţiuni operative de investigaţie, menite să identifice şi să reţină persoanele, care au jucat această farsă.
Astfel, poliţia a stabilit numărul de telefon, de pe care au fost efectuate apelurile. Posesorul acestuia s-a dovedit a fi Valeriu Janu, în vârstă de 52 de ani, originar din raionul Făleşti. De mai bine de trei ani, tipul este deţinut în Penitenciarul nr.2 (Lipcani) al Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei.
Janu are un cazier juridic bogat, în anul 2006 fiind judecat pentru a patra oară. De această dată, tipul a fost condamnat la zece ani de închisoare. Oamenii legii au stabilit, că „de facto”, Janu a fost iniţiatorul alarmei false, executor fiind un coleg de celulă, Vladimir Onica, în vârstă de 35 de ani, originar din municipiul Chişinău.
Nici Onica nu este la prima abatere de la lege, în 2001 fiind condamnat la 17 ani de puşcărie pentru „Omor săvârşit cu o deosebită cruzime”. De menţionat că înainte de a intra în conflict cu legea, Onica a activat în calitate de jurist la Primăria din capitală.
Audiat de forţele de ordine, Onica a recunoscut că în acest „joc murdar” a fost doar executor, fiind convins de Janu, cu scopul de a destabiliza ordinea publică şi liniştea în societate.
Faptele autorilor cad sub incidenţa articolului 281 Cod Penal al RM „Comunicare mincinoasă cu bună ştiinţă despre actul de terorism”.
Potrivit legislaţiei, persoanele culpabile de comiterea unei asemenea fărădelegi riscă o pedeapsă cu amendă în sumă de 500 unităţi convenţionale sau cu închisoare pe un termen de până la 3 ani.
În cadrul dosarului penal vor fi evaluate prejudiciile materiale cauzate.
De menţionat că asemenea cazuri influenţează negativ asupra educaţiei tinerii generaţii, servindu-i drept „exemplu” pentru soluţionarea anumitor „probleme” în viaţa de zi cu zi.
O „glumă” de acest gen a fost repetată de un elev al liceului „Alexandru Ioan Cuza ” de pe strada Putnei din capitală.
Ieri, 5 mai 2009, la ora 7.58 la pupitrul „902” al Comisariatului General de poliţie din capitală a parvenit o informaţie telefonică, precum că instituţia de învăţământ nominalizată a fost minată. Imediat la faţa locului s-a deplasat echipajul specializat mobil al MAI, care a constatat că şi de această dată alarma a fost falsă.
Ca rezultat al investigaţiilor operative, s-a stabilit că „glumeţul” s-a dovedit a fi un elev din clasa a 8-a a aceluiaşi liceu. Minorul a mărturisit forţelor de ordine că a făcut farsa pe motiv că vroia să se răzbune pe directoarea liceului, cu care se afla în relaţii ostile.
Şi acest caz este cercetat de poliţie, însă pentru fărădelegile săvârşite de minori, sub incidenţa răspunderii cad părinţii.

Centru de
presă al MAI
6 mai 2009
Notă: Circa 550 de telefoane mobile şi 530 de obiecte tăioase au fost depistate şi ridicate din instituţiile penitenciare în urma acţiunilor de control desfăşurate în primul trimestru al anului 2009, informa Info-Prim Neo, cu referire la Institutul de Reforme Penale (IRP).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului