sâmbătă, 9 mai 2009

Medvedev: O agresiune împotriva Rusiei va declanşa "o ripostă demnă de acest nume"

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, sâmbătă, 9 mai 2009, că orice agresiune asupra Rusiei va avea ca rezultat "o ripostă demnă de acest nume".
"Suntem siguri că orice agresiune împotriva cetăţenilor noştri va face obiectul unei riposte demne de acest nume", a spus Medvedev, în faţa câtorva mii de militari aflaţi în Piaţa Roşie din Moscova, la parada militară organizată la aniversarea a 64 de ani de la victoria Armatei Roşii asupra Germaniei naziste.
"Victoria împotriva fascismuluieste un exemplu şi o lecţie pentru toată lumea, care este de actualitate într-un moment în care unii sunt gata să se angajeze într-un conflict militar", a adăugat el, fără a face alte precizări.


Aceste declaraţii intervin pe fondul tensiunilor persistente dintre Rusia şi fosta republică sovietică Georgia, după războiul din luna august a anului trecut pentru controlul asupra Osetiei de Sud, teritoriu separatist georgian.
Ceremonia a debutat în prezenţa a circa 10.000 de militari aliniaţi în faţa tribunei oficiale, unde se aflau Medvedev şi premierul Vladimir Putin (foto).
Ministrul Apărării, Anatoli Serdiukov, a salutat militarii în picioare, dintr-o limuzină decapotabilă, în timp ce vremea este caldă şi însorită.
O armată de tancuri, rachete şi alte materiale grele a defilat apoi prin faţa Kremlinului, sub privirile surâzătoare ale lui Medvedev, a cărui mimică era în puternic contrast cu figura serioasă afişată de Putin, aflat alături de el.
Piaţa Roşie a fost survolată de zeci de elicoptere şi avioane militare (foto).Aniversarea victoriei celui de-al doilea război mondial a fost marcată de parade militare în numeroase oraşe din Rusia, ca de fiecare dată la 9 mai. Războiul în Europa s-a încheiat oficial la 8 mai 1945, la 23.00 ora Germaniei. Din cauza decalajului orar, în Rusia era deja 9 mai.Medvedev denunţă "falsificarea" rolului Rusiei în al doilea război mondial

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a denunţat vineri, 8 mai, tentativele tot mai numeroase de "falsificare istorică" a rolului pe care l-a jucat Rusia în victoria aliaţilor împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial.
"Întâlnim din ce în ce mai des ceea ce numim în prezent falsificări istorice", a declarat Medvedev într-un mesaj video postat pe blogul său.
"Nu vom lăsa pe nimeni să arunce îndoială asupra reuşitelor poporului nostru", a adăugat el.


Autorităţile ruse pregătesc în prezent un proiect de lege care prevede urmăriri penale în caz de revizionism al istoriei celui de-al doilea război mondial, numit în Rusia Marele Război Patriotic.
Moscova denunţă periodic poziţia statelor baltice care consideră că au fost ocupate de armata sovietică şi nu eliberate. Unii eroi naţionalişti şi ai rezistenţei anticomuniste ucraineni sunt consideraţi de ruşi drept colaboratori nazişti.

În 1939, Moscova a convenit cu Germania nazistă asupra ocupării sovietice a ţărilor baltice şi a împărţirii Poloniei. Trupele sovietice au fost respinse în timpul atacului nazist împotriva URSS din 1941, înainte de a reveni la sfârşitul războiului şi de a integra cele trei state baltice în URSS.

Mediafax (foto: Mediafax/AFP)

Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului