marți, 26 mai 2009

NATO cere Rusiei să-şi retragă trupele de pe Nistru

Viorel Patrichi

Conform unui raport elaborat de Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord Atlantice, Moscova este principalul factor responsabil pentru deteriorarea situaţiei din R. Moldova. Rusia nu este credibilă ca forţă de pace în zonă.

„NATO nu are un rol direct în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Cu toate acestea, are un interes direct în anumite aspecte ale conflictului, cu referire la aplicarea Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa (CFE) şi la angajamentele asumate în cadrul summitului OSCE de la Istanbul“, se arată în raportul citat.

Abandonarea românilor este un pericol

Rusia trebuie să-şi retragă echipamentele militare şi trupele de pe teritoriul R. Moldova, subliniază documentul. Din acest motiv, nici aderarea acestui stat la NATO nu poate deveni un obiectiv realist.

„R. Moldova a dezvoltat parteneriate atât cu NATO, cât şi cu Uniunea Europeană. Cu toate acestea, integrarea în NATO este mai controversată, decât integrarea europeană. Drept rezultat, Uniunea Europeană are o mai mare influenţă asupra cursului reformelor în R. Moldova. UE joaca un rol mai activ şi mai direct în stimularea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean“, arată raportul Adunării Parlamentare NATO.

Este aici şi o formă de derobare din partea Alianţei faţă de nodul gordian de pe Nistru. Până acum, NATO a tratat cu stângăcie prezenţa trupelor ruseşti din Transnistria, aflate la o distanţă de o sută de kilometri de frontiera României, deci şi faţă de graniţa UE şi NATO. Alianţa nu poate abandona cursul reformelor din R. Moldova doar pe seama acţiunilor UE, care sunt blocate frecvent de regimul comunist de la Chişinău.

„Un element important în această privinţă îl reprezintă statutul de neutralitate a ţării, stipulat în Constituţie“, se justifică birocratic reprezentanţii NATO. Dar tocmai aici este contradicţia în termeni: neutralitate faţă de NATO, dependenţă de facto faţă de Rusia.
R. Moldova este singurul stat european pe al cărui teritoriu staţionează trupe străine, fără acordul autorităţilor de la Chişinău, indiferent de orientarea lor politică. NATO este încă absent în R. Moldova, aşa cum nu face mare lucru nici în România când este vorba de riscurile de la frontierele de est. R. Moldova participă la programul Parteneriatului pentru Pace din 1994, iar în mai 2006 a finalizat prima etapă a Planului de Acţiune pentru Parteneriat Individual.
Alianţa a subliniat de mai multe ori că nu va susţine soluţionarea conflictului transnistrean fără respectarea angajamentelor de la Istanbul din 1999, acord semnat chiar de Vladimir Putin.
Cu Uniunea Europeană, Chişinăul a dezvoltat Politica Europeană de Vecinătate şi Parteneriatul Estic, adoptat de curând. Pentru regimurile de tip Voronin, un asemenea parteneriat este doar o sursă de fonduri, în timp ce încalcă legi europene elementare.
Raportul scoate în evidenta (voluntar?) efectele birocraţiei de la Bruxelles pentru un regim dictatorial. „Pe termen mediu şi lung, câteva provocări vor afecta probabil relaţia R. Moldova cu Uniunea Europeană. Este vorba în primul rând de eventuala aderare. Chişinaul a anunţat în mai multe rânduri că R. Moldova doreşte să beneficieze de acelaşi statut ca ţările din vestul Balcanilor. Cu toate acestea, nici Politica UE de Vecinătate, nici Parteneriatul Estic nu oferă în mod clar perspectivele aderării. După aderarea României la UE, o altă problemă se referă la liberalizarea vizelor şi la libertatea de mişcare, existând preocupări că extinderea UE a ridicat noi bariere între România şi R. Moldova. Legea generoasă de obţinere a cetăţeniei române a fost un răspuns la aceste temeri. Cu toate acestea, în contextul tensiunilor actuale între România şi R. Moldova, astfel de politici pot fi foarte sensibile“, se explică în raportul Adunării Parlamentare a NATO.
Realizatorii acestui document nu percep că abandonarea românilor din R. Moldova în sfera de influenţă a Rusiei (şi de ce nu? – ulterior - a Ucrainei) constituie un mare pericol nu doar pentru conservarea spiritualităţii conaţionalilor noştri, dar şi pentru pacea din regiune.

Citeşte continuarea acestui articol semnat de Viorel Patrichi în “Gardianul”:
Voronin a intrat în panică: vrea negocieri

2 comentarii:

  1. Rusia foarte bine stie ca Moldova doreste sa adere la NATo, de aia si ii tremura pantalonii, si se implica in politica noastra.
    Problemele cu Georgia si Ucraina au inceput atunci cind aceste 2 tari au incheiat mai multe tratate de partneriat cu NATO.
    De aia si Putin il sustine pe Voronin, nu de dragul lui, ci de frica sa pentru apropierea trupelor NATO de frontiera Rusiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca Moldova doreste sa adere la NATO adica cel putin elita politica care e la conducere si impune trend-ul acum nu vrea cu adevarat sa adere la NATO sau UE foloseste aceasta presupusa aderare doar ca slogan de obicei cind are de cerut ceva fonduri.asa ca nu cred ca Rusia se simte asa amenintata de vreo intrare iminenta a Moldovei in NATO ce sa mai vorbim de UE netru ca daca primul for care e in principal o alianta militara impune standarde doar in acest domeniu UE impune standarde in toate domeniile.Va curge multa apa pe Prut pina cind Moldova va ajunge macar in apropierea acelor standarde.Daca nu s-ar fi pierdut aiurea ultimii 8 ani ...

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului