sâmbătă, 30 mai 2009

Preşedintele Braziliei râvneşte un al treilea mandat consecutiv

Când ne alegem preşedintele, ar trebui să ne gândim şi la faptul dacă va dori să plece din funcţie. Persoanele cu porniri dictatoriale se desprind greu de putere. Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, pare tentat să pună mâna pe un al treilea mandat consecutiv de 4 ani.

La fel ca în Republica Moldova, Constituţia Braziliei permite exercitarea a doar două mandate consecutive. Actualul mandat al preşedintelui brazilian expiră la sfârşitul anului 2010.
Acum o săptămână, Lula
nega că doreşte un al treilea mandat. Susţinătorii săi, însă, acumulează semnături în sprijinul unui amendament constituţional care i-ar permite acest lucru.

Caricatură de pe Blog do Clausewitz

Lula (născut în 1945) este sprijinit de partidul de la guvernare - Partidul Muncitorilor (PT), al cărui membru-fondator este.
Preşedintele (de centru-stânga) al Braziliei beneficiază de sprijinul populaţiei sărace. PT a fost acuzat de corupţie în nenumărate ocazii.
Preşedintele Braziliei este, potrivit Constituţiei, şef al puterii executive, exercitând şi funcţia de şef al guvernului.
La alegerile prezidenţiale din 29 octombrie 2006, când a câştigat al doilea mandat consecutiv, Lula a obţinut peste 60 % din voturi. Rivalul său social-democrat a obţinut doar 39,9 % din sufragii.


Brazilia, cu o populaţie de 191,2 milioane de locuitori, este a 5-a ţară mare pe glob. Graţie venitului brut naţional, ocupă a 10-a poziţie în topul economiilor pe plan mondial. Totodată, Brazilia este una dintre ţările cu cel mai mare dezechilibru socio-economic de pe planetă. Peste 50 de milioane de persoane trăiesc sub limita sărăciei, în vreme ce 20 % dintre locuitori deţin aproape 70 de procente din bogăţia acestei ţări.

Brazilia este o republică federativă prezidenţială. Forma de guvernământ a fost inspirată din modelul Statelor Unite, însă sistemul juridic brazilian urmează tradiţia romano-germanică a dreptului pozitiv. Unităţile federative ale Braziliei nu se bucură de aceeaşi autonomie ca cele ale Statelor Unite, prerogativele de autoguvernare ale statelor federative sunt extrem de limitate prin puterea lor redusă privind legiferarea.
Sistemul politic brazilian este bazat pe principiul separaţiei puterilor în stat (al lui Montesquieu), puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecătorească fiind independente şi având aceeaşi importanţă.

Puterea executivă este exercitată de Preşedintele Republicii, care cumulează funcţia şefului statului cu cea a şefului guvernului. Este ales pentru patru ani şi poate fi consecutiv reales pentru un al doilea mandat.

Brazilia este singura ţară americană în care limba oficială este portugheza, acesta fiind rezultatul colonizării portugheze.
Originile exacte ale termenului „Brazilia” nu pot fi determinate cu precizie. Filologul Adelino José da Silva Azevedo a emis ipoteza că acest cuvânt îşi are originile în limbile celtice, într-o legendă despre o „ţară a deliciilor” văzută printre nori, dar de asemenea a observat că se mai poate căuta provenienţa termenului chiar în limba fenicienilor antici.

Populaţia Braziliei este alcătuită din mai multe grupuri etnice şi rasiale, 49,9% din populaţie fiind albă, 43,2% mulatră, iar restul neagră, asiatică sau amerindiană. Se vorbesc circa 180 de limbi diferite, cea mai răspândită fiind portugheza.
Varianta braziliană a portughezei se deosebeşte de alte variante, mai ales de cea vorbită în Portugalia. Ca o consecinţă a diferenţelor geopolitice şi culturale dintre Brazilia şi Portugalia şi a normelor lingvistice diferite care s-au dezvoltat independent de-a lungul anilor în cele două ţări , portugheza braziliană şi portugheza europeană nu au evoluat într-o formă uniformă.
În Brazilia se vorbesc şi limbile minorităţilor, atât a celor indigene, cât şi a celor aparţinătoare imigranţilor.
(Sursa – aici)

Din istoria relaţiilor româno-braziliene:

Marele economist român Mihail Manoilescu a avut un rol important în procesul de industrializare în Sao Paulo, în anii '30. Ideile susţinute de autor au stat la baza dezvoltării zonei Sao Paulo.

Despre Sao Paulo: unii consideră că forma oraşului, amintind de cea a unei păsări în zbor, este o trimitere la pasărea ibis.

(Sursa - aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului