sâmbătă, 30 mai 2009

Reparaţii la Preşedinţie şi Parlament: 500 milioane lei

Aceştia sunt ofiţeri ai Republicii Moldova în ziua de 7 aprilie 2009:

Aşa arată acum sala de şedinţe plenare a Parlamentului Republicii Moldova:

Odinioară, până la 7 aprilie 2009, arăta aşa:

Iar faza intermediară a fost aceasta:

“Reconstrucţia şi modernizarea Parlamentului şi a Preşedinţiei vor costa jumătate de miliard de lei”, titrează Agenţia de presă Info-Prim Neo.
Parlamentul şi Preşedinţia sunt reconstruite din temelii.
Reparaţia şi modernizarea celor două edificii de stat vor costa cel puţin 500 mln de lei şi se va realiza pe parcursul a 8 şi, respectiv 5 luni.
Informaţiile au fost prezentate de către ministrul construcţiilor şi dezvoltării teritoriului, Vladimir Baldovici, în cadrul unui breafing în incinta celor două clădiri, devastate la 7 aprilie.
Potrivit ministrului,prejudiciile aduse celor două imobile se cifrează la 120,05 mln lei. Pierderile pentru clădirea Preşedinţiei au fost estimate la 41,15 mln lei, iar a Parlamentului – la 78,9 mln lei. Mobilierul, utilajul şi inventarul distruse în incinta Preşedinţiei au fost estimate la 2 mln lei, iar cele din Parlament nu au fost încă inventariate.
Lucrările de reparaţie şi modernizare vor costa, însă, de patru ori mai mult. Reconstrucţia Parlamentului va costa 250,6 mln lei, iar cea a Preşedinţiei - 251,2 mln lei. Banii vor fi luaţi din bugetul de stat, dar numai după ce acesta va fi rectificat de Parlament, spune ministrul. Până atunci, agenţii economici doritori pot transfera bani într-un cont trezorial deschis acum o lună pentru acest scop.
Ministrul Baldovici explică diferenţa foarte mare, prin faptul că edificiile vor fi nu doar reparate, ci modernizate totalmente, pentru a corespunde standardelor ce se impun celor mai importante clădiri din stat. Totodată, ministrul spune că atât clădirea Parlamentului, cât şi cea a Preşedinţiei au fost construite acum 30 de ani şi au atins un grad avansat de uzură.
Baldovici recunoaşte că au existat câteva proiecte de renovare a clădirilor încă din anul 2006, însă acestea nu au putut fi puse în aplicare din lipsa banilor la buget – în 2007 din cauza secetei, iar în 2008 din cauza inundaţiilor, care au afectat Moldova.
Astfel, din cele două foste edificii vor rămâne doar carcasele.
Muncitorii au scos deja marmura şi lambriurile, au fost curăţate până la piatră pereţii, tavanele, podelele şi scările. Ambele clădiri sunt renovate de la subsol până la acoperiş. Toate reţelele interne vor fi completamente schimbate.
În plus, vor fi montate sisteme moderne de securitate, alarmă antiincediară. Birourile nu se vor mai deschide cu chei, ci cu cartele speciale şi vor fi monitorizate on-line de la un pupitru. Sala de şedinţe în plen a Parlamentului va fi utilată cu un sistem de votare electronică, echipament pentru transmisiunea şedinţelor în direct şi pentru activitatatea mass-media. Pentru a permite unui număr mai mare de vizitatori, jurnalişti şi translatori să participe la şedinţe, blocul este extins. Construcţia anexei, preconizată din 2006, va costa 75 mln lei.
Şi terenul adiacent va fi reamenajat. În faţa Preşedinţiei vor apărea două havuzuri, iar altele trei – în faţa Parlamentului, formând un complex arhitectonic unic. Exteriorul clădirilor nu va suferi schimbări esenţiale – vor fi montate geamuri, vitralii şi acoperişuri din materiale moderne şi sisteme de iluminare.
Preşedinţia va fi reconstruită de către firma „ACAR-Cantarji” SRL, care a câştigat licitaţia. Reparaţia Parlamentului va fi efectuată de către firma „ConfirmGrup” SRL, al cărei fondator este actualul ministru al construcţiilor.
Vladimir Baldovici susţine că a renunţat la cota parte încă dinainte de a deveni ministru. Totodată, oficialul susţine că toate firmele de construcţii care au lucrat până la desfăşurarea licitaţiilor au făcut „muncă patriotică”, inclusiv „Glorinal”, care îi aparţine fiului şefului statului, Oleg Voronin, care nici măcar nu a participat ulterior la licitaţii.
Sediile legislativului şi administraţiei prezidenţiale au fost devastate la 7 aprilie, când protestele paşnice au degenerat în violenţe.
(Ştirea pe pagina Info-Prim Neo aici.)

3 comentarii:

 1. Eleonora, Voronin spunea ca suma poate ajunge la de 700 mln...
  Astazi am vazut un interviul acordat de ministrul Baldovici, precum ca aceste doua cladiri vor fi "modernizate" se vor face si 5 havuzuri...
  Interesant cind gradinitele si scolile se vor moderniza...???

  RăspundețiȘtergere
 2. Mda, penibil ceea ce vedem în pozele de mai sus. În plină criză economică, asta ne mai lipsea! Păcat.

  Gîndul tău,
  Grădiniţele şi şcolile noastre sînt "modernizate", dar din banii părinţilor. Numai ce nu fac sărmanii părinţi ca odraslele lor să nu aibă senzaţia că, aflîndu-se la şcoală, s-ar afla mai degrabă într-o stînă (asta mai cu seamă în grădiniţele şi şcolile din sate).

  RăspundețiȘtergere
 3. In plina criza econimica se putea si mai modest de facut reparatie. Inteleg ca cei de la givernare s-au obisnuit sa traiasca pe picior larg, dar e vorba de bani din bugetul de stat, adica din buzunarele oamenilor. O reparatie simpla nu-i aranja? De ce oare? Cred ca toti cunosc raspunsul.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului