sâmbătă, 9 mai 2009

“Saakaşvili va sfârşi ca Nicolae Ceauşescu!”Aşa strigau demonstranţii de la Tbilisi contra preşedintelui georgian, evident, fără să ştie cine a fost în umbra asasinării dictatorului român.

De peste o lună, opoziţia face mitinguri şi cere demisia lui Mihail Saakaşvili, informează “Izvestia”.
Pe 5 mai, chiar in ziua Sfantului Gheorghe pe stil vechi, au avut loc confruntari sangeroase intre politie si manifestanti. Politistii au folosit gloante de cauciuc. Printre cei raniti se afla si o gravida. Pentru Georgia, sarbatoarea Sfantului Gheorghe este deosebit de importanta.
In urma conflictului, autoritatile de la Tbilisi au anuntat ca in spatele tulburarilor se afla agentii Moscovei. David Bakradze, presedintele Parlamentului, a spus ca pe 8 mai s-au programat negocieri cu seful statului. Dupa interventia patriarhului georgian Ilia al II-lea, Opozitia a reusit sa obtina eliberarea a trei luptatori arestati recent, iar acum cere demisia lui Saakasvili in maxim trei zile. “Ieri, Saakasvili si-a sapat mormantul cu propriile maini. Sa plece de-aici, altfel va sfarsi ca Nicolae Ceausescu”, i-ar fi spus un demonstrant furios corespondentului de la “Izvestia”.
Toate aceste manifestari sangeroase au loc in timp ce in Georgia se desfaspoara aplicatiile NATO, spre iritarea Rusiei care considera regiunea un fel de ograda proprie.

VIP („Gardianul”)


Moscova, mulţumită că Republica Moldova nu participă la exerciţiile NATO

Autorităţile de la Moscova şi-au exprimat satisfacţia faţă de decizia Republicii Moldova, Kazahstanului, Armeniei şi Serbiei de a se retrage din cadrul exerciţiilor NATO, găzduite de Georgia.
„Observăm că anumite ţări au acordat o atenţie sporită îngrijorărilor noastre în legătură cu aceste exerciţii şi au decis să nu ia parte la această acţiune dubioasă”, a declarat directorul Departamentului informaţii al ministerului rus de externe, Igor Liakin-Frolov, citat de agenţia Interfax.
Exerciţiile NATO în Georgia au început la 6 mai, la baza „Vaziani”. Anterior, autorităţile georgiene au anunţat că au dejucat o tentativă de asasinat a preşedintelui Mihail Saakaşvili şi au suprimat o rebeliune, învinuind Rusia că a încercat să zădărnicească exerciţiile. Moscova, care a negat acuzaţiile, are o atitudine negativă faţă de manevrele NATO.
Participanţi la exerciţiile anunţate în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, în perioada 6 mai - 1 iunie, sunt nouă state membre NATO şi mai multe ţări partenere.

Info-Prim Neo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului