vineri, 15 mai 2009

Tinerii ucişi se întorc în mormânt: Solana l-a felicitat pe VoroninÎnaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă i-a transmis un mesaj de felicitare lui Voronin pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Javier Solana i-a reamintit de importanţa dezvoltării dialogului permanent cu Opoziţia.

Viorel Patrichi

UE îşi reconfirmă disponibilitatea de a susţine aspiraţiile R. Moldova de integrare europeană. Voronin l-a informat pe Solana că pe 20 mai va avea loc alegerea preşedintelui republicii şi că Opoziţia refuză să colaboreze cu regimul comunist. Solana a vorbit la telefon pe 11 aprilie cu Voronin, iar pe 25 aprilie a venit la Chişinău. Pe 7 mai a discutat şi cu Andrei Stratan la Praga. Nu ştim ce argumente a folosit Voronin, dar Solana pare cucerit.
Generalul de miliţie poate rămâne şi şef al statului maxim o lună, după care trebuie să-şi dea demisia pentru incompatbilitate. El şi-a pus geamuri antiglonţ la cabinetul de preşedinte al Parlamentului, la etajul patru al clădirii devastate de tinerii revoltaţi. Şi la etajele inferioare se vor instala 1450 de ferestre din aluminiu, denumite în planul de reconstrucţie a palatului „ferestre antivandal“.
Parlamentul va avea şi o staţie diesel automată de producere a curentului electric pentru a nu fi afectat de eventuale pene de curent.
Niciun spital din Basarabia nu are asemenea dotări. Scările vor fi din marmură. Restaurarea clădirii va costa peste 30 de milioane de dolari.
Voronin a cerut ca banii să fie luaţi din fondurile şcolilor şi facultăţilor, de unde proveneau tinerii revoltaţi.

Mark Tkaciuk a găsit mai multe Iude

Candidaturile la funcţia de preşedinte al republicii s-au putut depune până pe 14 mai, la ora 24. Daca pe 20 mai niciun candidat nu va avea minim 61 de voturi din totalul celor 101 deputaţi, în maximum trei zile se organizează un al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în primul tur. Dacă în al doilea tur, niciun candidat nu întruneşte numărul minim de voturi, se repetă alegerile în maximum 15 zile. Dacă nici atunci nu va fi ales un preşedinte, şeful de stat în exerciţiu - adică tot Voronin - dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
Într-o asemenea circumstanţă, Voronin rămâne preşedinte până când preşedintele nou ales va depune jurământul. Până aseară, se înscrisese numai Zinaida Greceanii. Este născută la 7 februarie 1956, în regiunea Tomsk, în Siberia. A fost contabilă în perioada 1974-1991, după care devine inspector superior şi şefa Direcţiei bugetare de la Briceni. În perioada 1994-1996, a lucrat în Ministerul Finanţelor, după care este directoarea Departamentului pentru buget până în 2000. În 2002, Voronin o face ministru la Finanţe. În 2005, o numeşte în funcţia de prim-viceprim-ministru. La 31 martie 2008, Voronin o numeşte premier. Zinaida Greceanii are doi copii.
Deputatul Mark Tkaciuk, consilierul lui Voronin, a spus că a găsit „mai multe voturi de aur“ pentru alegerea ei. În functia de premier, Voronin îl vede pe Marian Lupu, fostul „spiker“.
Maestrul Eugen Doga, Ion Suruceanu, Nicolae Botgros, Anastasia Lazariuc şi numeroşi oameni de afaceri au cerut Tribunalului din
Chişinău să-l elibereze pe Gabriel Stati (2 foto) fiindcă nu există probe privind implicarea lui în evenimentele din 7 aprilie.
Igor Dodon, ministrul economiei, a declarat că punctul de frontieră Lipcani-Rădăuţi-Prut nu s-a deschis încă fiindcă România a deturnat fondurile europene, destinate acestui scop. El a promis că va informa autorităţile de la Bruxelles. Comisia Europeană a alocat 11 milioane de euro guvernelor de la Chişinău şi de la Bucureşti în acest scop. Guvernul României a abandonat satul Rădăuţi-Prut să se descurce cu propriile resurse. Mihai Tabuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, a spus că judeţul nu are bani pentru o asemenea infrastructură şi pretinde alte fonduri europene. Basarabenii au finalizat lucrările la punctul de trecere din oraşul Lipcani, dar vama nu poate fi inaugurată fiindcă România nu a făcut nimic.
Deputatul german Reinder Steenblock, vicepreşedintele forumului R.Moldova-Germania, consideră că sloganul „două state, o singură naţiune“, adoptat de România, ar fi agravat tensiunile dintre Bucureşti şi Chişinău, anunţă Deutsche Welle. Steenblock a precizat că UE trebuie să se opună atât acordării în masă de paşapoarte româneşti în R. Moldova, dar şi a paşapoartelor ruseşti în Transnistria, apreciind că „imperialismul ambelor părţi trebuie condamnat“.
Îi reamintim deputatului neamţ că România a salutat reunificarea Germaniei ca pe un proces firesc. Destinul tragic al românilor din toata Basarabia, din Herţa şi din nordul Bucovinei a fost provocat, în egală măsură, de Germania nazistă şi de Rusia sovietică, iar dacă astăzi vrem să reparăm această nedreptate istorică, nu trebuie să fie un motiv de stigmatizare a ţării noastre pentru „imperialism“.


"Gardianul", 15.05.2009


Pozele sunt de la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din 6, 7 şi 8 aprilie 2009 şi au fost făcute de Lucian Reniţă.
Le-am preluat de pe blogul lui.
“Această generaţie minunată”, spune Lucian (tot un tânăr) despre tinerii din Republica Moldova. Cu adevărat, cea mai frumoasă generaţie de basarabeni din câte am avut vreodată. Poate oamenilor din alte ţări le este mai greu să înţeleagă de ce spunem asta. Dar noi ştim de ce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului