vineri, 8 mai 2009

Ucraina cere României să semneze tratatul politic cu Chişinăul

Kievul, interpus pentru Chişinău. Ucraina cere României să semneze tratatul politic cu Republica Molotov


Viorel Patrichi

Parlamentarul Boris Tarasiuk, ex-ministru de externe al Ucrainei, a venit ieri (7 mai 2009) la Bucuresti in calitate de presedinte al Comisiei pentru integrare europeana a Radei Supreme de la Kiev.

El a cerut Romaniei sa semneze un tratat cu Republica Molotov, similar celui promulgat de Emil Constantinescu si Leonid Kucima. “Am fost preocupat de acuzatiile adresate Romaniei de catre Chisinau. Nu stiu daca au fost intemeiate sau nu, dar ceea ce se intampla intre Romania si R. Moldova ar trebui sa preocupe atat Ucraina, cat si Bruxellesul. Dupa atatia ani, inca nu exista un tratat politic de baza intre Romania si R. Moldova. Un astfel de acord ar elimina un semn de intrebare, legat de faptul ca Romania recunoaste independenta R. Moldova si frontierele ei. Aceasta este una din chestiunile cruciale ale politicii europene si nu ar trebui sa existe o dubla interpretare a statu-quo-ului. Romania trebuie sa-si reevalueze pozitia”, a indicat haholul care – culmea! – este presedintele grupului parlamentar de prietenie romano-ucrainean. Care prietenie? “Este foarte ciudat ca steagurile romanesti au fost arborate in mijlocul multimii care protesta la Chisinau. Eu am asteptat sa vad ce explicatii va oferi Romania, ca un oficial roman sa spuna ca Romania nu e implicata si ca toate acuzatiile sunt simple provocari”, a adaugat Tarasiuk.

El pretinde ca alegerile din Basarabia au fost corecte. Mai mult, Tarasiuk (foto) acuza Romania ca a stricat relatiile cu Ucraina prin expulzarea agentilor care lucrau pentru Rusia. “Se putea face discret, cum se practica acest lucru. Mai ales ca se intampla chiar inaintea vizitei planificate a presedintelui Basescu la Kiev. Partea ucraineana nu a avut de ales, decat sa reactioneze in consecinta”, a spus “diplomatul” ucrainean. Cu alte cuvinte, trebuia sa ne lasam spionati mai departe ca sa nu afectam bunele raporturi cu Kievul. Vrea Ucraina sa adere la UE? Foarte bine, sa se comporte ca atare, sa respecte drepturile romanilor din nordul Bucovinei, din Herta si din sudul Basarabiei. Kievul continua sa sufere de complexul hotului care mosteneste o succesiune necuvenita - teritoriile istorice romanesti. Publicatia “Stolicinie Novosti” arata ca Romania incearca “sa alipeasca teritoriile istorice prin pasi mici”, acuzand presa si partidele politice din Romania ca solicita restituirea regiunilor invadate de tancurile lui Stalin. “Romania Mare nu reprezinta doar o lozinca politica, ci o parte a mitologiei nationale. La Kilometrul zero din Bucuresti este un monument ce reflecta ideea Romaniei Mari, care desemneaza multe orase ucrainene, moldovene sau bulgare ca fiind romanesti”.

“Gardianul”, 08.05.2009


UE arată colţii Moscovei. La Praga s-a lansat „Parteneriatul Estic“ de bună cooperare cu vecinii Uniunii din fosta URSS


Uniunea Europeana deschide un nou front impotriva Rusiei prin formarea unui “Parteneriat estic” menit sa sprijine fostele republici sovietice vecine cu UE sau aflate in vecinatatea apropiata, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina, sa se integreze in Europa si sa se delimiteze de sfera de influenta a Moscovei. Pe agenda presedintiei cehe a Uniunii Europene se afla si politica de buna vecinatate, care motiveaza organizarea acestui summit de la Praga.
Initiativa acestui parteneriat apartine Poloniei si Suediei (ultima urmand sa preia, de la 1 iulie, presedintia Uniunii Europene), care au dorit, pe langa stimularea politicii europene de vecinatate, sa provoace si o replica la Uniunea Mediteraneeana, lansata cu mare pompa anul trecut de catre Franta, in cadrul presedintiei sale europene, prin care se sugera o mai buna apropiere a Uniunii Europene de Egipt si Maroc. Diplomatii europeni care se ocupa de acest parteneriat recunosc faptul ca toti vecinii fosti sovietici ai UE au un numitor comun: instabilitatea, fenoment accentuat de razboiul dintre Rusia si Georgia de anul trecut, de criza gazelor dintre Moscova si Kiev, dar si de turbulentele de la Chisinau de luna trecuta dupa alegerile parlamentare. Nu in ultimul rand, rebeliunea din Georgia continua sa ingrijoreze UE si NATO. La toate acestea se adauga criza economica mondiala care afecteaza nu numai statele UE, ci si pe cele din fosta URSS. Daca la lansarea Uniunii Mediteraneene de anul trecut au participat sefi de stat, printre care si Traian Basescu, la Praga vor fi prezente in special delegatii la nivelul doi sau chiar trei. Tara noastra va fi reprezentata de premierul Emil Boc. Un amanunt interesant este ca premierul ceh, Mirek Topolanek, va preda mandatul astazi, la cateva ore de la lansarea Parteneriatului Estic, el fiind inlocuit de Jan Fischer.
Emil Neacşu
Citeşte continuareaaici

Parlamentul European acuză regimul Voronin de tortură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului