miercuri, 20 mai 2009

Un plan secret pe care îl ştie toată lumea

RIA Novosti: „Traian Basescu vizează crearea aşa-numitei Românii Mari prin alipirea teritoriilor din est“

Viorel Patrichi

Agentia rusa RIA Novosti noteaza ca presedintele Romaniei “uluieste lumea cu infantilismul sau geopolitic si vrea sa sece raul Prut. Planul secret al lui Basescu nu mai este demult pentru nimeni o taina. Acest plan vizeaza crearea Romaniei Mari, prin alipirea teritoriilor fostei Basarabii - actuala R. Moldova, a Bucovinei de Nord din Ucraina si a raioanelor sudice din regiunea Odessa”.

Vladimir Novosadiuk, seful reprezentantei RIA Novosti de la Chisinau, pretinde ca Traian Basescu “a socat comunitatea europeana si pe vecinii lui moldoveni cu o noua perla. Analistul rus sustine ca Pactul Molotov-Ribbentrop a permis “intrarea Transilvaniei si a Ardealului in componenta Romaniei”.

Un plan secret pe care il stie toata lumea

Din start se poate vedea ca omul este ignorant rau.
Lasam la o parte faptul ca Transilvania si Ardealul definesc aceeasi regiune veche a Romaniei (si a Daciei). Individul nu are habar ca Pactul Molotov-Ribbentrop nu face trimitere la Transilvania (sau la Ardeal…) si ca documentul nu are chiar nicio legatura cu restituirea acestui teritoriu istoric. “Acolo, demult mocnesc tendinte separatiste”, ne asigura Vladimir Novosadiuk. “Basescu si-a indreptat ochiul de gospodar si spre raioanele din sud ale Ucrainei, ceea ce Kievului nu i-a placut absolut deloc”. Dupa care trece la revoltele din Chisinau, care ar fi fost provocate de “tineri cu apucaturi huliganice, care strigau lozinci romanesti si care au arborat pe edificiile distruse drapelul Romaniei si pe cel al UE. Privind lucrurile prin prisma tuturor acelor intamplari, declaratiile lui Basescu capata trasaturile clare ale unui fel de plan secret, indreptat spre distrugerea statalitatii moldovenesti”.
Presedintele Romaniei ar fi afirmat ca altadata Vasile Alecsandri: “Mai devreme sau mai tarziu, vom seca raul Prut, pentru ca toti romanii sa fie din nou impreuna”. Parca nici nu suna rau si, de aceea, nu stim de ce i-ar deranja pe unii rusi fiindca nu s-a referit la Nipru, la Don sau la Volga.
“Conform noului concept de politica externa al Romaniei, Moldova ramane in centrul unei atentii deosebite din partea Romaniei”, ne informeaza Novosadiuk. Dar e normal si nu este nimic secret aici. Reconstituirea Romaniei Mari (in realitate, nu era mare, era normala) este cu totul alta chestiune si niciun om normal nu face planuri “din cutite si pahara” intr-o asemenea perioada atat de complicata prin care trece. E adevarat ca Traian Basescu abordeaza direct acest subiect de istorie tragica mai oblu decat orice presedinte de dupa 1990, dar nici chiar el nu-si face iluzii. A reusit sa devina “infantil” pentru astfel de “analisti”, asa cum si Putin si-a legat la butoniera metafora de tar. Ambii sunt doua temperamente tari si pragmatice. Cred ca - in sinea lor - se respecta. O mare delegatie de specialisti romani a plecat pe 19 mai la Moscova pentru convorbiri cu reprezentantii Gazprom. Directorii generali de la Romgaz, Transgaz si Transelectrica l-au insotit pe Adriean Videanu, ministrul Economiei, la tratativele cu mogulii rusi. Obiectul discutiilor - gazele si curentul electric. Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, a precizat ca Romania va propune importul direct de gaze din Rusia, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul tarii si dezvoltarea retelei de tranzit. Reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz au discutat si la Bucuresti pe 29 octombrie 2008 despre posibila colaborare dintre gigantul rus si companiile romanesti cu privire la realizarea gazoductului South Stream. Reamintim reactia sarcastica a lui Vladimir Putin dupa criza gazelor dintre Rusia si Ucraina. Tarul a propus sa ofere Romaniei intreaga cantitate de gaze, pe care s-o vanda apoi Ucrainei. Adica sa ne recuperam noi banii de la Kiev! Traian Basescu a recunoscut ca a vorbit de doua ori la telefon cu Putin si o data cu Dmitri Medvedev in timpul crizei gazelor. Relatia cu Moscova trebuie regåndita prodund. Balanta schimburilor comerciale dintre Romania si Rusia este dezechilibrata grav in defavoarea Romaniei. Aici vinovatii principali trebuie cautati in guvernele de la Bucuresti, care au pierdut contactul cu marile piete ale Rusiei. Exporturile Romaniei au crescut totusi de la 97 de milioane de euro ‘n 2000 la 610 milioane de euro in 2008. In schimb, importurile noastre au crescut de la 1,218 la 3,329 miliarde de euro, arata Oficiul european de Statistica (Eurostat).

Citiţi continuarea în “Gardianul”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului