vineri, 15 mai 2009

Un tratat cu Republica Molotov ar fi nul ab initio şi aberant

Viorel Patrichi

România are în istoria sa recunoaşterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice.
R. Moldova este moştenitoare a parte din această frontieră. În conditiile astea considerăm inutilă semnarea unui tratat de frontieră, care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov.

“Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea statului român”, a spus Traian Băsescu în cadrul unui discurs rostit pe 15 mai la Piatra-Neamţ, unde s-a desfăşurat primul Forum al autorităţilor locale din România şi R. Moldova.

Gheorghe Ştefan a fost gazda reuniunii, iar oaspete de seamă era Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi vicepreşedinte al Partidului Liberal din Basarabia.


Foto: Dorin Chirtoacă şi Traian Băsescu


“Poate puterea de la Chişinău se gândeşte, dacă nu la România, măcar la interesele cetăţenilor R. Moldova, şi să reintre în comportamentul normal pentru o ţară care aspiră să aibă relaţii cu UE”, a subliniat preşedintele.

Peste 80 de primari de peste Prut au venit la Piatra-Neamţ. Asemenea minţi care au reconfirmat consecinţele Pactului Molotov-Ribbentrop am avut totuşi: Emil Constantinescu, Adrian Severin, Petre Roman, Dumitru Ciauşu. De altfel, Petre Roman este autorul şi chiar semnatarul unui tratat politic şi cu Republica Molotov. Noroc că nimeni nu a avut curajul să meargă mai departe ca să adopte şi să promulge o asemenea aberaţie. Un tratat politic de bază cu georepublica Molotov ar fi nul şi aberant ab initio fiindcă România, URSS, ţările baltice, Consiliul Europei, OSCE au condamnat pactul de tristă amintire.
Ce facem? Condamnăm, dar semnăm, ca “liderul regional”?Sprijin necondiţionat pentru aderarea la UE


“Aveţi împreună 138 milioane euro pentru a dezvolta proiecte până în 2013: drumuri, lucrări de mediu, de infrastructură, îmbunătăţirea tranzitului la frontieră, consolidarea societăţii civile etc. Toate pot fi uşor finanţate prin programele UE. Apelul este să nu neglijaţi faptul că banii au un termen - 2013 - cu cât faceţi proiectele mai rapid, cu atât banii vor fi utilizaţi mai eficient şi rapid în favoarea cetăţenilor pe care îi reprezentaţi. Considerăm că o colaborare bună între administraţiile locale din România şi R. Moldova este de natură a consolida relaţiile istorice. Indiferent care este relaţia la nivel guvernamental, România nu va înceta să promoveze ideea că R. Moldova trebuie să facă parte din UE. Unul din obiectivele majore a fost să poziţionam R. Moldova în grupul statelor din Balcanii de Vest. Indiferent cum decurg relaţiile la nivel de stat, nu ne vom schimba această politică. Accelerarea acordării cetăţeniei pentru R. Moldova este un proces serios, pe care nu-l negociem cu nimeni şi care îşi va creşte viteza de la săptămână la săptămână. Impunerea de vize pentru cetăţenii români contravine obligaţiilor asumate de R. Moldova în relaţia cu UE. Introducerea vizelor încalcă acordul dintre R. Moldova şi UE,” a avertizat Traian Băsescu.“Zâna tatei” îi mănâncă din palmă lui VoroninMark Tkaciuk (foto), eminenţa cenuşie a regimului comunist de la Chişinău pentru Coloana a V-a, a anunţat că a găsit mai multe “voturi de aur” pentru alegerea preşedintelui.
În realitate, dacă era adevărat, comuniştii nu ar fi amânat alegerea tocmai pentru 20 mai.
“Jurnal de Chişinău” arată că Zinaida Greceanîi a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de dolari. Ea provine dintr-o familie de români (nu ruşi) fundamentalişti, colonizaţi în regiunea Tomsk, deportaţi din motive religioase. Părinţii ei erau adepţii cultului Martorii lui Iehova.
În 1968, familia s-a întors în satul de origine Cotiujeni, raionul Briceni, din nordul Basarabiei. Tatăl ei era Petrea Bujor şi o dezmierda “zâna tatei”.
Comuniştii lui Voronin au mai scos din cuşma sovietică un candidat la preşedinţie, pe lângă Zinaida Greceanîi. Este vorba de Stanislav Groppa, neurochirurg la Spitalul de Urgenţă, şef al Catedrei de neurochirurgie şi neurologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testimiţeanu” din Chişinău. Nu va ieşi niciunul.Dorin Chirtoacă menţine focul în vatră


Dorin Chirtoacă a acuzat regimul totalitar, instituit de Voronin. “În R. Moldova, este un nou tip de dictatură. Autorităţile sunt acelea care menţin democraţia şi încearcă să o păstreze aşa cum se menţine un foc în vatră. Cum arde acest foc, mai mult sau mai puţin, depinde de noi. Deocamdată, regimul Voronin a omorât oameni, iar Javier Solana l-a felicitat pentru că a devenit preşedinte al Parlamentului. Într-un asemenea context, despre lucruri mari este mai greu să vorbim. Mi-aş dori ca rezultatul acestui forum să aducă rezultate concrete. Cetăţenia română este o soluţie pentru cetăţenii R. Moldova. Ei niciodată nu au pierdut-o. Aşa cum Venezuela are un acord special cu Spania şi cetăţenii pot circula liber în UE, mi se pare normal ca şi cetăţenii R. Moldova să poata călători liber”, a spus primarul Chişinăului.
Gurile rele susţin că Javier Solana ar fi obţinut oarece oferte pe care nu le putea refuza pentru a-l felicita pe miliţian.Rusia atacă România pe toate fronturileAtunci când nu mai găseşte suficienţi politicieni interpuşi prin Germania, Italia sau chiar printre gânditorii de la Bruxelles, Moscova iese la interval şi acuză direct România. A fost cazul preşedintelui Dmitri Medvedev, pentru care tricolorul României arborat la Chişinău “era o monstruozitate”.
Mai multe acuze a scos Serghei Lavrov în campania electorală din R. Moldova şi după revolta din 7 aprilie.
Acum a venit rândul lui Vladimir Cijov, ambasadorul Rusiei la UE. “Nu puteam să nu remarcăm unele declaraţii publice de la Bucureşti, despre cine locuieşte de cealaltă parte a râului Prut şi referirile la graniţă, ca fiind o linie temporară de demarcaţie, şi refuzul României de ani de zile de a semna un tratat de frontieră cu Moldova. Este un subiect în legătură cu care UE a fost mult mai relaxată decât a fost faţă de tratatele dintre Rusia şi ţările baltice. Nu ştiu dacă este vorba despre standarde duble sau doar ignoranţă”, a ripostat diplomatul rus.

Se vede că nu avem voie să vorbim “despre cine locuieşte peste Prut”. Cijov s-a declarat consternat de iniţiativa preşedintelui român de a acorda cetăţenie unui număr mare de cetăţeni moldoveni de origine română. El mai atacase România şi anul trecut pentru acordarea paşapoartelor româneşti pentru basarabeni, dar în replică la acuzaţiile că Rusia face acelaşi lucru cu abhazii şi cu osetinii, care nu sunt totuşi etnici ruşi.
Atacul lansat de Kremlin la adresa Bucureştiului este urmat cu fidelitate de presa mare din Rusia. RIA Novosti titra: “Preşedintele Traian Băsescu a confirmat poziţia României de nerecunoaştere a frontierei cu R. Moldova”.
(Ei, şi?) De unde concluzia că ruşii au condamnat doar formal pactul Molotov-Ribbentrop şi se prefac a nu pricepe că lumea se schimbă şi că tinerii din Basarabia nu mai pot fi ţinuţi în lagărul lui Voronin.


Mai grav este altceva: ruşii nu pricep că Basarabia nu va mai fi niciodată a lor, iar prin această atitudine primitivă, de condamnare a României, fac jocurile altora care vor să decidă soarta acestei provincii istorice româneşti.
Dacă vor să afle cine este adevăratul beneficiar, ar face bine să-l întrebe pe Mark Tkaciuk. Desigur, o altă iluzie…

(„Gardianul”, 16-05-2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului