miercuri, 6 mai 2009

Vlad Filat a împlinit 40 de ani


Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), deputatul Vlad Filat, a împlinit astăzi, 6 mai, vârsta de 40 de ani.

Astfel, el a intrat în categoria politicienilor care pot pretinde la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
Conform Constituţiei, şeful statului trebuie să aibă 40 de ani împliniţi. Astăzi, Filat are un motiv dublu să primească felicitări.
PLDM, formaţiunea condusă de Vlad Filat, a înregistrat o performanţă pentru Republica Moldova: după doar un an şi jumătate de la înfiinţare, a reuşit să obţină 15 mandate în Parlament (din totalul de 101), în urma alegerilor din 5 aprilie 2009.
Analiştii explică acest succes prin lipsa din ultimii ani a unei alternative politice atractive pentru electoratul din Republica Moldova, dar şi prin investiţiile majore făcute de PLDM în campanie.
PLDM a fost votat de alegători cu viziuni de centru-dreapta, proeuropene, de oameni care doresc strângerea relaţiilor cu România, dar şi de către vorbitori de limba rusă, care-şi doresc şi relaţii bune cu Federaţia Rusă. PLDM mai este susţinut masiv de oameni de afaceri, interesaţi de îmbunătăţirea climatului în sfera lor de activitate, precum şi de persoane cu viziuni cosmopolite, pentru care aspectul identităţii naţionale contează mai puţin.
Rezultatele scrutinului din 5 aprilie par să mai indice, între altele, asupra faptului că PLDM a atras un număr important de voturi din partea celor care odinioară votau cu Partidul Social Democrat (PSD), condus de Dumitru Braghiş, şi cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Dumitru Diacov.
Până a-şi crea propriul partid, timp de 8 ani, Vladimir Filat a fost vicepreşedintele formaţiunii lui Diacov, în martie 2005 devenind deputat pe listele PDM.
Cu siguranţă, activismul său în calitate de parlamentar, atenţia pe care a acordat-o de fiecare dată apariţiilor publice şi discursurilor, imaginea de “om de afaceri prosper şi politician din noua generaţie” pe care a oferit-o publicului, donaţiile în scopuri caritabile şi mediatizarea acestora, disponibilitatea de a dialoga cu presa şi de a răspunde la întrebările jurnaliştilor ori de câte ori era solicitat, l-au ajutat pe Filat (jurist de profesie) să-şi dezvolte rapid cariera politică.
În vara lui 2007 (3 iunie), Filat a candidat din partea PDM pentru funcţia de primar general al Chişinăului, dar nu a trecut în turul doi. El şi-a îndemnat simpatizanţii să-şi dea voturile pentru Dorin Chirtoacă (vicepreşedinte al Partidului Liberal), cel care a câştigat scrutinul la 17 iunie 2007, învingându-l pe candidatul Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan.
La doar o jumătate de an după alegerile locale, Filat a părăsit PDM şi a creat un nou partid, devenind lider al acestuia.
PLDM a fost fondat la 8 decembrie 2007 şi s-a constituit ca “un partid de centru-dreapta, cu doctrină populară europeană modernă”. “Principalul obiectiv este reconstrucţia şi modernizarea Republicii Moldova, crearea statului de drept şi a economiei de piaţă performante. PLDM îşi propune să devină principalul promotor politic al depăşirii decalajelor economice, sociale şi de civilizaţie, care despart încă Republica Moldova de Europa secolului 21.” – sursa: http://www.pldm.md/

(E.L.)

Date biografice, de pe blogul politicianului:

Vlad Filat
Născut la 6 mai 1969, s. Lăpuşna, raionul Hînceşti.
Studii
1989–1990 — student la Colegiul cooperativ din R. Moldova;
1990–1994 — student la Facultatea de Drept, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi, România.
Activitatea profesională şi politică
1994–1998 — iniţiază şi conduce mai multe afaceri în România;
1998–1999 — director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat al Republicii Moldova;
martie-noiembrie 1999 — Ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova;
din 2000 — vicepreşedinte al PDM;
martie 2005 — a obţinut mandatul de parlamentar pe listele PDM;
septembrie 2007 - deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova;
decembrie 2007 - Preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Starea civilă: căsătorit, 2 copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului