marți, 12 mai 2009

Voronin a fost ales preşedinte al Parlamentului

Foto: www.jurnal.md

Liderul comuniştilor, ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales astăzi, 12 mai, preşedinte al Parlamentului de la Chişinău.
Pentru el au votat toţi cei 60 de deputaţi comunişti.
Partidele din Opoziţie (PL, PLDM, AMN - în total 41 de mandate) au refuzat să participe la votare şi nici nu au înaintat candidaturi pentru funcţiile din conducerea Parlamentului.
Votul a fost secret, în cabina special amenajată.
În jurul orei 13.00, prin vot deschis şi unanim, parlamentarii comunişti au ales şi doi vicepreşedinţi ai Parlamentului – comuniştii Vladimir Ţurcanu şi Grigore Petrenco.
Şedinţele Parlamentului se desfăşoară în incinta Palatului Republicii.
Voi reveni cu amănunte.

Completare:

Voronin - din fruntea statului, în fruntea Parlamentului

Liderul comuniştilor, ex-preşedintele Vladimir Voronin, a fost ales marţi, 12 mai, în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Pentru el au votat toţi cei 60 de deputaţi comunişti.
Partidele din Opoziţie (PL, PLDM, AMN) au refuzat să participe la votare şi nici nu au înaintat candidaturi pentru funcţiile din conducerea Parlamentului. De asemenea, toate cele trei partide au refuzat să-şi delegheze reprezentanţi în comisia specială pentru alegerea preşedintelui organului legislativ. Voronin nu a avut contracandidaţi. Conform legii, votul a fost secret.
Către amiază, prin vot deschis şi unanim, parlamentarii comunişti au ales şi doi vicepreşedinţi ai Parlamentului – comuniştii Vladimir Ţurcanu şi Grigore Petrenco.
Preşedintele Parlamentului poate fi ales cu un minim de 52 de voturi favorabile, la fel ca şi vicepreşedinţii.
Marţi, din nou, Vladimir Voronin a declarat presei că este sigur de faptul că Parlamentul va reuşi să-l aleagă pe noul şef al statului. De cealaltă parte, cei 41 de deputaţi din Opoziţie spun că nu vor vota preşedintele RM. Ei doresc dizolvarea actualului parlament şi desfăşurarea alegerilor anticipate. Comuniştii deţin 60 de mandate şi nu le ajunge un vot pentru a-l alege pe noul preşedinte al Republicii Moldova.
În şedinţa din 12 mai, Opoziţia a avut acces la microfon. În finalul şedinţei, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că PL nu recunoaşte rezultatul alegerilor din 5 aprilie şi le va ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Protestul paşnic din 7 aprilie a fost deturnat de guvernarea comunistă. Elucidarea obiectivă a evenimentelor poate avea loc doar prin crearea unei comisii internaţionale. Cerem eliberarea persoanelor arestate, demisia imediată a ministrului de Interne, a procurorului general şi a directorului SIS.”, a declarat liderul PL.
„Teroarea este metoda prin care PCRM se menţine la putere. Pentru a se putea menţine la putere, regimul a recurs la falsificarea masivă a alegerilor, iar Compania „Teleradio - Moldova a manipulat electoratul”, a declarat, la rândul său, Mihai Godea, prim-vicepreşedintele PLDM.
„Expulzarea ambasadorului român şi instituirea regimului de vize pentru cetăţenii români, care sunt şi cetăţeni UE, demonstrează caracterul profund anti-european al guvernării comuniste”, a mai adăugat deputatul PLDM, expunând opinia formaţiunii.

Grupul parlamentar al PL (15 mandate) va fi condus de Mihai Ghimpu, cel al PLDM (15 mandate) va fi condus de Vladimir Filat, iar în fruntea grupului AMN (11 mandate) va rămâne Serafim Urechean.
Foto: www.europalibera.org. De la stânga la dreapta: Ghimpu, Filat, Urechean

Alte amănunte: După ce a fost ales preşedinte al Parlamentului, Voronin a citit un discurs pe care-l avea pregătit din timp. Cuvântarea conţinea cuvinte şi sintagme noi pentru vocabularul liderului comunist: „foaie de parcurs”, „a demonta”, „călcâiul lui Ahile”. La această ultimă expresie, Voronin s-a poticnit uşor şi a pronunţat „călcUiul lui Ahile”.
Voronin a apreciat în discursul său că „a sosit momentul” să fie „construite poduri politice” între Putere şi Opoziţie. El şi-a exprima speranţa că cele două tabere „se vor asculta şi se vor înţelege reciproc”. În opinia lui Voronin, respectivele punţi ar trebui construite „în pofida contradicţiilor pe plan ideologic şi valoric”.
După ce a făcut referire la criza economică mondială, el a spus că „societatea” noastră aşteaptă „decizii eficiente şi cumpătate” şi că activitatea actualei legislaturi, a 17-a, trebuie să fie una „promtă şi intensă”.
Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este republică parlamentară.

Următoarea şedinţă a Parlamentului va avea loc miercuri, 13 mai.
(E.L.)

Un comentariu:

  1. ei da, ce sa mai zici? toate bune si frumoase in basarabia cea dominata de partidul comunistilor. nimic mai simplu pentru ei sa domine, cat timp au spatele asigurat de la marele lor frate din est, de unde bate tot timpul crivatul cel siberian...

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului