miercuri, 20 mai 2009

„Zina Petrovna” n-a fost aleasă preşedinte al RMLa 28 mai - alegeri repetate pentru funcţia de preşedinte al RM


Situaţia este sub controlul Opoziţiei. PL, PLDM şi AMN au boicotat alegerea noului preşedinte al RM.


Parlamentul nu a reuşit astăzi, 20 mai, să-l aleagă pe noul şef al statului. La votare au participat doar deputaţii comunişti (60 de mandate), cărora nu le-a ajuns un vot.
Toţi cei 60 de comunişti au votat pentru Zinaida Greceanîi, deputat şi prim-ministru în exerciţiu.
Al doilea candidat, Stanislav Groppa, nu a acumulat nici un vot.
Pe parcursul procedurii de votare (care s-a desfăşurat pe holul Palatului Republicii, în două cabine), toţi deputaţii din Opoziţie au părăsit incinta, aşteptând afară.
Legislativul a decis că la 28 mai se vor desfăşura alegeri repetate pentru alegerea şefului statului.
Dacă preşedintele RM nu va fi ales nici atunci, Parlamentul va fi dizolvat şi vom avea alegeri parlamentare anticipate.
„Zina Petrovna, i-aţi convins absolut!", i-a spus Voronin lui Greceanîi după ce aceasta şi-a încheiat discursul de candidat, iar deputaţii nu au dorit să-i adreseze nici o întrebare.Poza: Unimedia
Nişte detalii:

Vladimir Voronin era palid şi părea destul de pierdut, depăşit de situaţie. În timp ce Opoziţia ieşea pe pragul Palatului Republicii, până să înceapă votarea, Voronin l-a luat într-un loc mai retras al holului pe deputatul comunist Vadim Mişin (jurist) şi a discutat cu acesta între patru ochi, timp de mai multe minute.
Vizavi de ei, mai multe comuniste simulau bucuria. Strânse roată, ele îşi povesteau ceva, iar unele chiar râdeau în hohote.

În momentul în care depuneau buletinul în urna de vot, în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat, unii comunişti au zâmbit larg în direcţia obiectivelor. Vladimir Voronin, însă, nici nu s-a uitat în partea lor - a ţinut fruntea plecată şi şi-a ferit privirea.
După anunţarea rezultatelor alegerilor, candidatul-figurant Stanislav Groppa părea un om împăcat, cu misiunea încheiată. El a răspuns senin la toate întrebările presei. Întrebat ce crede despre faptul că nu a luat nici un vot, cu toate că a fost sprijinit la înscrierea candidaturii de către 15 comunişti, Groppa a răspuns că „asta a fost decizia lor”.
Neurochirurgul a menţionat că a fost sprijinit moral să candideze de către „pacienţi şi colegi”.
Pe Zinaida Greceanîi nu am văzut-o după votare, nu ştiu ce expresie a feţei a afişat.
Un vot le-a lipsit comuniştilor s-o facă pe „Zina Petrovna” preşedinte al statului şi comandant suprem al Armatei! :)

Potrivit interpretărilor Constituţiei pe care le-am auzit astăzi de la deputaţi, la alegerile repetate pentru alegerea preşedintelui din 28 mai vor putea candida din nou şi Greceanîi, şi Groppa, alături de alţi eventuali noi candidaţi.
Mandatul de preşedinte al RM câştigat de Vladimir Voronin la 4 aprilie 2005 expiră la 7 iunie 2009. Actualmente, Voronin cumulează două funcţii supreme în stat – este preşedinte în exerciţiu al Republicii Moldova şi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.
La 12 mai 2009, după două mandate consecutive de preşedinte al RM, Voronin a fost ales de comunişti preşedinte al Parlamentului de la Chişinău.
Voronin este secretarul general al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

5 comentarii:

 1. Am auzit noutatea imbucuratoare la postul german de radio DLF. Nemtii nu sint chiar asa de indiferenti de Moldova precum se pare :).

  RăspundețiȘtergere
 2. Cum Zinuca Greuceanu n-a fost aleasa presedinte? Vai cum a pierdut republica Moldova sansa de a deveni bastionul democratiei ar fi fost una din putinele tari cu presedinte femeie.

  RăspundețiȘtergere
 3. ce fain! si eu care eram atat de convins ca unul din opozitie va trada... :d sper ca se VA DIZOLVA pARLAMENTUL. Macar pentru a preveni alte decese violente inutile. ca sa termin triumfator :D : JOS COMUNISMUL!

  RăspundețiȘtergere
 4. :) Sperăm să nu fie ales preşedintele nici la 28 mai. Mai avem o probă.

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar daca comunistii nu vor gasi golul pardon votul de aur pina pe 28 ce perspective sint pentru alegerile anticipate care vor urma? Exista vreun motiv sa credem ca va fi o campanie mai libera si mai curata decat cea anterioara? Daca se vor auzi tot numai glasurile comunistilor atunci ce perspective sint ca oamenii sa voteze altfel?

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului