vineri, 26 iunie 2009

26 iunie - Ziua Drapelului Naţional, celebrată în Piaţa Tricolorului


Nimic în lume nu-i mai sfânt
Şi mai frumos pe-acest pământ
Decât să mori ca luptător
Înfăşurat în Tricolor.AGERPRES: Drapelul Naţional a fost înălţat, vineri, în Piaţa Tricolorului din Bucureşti, ceremonie la care au participat premierul Emil Boc, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, primarul general Sorin Oprescu.
Primul-ministru a evidenţiat importanţa Drapelului ca simbol naţional, alături de imnul şi stema unei ţări.
"Orice stat respectă Drapelul Naţional. Simbolurile naţionale fac legătura între trecut, prezent şi viitor. Cinstim drapelul, cinstim tot ce este românesc, pe cei care au murit pentru ca România să ajungă un stat modern", a afirmat Boc, adăugând că "într-o lume fără frontiere trebuie să ne preţuim simbolurile naţionale".

Festivitatea publică prilejuită de Ziua Drapelului Naţional a fost deschisă de prefectul Capi
talei, Mihai Atănăsoaei. "Tricolorul a fost, în 1989, cel ce 'a strigat' 'Jos dictatura!' şi mi-aş dori ca toţi românii să fie mândri de această zi. (...) În această zi toţi trebuie să fim patrioţi şi să arborăm cu mândrie drapelul", a spus prefectul.El a evidenţiat că "steagul unei naţiuni este trecutul, prezentul şi viitorul ei". "Steagul este România", a afirmat Atănăsoaei.
Prezent la ceremonial, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a elogiat şi el simbolurile naţionale. "Ne-am adunat aici pentru a ne aminti că trebuie să fim o naţiune un
ită. Toate greutăţile trebuie să ne apropie şi să ne întărească, nu să ne învingă. Revenirea la rădăcini este fundamentală şi noi suntem români, lucru pe care nu trebuie să-l uităm", a spus Oprescu, apreciind că, având în vedere că în prezent românii trăiesc într-un spaţiu deschis, "unitatea" este valoarea care trebuie apărată.Potrivit primarului general, a fi patriot nu înseamnă neapărat să faci lucruri foarte mari pentru ţară, ci lucruri mici, dar importante pentru oameni.
Ceremonialul militar a atras şi în acest an câteva sute de bucureşteni, veniţi să asculte muzica reprezentativă a armatei şi să asiste la defilarea Comandamentului Garnizoanei Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul".
Ridicarea drapelului pe catarg a fost imortalizată cu camere
video şi foto de cei prezenţi, fie că se aflau pe trotuare, fie în clădirile învecinate. Drapelul a fost sfinţit de preotul militar al Garnizoanei, moment în care toţi oficialii s-au înclinat cu respect.
Printre reprezentanţii autorităţii publice locale prezenţi la ceremonia de înălţare a Drapelului Naţional au fost primarii sectorului 1, Andrei Chiliman, şi sectorului 2, Neculai Onţanu.
Ei au apreciat că, deşi în rândul populaţiei Ziua Drapelului Naţional este o sărbătoare mai puţin cunoscută, ea este totuşi "foarte importantă".
Edilii au declarat că în această zi, foarte importantă pentru români, au cinstit simbolul naţional prin arborarea a câtorva mii de steaguri la toate instituţiile publice şi în punctele de atracţie ale oraşului. De asemenea, au fost înlocuite toat
e steagurile vechi şi puse unele noi acolo unde lipseau.


Preşedintele României către politicienii maghiari:
"Ca să primeşti respect, trebuie să respecţi".

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, vineri, politicienilor maghiari că au greşit atunci când au dorit să convingă cetăţenii că la Miercurea Ciuc, cu prilejul ceremonialului de înmânare a drapelului de luptă Batalionului 435 Logistic Ciuc, urma să aibă loc o demonstraţie de forţă.
Şeful statului a precizat că toţi cei care doresc să primească respect trebuie să respecte la rândul lor.
"Trebuie să ştim un lucru fundamental: ca să primeşti respect trebuie să respecţi. Acesta este singurul mesaj pentru politicienii maghiari care au încercat să convingă că e o demonstraţie de forţă şi că nu este o sărbătoare...în care Armata Română nu a venit cu o brigadă şi cu tancuri şi rachete, ci pur şi simplu a ieşit în faţa publicului şi a arătat apropierea faţă de populaţia civilă", a afirmat şeful statului.
Traian Băsescu a reamintit că, pe 26 iunie, românii îşi salută Drapelul naţional pe care îl poartă, cu cele trei culori, din 1848, iar sub tricolor au căzut zeci de mii de români care au murit pe teritoriul Ungariei pentru eliberarea acestei ţări, inclusiv pentru eliberarea Budapestei.
"Cred că politicienii maghiari greşesc, şi le-o spun în mod deschis, prin presă, pentru că n-am avut ocazia să le-o spun cu ocazia ceremoniei. Ei trebuie să ştie că, de câte ori vor fi zile naţionale ale Ungariei, pe care ei le sărbătoresc, eu voi încerca să fiu aici, din respect pentru ceea ce ei respectă", a declarat Traian Băsescu.
Reacţia şefului statului vine după ce ziarul "Magyar Hirlap" din Ungaria a publicat un articol în care este citat deputatul UDMR, Korodi Attila, afirmând că, prin prezenţa sa la Miercurea Ciuc, Traian Băsescu nu face decât să atribuie o importanţă exagerată Armatei.
"Mai ales în condiţiile în care Ţinutul Secuiesc trece printr-un proces de militarizare şi numărul de efective ale armatei şi poliţiei este în creştere, iar acest lucru înseamnă colonizare conştientă, atunci această vizita nu o pot considera decât ca pe ceva destinat umilirii şi jignirii maghiarimii din secuime", spunea Korodi.
Preşedintele Băsescu a avut un mesaj şi pentru cetăţenii români de etnie de maghiară. În discursul susţinut în Piaţa Tricolorului din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Drapelului Naţional, Traian Băsescu le-a spus maghiarilor că, î
n democraţie, Armata Română nu poate fi utilizată niciodată împotriva propriilor cetăţeni.
"În democraţie, Armata este cea care veghează la libertatea poporului, la libertatea cetăţenilor, indiferent de etnie. Armata, în democraţie, nu poate fi niciodată utilizată împotriva propriilor cetăţeni. Acesta este principalul mesaj pe care aş vrea să-l înţeleagă şi cetăţenii români de etnie maghiară şi de altă etnie. Armata Română este un partener al
cetăţenilor români, este cea către care ne îndreptăm privirea atunci când ne este greu", a afirmat Traian Băsescu.
Cu acelaşi prilej, preşedintele Traian Băsescu le-a transmis românilor din Harghita şi Covasna că nu trebuie să se simtă minoritari în propria lor ţară.
Şeful statului a intrat, câteva minute, în catedrala ortodoxă din Miercurea Ciuc, unde a fost întâmpinat de Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.
Înaltul prelat i-a prezentat preşedintului istoria lăcaşului de cult, ridicat în perioada interbelică prin grija primului patriarh al României, Miron Cristea, originar din oraşul harghitean Topliţa.
Ioan Selejan i-a mai spus şefului statului român că, în zonă, nu sunt conflicte interetnice sau interreligioase, iar preoţii ortodocşi nu fac decât să semene liniştea, pacea şi buna înţelegere în comunităţile pe care le păstoresc.
Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a spus că, în opinia sa, vizita la Miercurea Ciuc a preşedintelui ţării demonstrează că autorităţilor centrale le pasă de românii din Harghita şi Covasna.
"Rugăm pe bunul Dumnezeu să ne ajute să păstrăm credinţa n
oastră ortodoxă, românismul în această parte de ţară, în bună convieţuire cu ceilalţi cu care convieţuim şi cu care nu avem nimic de împărţit, nici chiar pe Dumnezeu, care este unul şi acelaşi. (...)Vă mulţumim că v-aţi făcut timp să păşiţi acest prag de biserică, ceea ce denotă că conducerea de stat a României călătoreşte şi pentru a-i mângâia pe românii care trăiesc minoritari în această parte de ţară", a spus Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.
Traian Băsescu a ţinut să transmită mesajul că românii sunt la ei acasă în România şi nu trebuie să se simtă minoritari în propria lor ţară.
"Aş vrea să fiu foarte sincer să vă spun că românii trebuie să nu aibă sentimentul că sunt minoritari în România şi îmi pare rău că, uneori, aceste afirmaţii vin din partea unor oameni politici. Românii sunt la ei acasă în România, minorităţile sunt şi ele la ele acasă în România, cu tot respectul pentru cultura şi obiceiuri, pornind de la premisa că avem o singură Constituţie, aşa cum şi dumneavoastră aţi spus că aveţi un singur Dumnezeu", a afirmat şeful statului.
Înainte de finalul vizitei sale, Traian Băsescu a vizitat subsolul catedralei
ortodoxe, unde se amenajează un spaţiu educativ religios.
Preşedintele României s-a aflat, vineri, la Miercurea Ciuc, unde a participat la ceremonialul înmânării drapelului de luptă Batalionului 435 Logistic Ciuc şi la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional.

La ceremonialul de înmânare a drapelului de luptă Batalionului 435 Logistic Ciuc nu a luat parte niciun reprezentant al Primăriei Miercurea Ciuc şi al filialei locale sau teritoriale a UDMR. Consiliul Judeţean Harghita a fost reprezentat prin vicepreşedintele Sofalvi Laszlo.

Sursa: Agerpres
Poze oficiale de pe http://www.presidency.ro/:

26 iunie 2009 - participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional şi la ceremonia de înmânare a Drapelului de luptă al Batalionului 435 Logistic "CIUC"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului